S dolaskom toplijeg vremena u potrazi smo za jednostavnim i ukusnim jelima koji ne traže puno vremena provedenog u kuhinji, a ne treba zaboraviti niti na Praznik rada, kada tradicionalno palimo roštilje. U potrazi za kulinarskom inspiracijom zavirili smo i u strane kuhinje, a ovoga tjedna okusima putujemo u Njemačku, Švicarsku i Argentinu. Pa krenimo…

Ponedjeljak, 29. 4. – Bratkartoffeln

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački Bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak. Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk, kao i sir - ili pečeno jaje. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo. Ovdje je i recept.

Makaroni Makaroni (Foto: Shutterstock)

Utorak, 30. 4. – Alpski makaroni

Alpski makaroni švicarska su verzija grenadirmarša sa sirom, ili – ako vam je draže – američkih mac and cheese – s krumpirom. Na njemačkom ovo se jelo naziva Älplermagronen, nazivaju ga i alpski makaroni ili pastirski makaroni. Ovdje kliknite za recept.

Srijeda, 1.5. - Svinjska rebra s roštilja

Tajna je mekih rebarca stajanje u vodenoj marinadi preko noći pa započnite pripremu dan ranije. Dry rub od češnjaka, luka i dimljene paprike s malo šećera i soli presudan je za specifični umami okus... Ovdje je i recept.

Četvrtak, 2. 5. – Zapečeni patlidžani s rajčicama i rastopljenim sirom

Uz tikvice, patlidžani se nameću kao sjajan izbor za kulinarska eksperimentiranja. Patlidžani su iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za pripremu različitih umaka i namaza, dodavati u juhe i variva, ali i ispeći na roštilju. Provjerite ovdje recept.

Lignje Lignje (Foto: Shutterstock)

Petak, 3. 5. – Lignje u mirisnom umaku

Jednostavan, a prefin ručak koji je gotov za manje od sat vremena možete napraviti uz tek nekoliko sastojaka: lignje, tjestenina i pire od rajčice odličan su spoj koji ćete naći u brojnim receptima mediteranske kuhinje. Za više arome i puniji okus tu su i češnjak i bijelo vino, a na kraju jelo pospite sjeckanim peršinom. Tu je i recept.

Subota, 4.5. – Milanesa napolitana

Milanesa napolitana zvuči kao tipično talijansko jelo, ali neka vas ime ne zavara – radi se o argentinskom specijalitetu. Pohani odresci nakon pečenja u tavi zapeku se u pećnici sa sirom, pršutom ili šunkom i umakom od rajčice te nerijetko poslužuju s prženim krumpirićima. Ovdje kliknite za recept.

Mesna štruca Mesna štruca (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 5. 5. – Hackbraten

Hackbraten je naziv za mesnu štrucu koju Nijemci obožavaju. Radi se o jednostavnom mesnom jelu punjenim kuhanim jajima i često obloženim kriškama slanine. Pronaći ćete je i pod nazivom falscher Hase, što bi u prijevodu značilo lažni zec, a povijest tog naziva seže u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je skromna štruca zamijenila cijenjenog pečenog zeca koji se pripremao nedjeljom. Kliknite ovdje za recept.

Trik uz koji ćete narezati slaninu na tanko kao od šale Pasta alla gricia Tjestenina alla carbonara Quiche +8 Hrskavi špek