Vjerojatno najpoznatije, a jedno i od najjednostavnijih jela na svijetu svakako je pizza. Prihvaćena je u svakom uglu zemaljske kugle i danas se radi na 1001 način. Davno je prošlo vrijeme pizza od dva ili tri sastojka, mada će vam u postojbini pizze, Napulju, mnogi reći kako su takve baš najbolje. No, zavirimo malo i van Italije, jer dobra pizza se danas jede svugdje!

Svake godine, 50 Top Pizza guide objavljuje popis najboljih pizzeria na svijetu. Stvar funkcionira jednostavno – picerije prijavljuju čitatelji, a potom 50 „pizza agenata“ posjećuje sva mjesta posve anonimno, te ih na taj način ocjenjuju najpoštenije moguće.

Kako smo već rekli, dobre se pizze jedu svugdje na starom kontinentu, pa ćemo ovaj put izostaviti talijanske pizzerije i navesti najbolja mjesta u Italiji gdje se može pojesti pizza ne računajući ona na Čizmi!

1. 50 kalo di Ciro Salvo – London, UK 

Ovaj restoran otvoren je prošle godine na TOP lokaciji u Londonu, na trgu Trafalgar. Vlasnik je Ciro Salvo, koji je u London donio pizzu kakva se radi upravo u gradu gradu iz kojeg je pizza i potekla. Ciro je savršenu pizzu naučio raditi u restoranu svoje bake, a svi znamo kako bake dobro spremaju... Ako se ikad zateknete ovdje, probajte pizze „50 kalo“ ili „Montanara“, za koje kažu kako su za prste polizati!

Pizza - 3 Pizza - 3 (Foto: Getty Images)

2. Bijou – Pariz, Francuska 

Druga mjesto pripalo je restoranu Bijou, koji je u vlasništvu, a koga drugog, nego još jednog Napolitanca – chefa Gennara Nastija. Nalazi se u četvrti Montmartre, a sljedeći mjesec obilježiti će tri godine rada. Ovdje se pizze pripremaju isključivo prema sezonskim namirnicama, što podrazumijeva stalnu promjenu menija, a i nemogućnost uživanja u istoj pizzi u lipnju i prosincu. Nasti uvijek voli dodati i neki tajni sastojak, ali naravno, poštuje izvornu recepturu (kao da bi se mogao vratiti u Napulj da ne poštuje).

3. Baest – Kopenhagen, Danska 

Ovdje se vrhunske pizze, od isključivo organskih sastojaka spremaju zadnjih pet godina, a pizzeria je samo dio šireg gastro „kolektiva“ Relae Community u koji još spadaju restoran, pekarnica, tvrtka za uvoz vina i farma. Iako se nalaze na sjeveru Europe i ne hvale se chefom iz Italije, poveznica i ovdje s Napuljem, naravno – postoji. Naime, peći u kojima se pizze rade izrađene su upravo tamo!

4. Ober Mamma – Pariz, Francuska

U blizini trga Republike smjestio se ovaj restoran, gdje se pizze peku u tradicionalnim drvenim pećima prema izvornoj recepturi. Svo zaposleno osoblje čine Talijani, a svi koji su bili kunu se kako se ovdje jede vrhunska margarita. Oni koji ipak hoće ponešto bogatije pizze, uvijek mogu pojesti onu koja kombinira tartufe, tikvice i sir stracciatellu, ali i ovdje, kao i u Bijou, meni se mijenja prema sezoni.

Pizza Pizza (Foto: Thinkstock/Guliver)

5. Pizzeria Luca – Kopenhagen, Danska 

Vraćamo se u Kopenhagen. Pizzeria Luca je takoreći „ispod čekića“, s obzirom da je otvorena tek u ožujku ove godine. „Ogromno je priznanje završiti ovako visoko u poretku“ – izjavio je jedan od vlasnika Lasse Wiwe, dodavši da su istovremeno iznenađeni ali i sretni jer je njihov rad i trud prepoznat. Ne sumnjamo kako će ih ovo dodatno motivirati, pa možda dogodine vidimo Lucu i na višoj poziciji...

6. Kytaly – Ženeva, Švicarska 

Pizza slijedi način pripremanja slavnog picajola Franca Pepea, pa se ovdje pizze pripremaju s uvijek jednako kvalitetnim sastojcima i namirnicama. Očito to rade vrlo dobro, jer dok je Kytaly na šestom mjestu u Europi, sestrinski restoran u Hong Kongu proglašen je za mjesto u kojem ćete naći najbolju pizzu u Aziji!

7. Lilla Napoli – Falkenberg, Švedska 

Najbolju pizzu u Švedskoj nećete probati ni u Stockholmu ni Goteborgu, već ovom gradu na jugu zemlje. Restoran slijedi napuljsku tradiciju pripreme, a i ovdje se meni mijenja prema sezonalnosti, kao i ideajma chefa. U svakom slučaju, margaritu ćete uvijek naći sjajnu, a iz pizzerije su poručili kako ih za „listu najboljih i nije pretjerano briga“, ali i da priznanje uvijek godi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju