Stavljate li namirnice direktno iz hladnjaka na roštilj, lako bi mogle izvana zagorjeti, a iznutra ostati sirove. Stoga ih na vrijeme izvadite iz hladnjaka i dajte im dovoljno vremena da se zagriju na sobnu temperaturu. Prije stavljanja na roštilj nemojte zaboraviti meso obrisati od marinade kako bi se moglo lijepo zapeći.

Kost na mesu 

Svinjska vratina odlična je na roštilju jer ima dovoljno masnoće, ali nije previše masna. Kako bi se ravnomjerno ispekla, prije stavljanja mesa na roštilj izvadite kost. Pecite je "u prvoj turi" jer je temperatura na početku najviša, a potom idu ćevapi, pljeskavice ili kobasice.

Predebelo meso

Pileća prsa prije pečenja stanjite na debljinu od oko centimetra, a pljeskavice neka ne budu tanje od dva centimetra jer bi mogle ispasti suhe. Sastojke za ražnjiće narežite na komade podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli i nemojte ih previše stisnuti. 

Pogrešan izbor mesa

Za ćevape i pljeskavice dobar je izbor junetina od lopatice. U smjesu za pljeskavice osim začina često se dodaje jaje i sitno narezan luk, a neki kuhari u smjesu za ćevape obvezno doliju i malo mineralne vode. Fini dodatak pljeskavicama su sušena slanina ili sir, a kako bi bile pikantne, ubacite sjeckane feferone i češnjak. Za razliku od pljeskavica, ćevape slobodno češće okrenite na roštilju.

Kratka marinada

Kako bi meso s roštilja bilo sočno, marinirajte ga preko noći ili i dva dana ranije u salamuri ili marinadi. Za marinadu poslužiti može mješavina ulja, octa ili vina te začina. Kiseline iz marinade čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga nadopunjuju. Imajte na umu da chefovi vrhunske komade mesa poput skupih odrezaka sole tek nakon pečenja, baš kao i mljeveno meso, ako žele da bude rahlo.

Suhi ražnjići

Za ražnjiće koristite pikantnije i masnije komade mesa te slobodno dodajte slaninu ili povrće poput gljiva, paprike, luka i rajčica. Sastojke možete nanizati na grančice ružmarina ili drvene štapiće koje je potrebno prethodno namočiti u hladnoj vodi.

S roštilja u usta

Odresci na roštilju ne smiju biti suhi, stoga ih je potrebno često premazivati uljem ili mašću. Prije stavljanja na dobro zagrijani roštilj, meso izvadite iz hladnjaka na vrijeme kako bi se stiglo ugrijati na sobnu temperaturu. Prije posluživanja ostavite odreske najmanje deset minuta da miruju kako bi stigli dodatno omekšati.

Kriva riba

Birajte ribu s čvršćim mesom koje se neće lako raspasti. Odličan odabir za roštilj su tuna, pastrva, brancin, orada ili losos. Prema želji ih napunite začinskim biljem poput majčine dušice, origana ili ružmarina. Veće ribe možete peći i pod folijom, a gotove su kad se meso lagano odvaja od kosti.

Mokra riba

Ribu nemojte zarezati prije pečenja jer će iz nje iscuriti svi sokovi. Roštilj možete prebrisati nauljenim papirom, ili krpom, ali riba mora biti suha. Premazujte je uljem tek pri kraju pečenja kako bi se napravila fina korica.

Predugo pečenje

Pečete li lignje, najprije ih očistite pa stavite u marinadu (maslinovo ulje, limun, češnjak, peršin, sol) na najmanje jedan sat. Pustite ih da se lagano peku, oko 5 do 10 minuta ovisno o veličini, i često ih premazujte uljem kako ne bi bile tvrde.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju