Kada smo prije koju godinu pisali o pečenjarnici Asador Etxebarri, bila je na desetom mjestu liste najboljih restorana svijeta. Do danas se to mjesto za nestvarno ukusne baskijske specijalitete na oko sat vremena jugoistočno od Bilbaa popelo na čak treće mjesto. Za uspjeh Asadora Etxebarrija zaslužan je chef Victor Arguinzoniz, koji s izvrsnim domaćim namirnicama stvara jela za pamćenje. Taj kralj roštilja samouki je kuhar koji nikad nije radio ni u jednoj drugoj kuhinji – osim svojoj. Gotovo uvijek je u restoranu, osim kad se odlazi pobrinuti za domaće životinje.

„Restoran se nalazi u selu Axpe. Jednostavno ga je pronaći. Nalazi se 20-ak minuta nakon skidanja s autoceste, sa svih strana okružen je brežuljcima s ovcama, kravama i konjima. Divota. Kao s neke razglednice. Selo od 20 kuća u središnjem dijelu i on. Kralj žara. Kod nas je pečenjara (asador) posprdan izraz koji se često odnosi na neku rupu – ali Asador Etxebarri je vrh, to je bolesno dobro!“, potvrdio je Danijel Čučković, poznati riječki mesar čije dojmove možete pročitati ovdje.

Victor Arguinzoniz sam radi maslac od kozjeg mlijeka i dimi sol. Poštuje prirodne okuse lokalnih proizvoda i zna kako izvući potencijal iz sastojaka: grašak puca od okusa, odležana govedina prepuna je umamija, a meso i povrće peče se na pomno biranom ugljenu koji se dobiva iz obližnjih šuma.

Slika nije dostupna Hrana i piće Koja legenda! Vlasnik pečenjarnice koji je napravio rusvaj u zemlji i nadmašio veće igrače

Unatoč svjetskom statusu Etxebarri je zadržao jednostavnost. U prizemlju se nalazi seoska pivnica, a nepretenciozno uređena blagovaonica čeka na katu. Odlučite li je posjetiti, ostavite dovoljno vremena za tu gurmansku avanturu, kao i mjesta u želucu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju