Neke od najvećih pogrešaka iz kafića zbog kojih kava nije onakva kakva treba biti jesu: nekvalitetna kava, pogreške u postupku pripreme te pregrijavanje mlijeka. Stoga ne čudi što okusi i mirisi kave variraju od mjesta do mjesta, ali to ne znači da bismo trebali popiti bilo što. U nekim je slučajevima kavu bolje vratiti nego p(l)atiti.

„Svi okusi i arome espresa koncentrirani su u kremi koju dobivamo pravilnom pripremom kave, a ne tekućini koju pijemo. Nepisano je pravilo da se espreso koji nema kreme vraća i traži se novi jer je za to kriv onaj koji ga radi, a ne kava“, potvrdio je i barist Gašper Trpin, koji je svoje znanje i iskustvo, između ostalog, nadograđivao i u Barcaffèu.

Količina kreme ovisi i o sorti kave. Arabica u načelu nema toliko kreme za razliku od robuste, a pritom ulogu igra i oblik šalice. One u obliku jajeta daju više kreme, za razliku od primjerice kockastih. Dobro je znati i da kratki espreso ima puno kofeina, no produženi ga ima više.

U razgovoru s kušačem kave Nikolom Žigantom te certificiranim trenerom barista Domagojem Trusićem u Hug&Punchu (dobavljač, mikropržionica i najbolji edukacijski centar za profesionalne bariste u regiji) doznali smo i da ipak ima nade za hrvatsku kavu u kafićima.

Edukacijom ugostitelja prekida se trend kuhanja trećerazrednih napitaka, biranja kave s defektima, pretjerano karameliziranih (ne)uradaka iz prljavih aparata – i razvija se kultura ispijanja vrhunskog napitka. Srećom, polako, ali sigurno sve više ljudi počinje otkrivati fine prirodne arome vrhunske kave.

Dobro do boli: Seoska pečenjarnica u kojoj se jede najbolji roštilj na svijetu Asador Etxebarri - 1 Asador Etxebarri - 9 Asador Etxebarri - 1 +4 Asador Etxebarri - 8

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju