Pečenje povrća u pećnici je jednostavan način da spremite ukusno jelo u relativno kratkom vremenu. Ne samo da vam ovaj način termičke obrade omogućava da potrošite povrće koje je pred krajem roka valjanosti, već i postupak poboljšava i pojačava okus odabranih namirnica.

No, ako volite hrskavo povrće, mogli biste se razočarati. Nekad pečenjem povrća ne dobivamo željenu teksturu, a pogotovo ako pretrpamo lim za pečenje i ne koristimo dovoljno masnoća. Čak i robusnije vrste povrća poput krumpira, cvjetače ili brokule katkad znaju biti mekane i nedovoljno hrskave nakon termičke obrade.

Srećom postoji jedna iznimno fleksibilna namirnica iz smočnice koja jamči da ćete postići hrskavost tijekom termičke obrade mrkvi, krumpira, batata, pastrnjaka, cvjetače i brokule. Riječ je o kukuruznom škrobu.



Kukuruzni škrob često se koristi kao zgušnjivač u pripremi juha, variva i umaka, a može biti i odličan saveznik kada želite postići hrskavu koricu na mesu i drugim izvorima bjelančevina. Pomoći će vam i u pripremi korjenastog povrća i kupusnjača.

Kukuruzni škrob je učinkovit u stvaranju hrskave korice na hrani jer sadrži veći postotak amiloze – (jedan od glavnih sastojaka škroba) nego što je to slučaj sa pšeničnim škrobom.

Slika nije dostupna Hrana i piće Prirodni pojačivač okusa: Trik s maslacem zahvaljujući kojem će meso i povrće biti super ukusno

Kako koristiti kukuruzni škrob?

Postupak je vrlo jednostavan: operite, očistite i narežite povrće na željenu veličinu, a potom uklonite višak vode s njih papirnatim ručnikom. Pomiješajte povrće s uljem i začinima, a potom dodajte i jednu žlicu kukuruznog škroba na svakih pola kilograma povrća.

Pecite povrće u jednom sloju u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 Celzijevih stupnjeva dok ne postane mekano iznutra i hrskavo izvana. Vrijeme termičke obrade ovisi o vrsti povrća koje koristite i njihovoj veličini. Pripazite da povrće narežete na komade iste veličine kako bi bilo gotovo u isto vrijeme.


Imajte na umu da vam kukuruzni škrob neće pomoći kod pripreme povrća s visokim postotkom vode, poput tikvica i patlidžana. Ako želite hrskave tikvice, pečenje u dubokom ulju ili fritezi na vrući zrak je bolje rješenje za vas.

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +8 9. Kivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju