U Apuliji, na talijanskoj peti jedan od omiljenih napitaka je espressino, nastao iz opsesije za fantastičnom kombinacijom čokolade i kave. Espressino lako možete napraviti i kod kuće tako da na dno šalice stavite kakao pa ulijete espresso, dodate pjenušavo vruće mlijeko i završite kakaom. U brojnim talijanskim kafićima umjesto kakaa se dodaje žlica Nutelle.

Jedan od rođaka espressina je marocchino – napitak za koji se koriste isti sastojci, ali u espressinu kakao ide u šalicu prije espressa. Marocchino, koji je osobito popularan tijekom zime ćete naći u Rimu, baš kao i monachella (mala opatica) koja spaja espresso, kakao i šlag.

Prilikom pripreme espressina najvažnije je imati dobru kavu, kao i aparat koji radi dobar espresso. Bitno je i mlijeko koje treba biti pjenušavo, ali ne i previše pjenasto.

U Torinu je popularan bicerin, piće koje spaja kavu, čokoladu i mliječnu pjenu ili šlag u tri neodoljiva sloja, a možete ga pripremiti prema ovom receptu. 

Talijanima priprema i uživanje u kavi predstavlja način života, ali ovisno o dijelu zemlje u kojem žive ili iz kojeg dolaze, razlikuju se i navike. 20 regija i više od 8000 gradova razasutih po cijeloj Čizmi karakteriziraju brojne razlike, a gdje se pije kakva kava provjerite ovdje. 

Najbolja sarma i još 6 savršenih jela za svaki dan ovoga tjedna Juha u kruhu Vučena svinjetina u pecivu Germknedle +1 Sarme su pravo zimsko jelo

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju