S dolaskom toplijeg vremena u potrazi smo za jednostavnim i ukusnim jelima koji ne traže puno vremena provedenog u kuhinji, a ne treba zaboraviti niti na Praznik rada, kada tradicionalno palimo roštilje. U potrazi za kulinarskom inspiracijom zavirili smo i u strane kuhinje, a ovoga tjedna okusima putujemo u Njemačku, Švicarsku i Argentinu. Pa krenimo…

Ponedjeljak, 29. 4. – Bratkartoffeln

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački Bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Tako je dobar da ga Nijemci jedu i za doručak. Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk, kao i sir - ili pečeno jaje. Prženi krumpir poslužite uz kobasice, pečenje ili meso s roštilja, uz kakvo dobro pivo. Ovdje je i recept.

Makaroni Makaroni (Foto: Shutterstock)

Utorak, 30. 4. – Alpski makaroni

Alpski makaroni švicarska su verzija grenadirmarša sa sirom, ili – ako vam je draže – američkih mac and cheese – s krumpirom. Na njemačkom ovo se jelo naziva Älplermagronen, nazivaju ga i alpski makaroni ili pastirski makaroni. Ovdje kliknite za recept.

Srijeda, 1.5. - Svinjska rebra s roštilja

Tajna je mekih rebarca stajanje u vodenoj marinadi preko noći pa započnite pripremu dan ranije. Dry rub od češnjaka, luka i dimljene paprike s malo šećera i soli presudan je za specifični umami okus... Ovdje je i recept.

Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama Zapečeni patlidžani sa sirom i rajčicama (Foto: Shutterstock)

Četvrtak, 2. 5. – Zapečeni patlidžani s rajčicama i rastopljenim sirom

Uz tikvice, patlidžani se nameću kao sjajan izbor za kulinarska eksperimentiranja. Patlidžani su iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za pripremu različitih umaka i namaza, dodavati u juhe i variva, ali i ispeći na roštilju. Provjerite ovdje recept.

Lignje Lignje (Foto: Shutterstock)

Petak, 3. 5. – Lignje u mirisnom umaku

Jednostavan, a prefin ručak koji je gotov za manje od sat vremena možete napraviti uz tek nekoliko sastojaka: lignje, tjestenina i pire od rajčice odličan su spoj koji ćete naći u brojnim receptima mediteranske kuhinje. Za više arome i puniji okus tu su i češnjak i bijelo vino, a na kraju jelo pospite sjeckanim peršinom. Tu je i recept.

Subota, 4.5. – Milanesa napolitana

Milanesa napolitana zvuči kao tipično talijansko jelo, ali neka vas ime ne zavara – radi se o argentinskom specijalitetu. Pohani odresci nakon pečenja u tavi zapeku se u pećnici sa sirom, pršutom ili šunkom i umakom od rajčice te nerijetko poslužuju s prženim krumpirićima. Ovdje kliknite za recept.

Mesna štruca Mesna štruca (Foto: Shutterstock)

Nedjelja, 5. 5. – Hackbraten

Hackbraten je naziv za mesnu štrucu koju Nijemci obožavaju. Radi se o jednostavnom mesnom jelu punjenim kuhanim jajima i često obloženim kriškama slanine. Pronaći ćete je i pod nazivom falscher Hase, što bi u prijevodu značilo lažni zec, a povijest tog naziva seže u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je skromna štruca zamijenila cijenjenog pečenog zeca koji se pripremao nedjeljom. Kliknite ovdje za recept.

Predobra ideja: Trik uz koji ćete narezati slaninu na tanko kao od šale Pasta alla gricia Tjestenina alla carbonara Quiche +4 Hrskavi špek

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju