• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

10 čestih pogrešaka zbog kojih riba ili meso s roštilja nisu dovoljno sočni

Kiseline iz marinade čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga nadopunjuju, no kako bi meso omekšalo, možete ga i ostaviti preko noći u salamuri...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 30.04.2020 06:30 komentari
viber Created with Sketch.
Roštilj
Roštilj (Foto:Unsplash)

Galerija Roštilj 0 Roštilj 0

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Stavljate li namirnice direktno iz hladnjaka na roštilj, lako bi mogle izvana zagorjeti, a iznutra ostati sirove. Stoga ih na vrijeme izvadite iz hladnjaka i dajte im dovoljno vremena da se zagriju na sobnu temperaturu. Prije stavljanja na roštilj nemojte zaboraviti meso obrisati od marinade kako bi se moglo lijepo zapeći.

Kost na mesu 

Svinjska vratina odlična je na roštilju jer ima dovoljno masnoće, ali nije previše masna. Kako bi se ravnomjerno ispekla, prije stavljanja mesa na roštilj izvadite kost. Pecite je "u prvoj turi" jer je temperatura na početku najviša, a potom idu ćevapi, pljeskavice ili kobasice.

Predebelo meso

Pileća prsa prije pečenja stanjite na debljinu od oko centimetra, a pljeskavice neka ne budu tanje od dva centimetra jer bi mogle ispasti suhe. Sastojke za ražnjiće narežite na komade podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli i nemojte ih previše stisnuti. 

Pogrešan izbor mesa

Za ćevape i pljeskavice dobar je izbor junetina od lopatice. U smjesu za pljeskavice osim začina često se dodaje jaje i sitno narezan luk, a neki kuhari u smjesu za ćevape obvezno doliju i malo mineralne vode. Fini dodatak pljeskavicama su sušena slanina ili sir, a kako bi bile pikantne, ubacite sjeckane feferone i češnjak. Za razliku od pljeskavica, ćevape slobodno češće okrenite na roštilju.

Kratka marinada

Kako bi meso s roštilja bilo sočno, marinirajte ga preko noći ili i dva dana ranije u salamuri ili marinadi. Za marinadu poslužiti može mješavina ulja, octa ili vina te začina. Kiseline iz marinade čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga nadopunjuju. Imajte na umu da chefovi vrhunske komade mesa poput skupih odrezaka sole tek nakon pečenja, baš kao i mljeveno meso, ako žele da bude rahlo.

Suhi ražnjići

Za ražnjiće koristite pikantnije i masnije komade mesa te slobodno dodajte slaninu ili povrće poput gljiva, paprike, luka i rajčica. Sastojke možete nanizati na grančice ružmarina ili drvene štapiće koje je potrebno prethodno namočiti u hladnoj vodi.

S roštilja u usta

Odresci na roštilju ne smiju biti suhi, stoga ih je potrebno često premazivati uljem ili mašću. Prije stavljanja na dobro zagrijani roštilj, meso izvadite iz hladnjaka na vrijeme kako bi se stiglo ugrijati na sobnu temperaturu. Prije posluživanja ostavite odreske najmanje deset minuta da miruju kako bi stigli dodatno omekšati.

Kriva riba

Birajte ribu s čvršćim mesom koje se neće lako raspasti. Odličan odabir za roštilj su tuna, pastrva, brancin, orada ili losos. Prema želji ih napunite začinskim biljem poput majčine dušice, origana ili ružmarina. Veće ribe možete peći i pod folijom, a gotove su kad se meso lagano odvaja od kosti.

Mokra riba

Ribu nemojte zarezati prije pečenja jer će iz nje iscuriti svi sokovi. Roštilj možete prebrisati nauljenim papirom, ili krpom, ali riba mora biti suha. Premazujte je uljem tek pri kraju pečenja kako bi se napravila fina korica.

Predugo pečenje

Pečete li lignje, najprije ih očistite pa stavite u marinadu (maslinovo ulje, limun, češnjak, peršin, sol) na najmanje jedan sat. Pustite ih da se lagano peku, oko 5 do 10 minuta ovisno o veličini, i često ih premazujte uljem kako ne bi bile tvrde.

  • #kako kuhati
  • #rostilj
  • #trik
  • #riba
  • #meso
  • #lignje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kvarner na tanjuru: Zašto će 2026. ova regija biti europska prijestolnica okusa
Pokrovitelj TZ Kvarner
Kvarner na tanjuru: Zašto će 2026. ova regija biti europska prijestolnica okusa
Dubai kuglice recept bez pečenja
Božićna slastica
Ove kuglice najlakša su verzija Dubai čokolade, ne morate ih peći, a savršen su izbor za blagdanski stol
Bakalar na portugalski ili kako je jedan Norvežanin odlučio da mu jug - bolje odgovara
Jug im bolje paše
Recept za bakalar na portugalski: Jelo koje će raspametiti svakog gurmana
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
16-godišnji mladić napadnut je nožem u njemačkom gradu Herfordu
užas u njemačkoj
Mladić izboden nožem u blizini božićnog sajma, napadač u bijegu
FOTO Ubojica Charlie Kirka se prvi put pojavio na sudu: Udovica Erika imala poseban zahtjev, sudac ga uvažio
slučaj koji je potresao SAD
FOTO Ubojica Charlieja Kirka prvi se put pojavio na sudu: Udovica Erika imala poseban zahtjev, sudac ga uvažio
show
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Nemo, pobjednik Eurosonga 2024., vratio je trofej EBU-u
sve je objasnio!
Prošlogodišnji predstavnik Eurosonga vratio trofej organizaciji: "Živite ono što tvrdite..."
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
zdravlje
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Najbolji čaj za gripu: 5 moćnih napitaka koji dokazano smanjuju simptome
Najbolji saveznici
Najbolji čaj za gripu: 5 moćnih napitaka koji dokazano smanjuju simptome
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Komentar Ivice Mede
Kovačević kao pokvarena ploča: Je li za sve kriv trener ili Dinamo ne može bolje?
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
Evo gdje stoji Rijeka na tablici Konferencijske lige: Blizu je prolaska, ali...
Job's not finished
Evo gdje stoji Rijeka na tablici Konferencijske lige: Blizu je prolaska, ali...
tv
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
MasterChef: Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
TEŠKO!
Potreseni Mark izjavio: "Pukli su mi snovi!" Hoće li nastaviti do kraja?!
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
12. 12.: Datum ogledala koji šalje važnu poruku
Datum ogledala
Najvažniji datum u godini, koji nam šalje važnu životnu poruku
sve
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Češnjak
Ispravite ih...

Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

Kako biste skuhali jela s češnjakom bez greške, nije važno samo koristite li ga u svježem ili suhom obliku - lako se može pogriješiti i ako češnjeve ne nasjeckate dovoljno sitno, dodate ih u pogrešno vrijeme ili zaboravite na divne tehnike uz koje češnjak postaje suptilniji dodatak hrani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kako skuhati savršeni gulaš? Hrana i piće
    Jednostavno

    Kako omekšati žilavo meso? Trikovi s kojima će jeftiniji komadi postat mekani i fini

  • Češnjak Hrana i piće
    Ispravite ih...

    Kada ga dodajete u jelo? 5 najvećih grešaka koje radimo kada kuhamo s češnjakom

  • Sendvič Hrana i piće
    U obliku je tajna

    Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close