Iako je odavno najpopularnije jelo na svijetu, posljednjih godina svjedočimo dodatnoj „eksploziji“ popularnosti pizze. Za to su svakako zaslužne razne liste poput TOP 50 europskih pizzerija, ili emisije kao što su Chef's Table: Pizza. No, svakako su se i promijenili trendovi, jer prije petnaestak godina većina nas je jela klasičnu (nazovimo je tako) pizzu, te su manje-više od pizzerije do pizzerije, nalikovale jedna drugoj.
No, pojavom pizzerija koje rade napoletanu stvari su se promijenile, pa je i kod nas kultura pizze postala drukčija. Broj pizzerija se rapidno povećao, a svjedoci smo kako se neke od najboljih pizza u Hrvatskoj jedu u Otočcu ili Labinu, što je nekad bilo nezamislivo.
Gdje pojesti dobru pizzu u Zadru?
E pa, bitno je znati gdje diljem Lijepe Naše pojesti dobru pizzu. Kad me put prije koji tjedan odveo u Zadar, s prijateljima sam se zaputio u pizzeriju Congo, smještenu na Boriku. Ona je otvorena prije par godina, na mjestu gdje su nekad Zadrani rado kupovali burek „kod Gagice“. Unutra je lijepo uređena, imate želju sjesti i jesti, ali s obzirom na lijepo vrijeme, odlučili smo se za terasu. Ona bi neke možda mogla i odbiti, jer odmah pored prolazi cesta, ali nekako, navikao sam tu već sjediti od davnih dana, pa mene ta činjenica ne muči.
Konobar dolazi brzo, nasmiješen, ljubazan. Prijatelji naručuju capriciossu i mortadelu (mortadela s pistacijom, valjda nema više pizzerije koja nema ovu pizzu u ponudi), dok se ja odlučujem za slavonsku izvedbu, pa uzimam pizzu s crnom svinjom i kulenovom sekom. Pizze stižu kroz deset minuta, dakle s brzinom nema izazova, i krećemo s jelom.
Mjesto koje je teško naći u bespućima interneta
Pizza je klasična napoletana, nadjevi su fini, bogati, tijesto ukusno, možda bi rub mogao biti malo prozračniji. Uz sastojke koje sam nabrojao, pizzu još krase i ukiseljene jalapeno papričice, svježi bosiljak, kao i mozzarella. Komadić mozzarelle na sredini ne izgleda reprezentativno, ne bi ga bilo loše „poplašiti“ maslinovim uljem makar dojma radi, ali zaključak je da je pizza dobra i da je Congo mjesto na koje se isplati otići.
Cijene – margherita kreće od 11 eura, a ova moja je stajala 16, baš kao i pizza s mortadelom. Heineken je, ako me sjećanje ne vara, bio malo manje od 5 eura, dok Aperol ovdje naplaćuju 10 eura. Kritika ide nemogućnosti pronalaženja menija na webu, točnije, činjenici da Congo nema web stranicu. Instagram je zadnji put ažuriran prije 4 godine, a Facebook valjda ima post, dva godišnje. Šteta, na tome valja poraditi, jer ovo je mjesto gdje je lijepo i ugodno doći te uživati u najpopularnijoj hrani na svijetu.
Galerija