S dolaskom toplijeg vremena u potrazi smo za jednostavnim i ukusnim jelima sastavljenim od svježeg povrća i voća. Uz tikvice, patlidžani se nameću kao sjajan izbor za kulinarska eksperimentiranja.
Patlidžani su iznimno fleksibilna namirnica koja se može iskoristiti za pripremu različitih umaka i namaza, dodavati u juhe i variva, ali i ispeći na roštilju.
Patlidžani s roštilja sjajno će se pak sljubiti sa sirom i rajčicama uz dodatak kvalitetnog maslinova ulja i malo omiljenog začinskog bilja.
Sastojci za zapečene patlidžane sa sirom i rajčicama:
- 2 veća patlidžana
- 300 g mozzarelle
- 150 g cherry rajčica
- 1 ljutika
- maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- svježi listići bosiljka ili neko drugo začinsko bilje
Priprema zapečenih patlidžana sa sirom i rajčicama:
- Zagrijte gril tavu ili upalite roštilj.
- Patlidžane operite i narežite po dužini na kriške debljine oko 2,5 centimetara. Premažite ih maslinovim uljem i začinite solju i paprom.
- Ispecite patlidžane na gril tavi ili roštilju oko 4 do 5 minuta sa svake strane. Prebacite ih na tanjur.
- Na istoj gril tavi ili roštilju prepecite ljutiku koju ste prethodno prerezali na manje komade i premazali maslinovim uljem te začinili sa solju i paprom.
- Preko grilanih patlidžana dodajte mozzarellu, prepečenu ljutiku i prepolovljene cherry rajčice. Pokapajte sve zajedno s još malo maslinova ulja.
- Stavite sve zajedno u pećnicu zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva i pecite sve dok se sir ne rastopi i zapeče.
- Poslužite kao predjelo ili prilog jelu sa svježim bosiljkom ili nekim drugim svježim začinskim biljem po želji. Dobar tek!