Molekularna gastronomija svjetski je hit u kulinarstvu već posljednjih nekoliko desetljeća, a sve češća je pojava i u Hrvatskoj. No jeste li znali da se znanstveni trikovi za pripremu vizualno atraktivnih jela mogu iskoristiti i u spravljanju koktela?
Suhi led, primjerice, u molekularnoj gastronomiji se koristi za brzinsku pripremu sladoleda, odnosno za stvrdnjavanje tekuće kreme u ledenu polasticu za manje od 60 sekundi. Dodate li komadić krutog peleta suhog leda koji ima temperaturu od -79 Celzijeva stupnja u čašu koktela, dobit ćete atraktivni show popraćen dimnom zavjesom koja će privući sve poglede.
Bar Molecular by Mangosta na Fuliranju koje se održava na Strossmayerovom trgu u Zagrebu do 1. siječnja 2020. godine demonstrira upravo atraktivnost tih metoda u pripremi raznovrsnih koktela.
Naručite li na njihovoj kućici gin punch, koktel-majstor smiješat će vam zagrijani domaći sok od jabuke, đumbira i limete s Hendrick’s džinom, u čašu dodati komadić naranče koja je aromatizirana klinčićima te ubaciti i štapić cimeta.
Prije nego što vam posluži ovaj mirisni koktel, u njega će ubaciti komadić suhog leda koja će izazvati dimljenje, a vi ćete svjedočiti minijaturnoj bakljadi u čaši. Mali komadić suhog leda neće promijeniti agregatno stanje pića – neće ga čak niti ohladiti. Ipak, svjejedno treba pričekati da se led do kraja otopi prije nego što se možete prepustiti uživanju i ispijanju.
Koktel gin punch samo je mali dio ponude bara Molecular by Mangosta koji se prodaje po cijeni od 28 kuna za čašu. Ovdje možete isprobati i nekolicinu piva, vina, likera, rakija te drugih žestokih alkoholnih pića.
Omiljeno mjesto za advent u Zagrebu: Fuliranje se uskoro vraća na velika vrata +8