• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

10 čestih pogrešaka zbog kojih riba ili meso s roštilja nisu dovoljno sočni

Kiseline iz marinade čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga nadopunjuju, no kako bi meso omekšalo, možete ga i ostaviti preko noći u salamuri...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 30.04.2020 06:30 komentari
viber Created with Sketch.
Roštilj
Roštilj (Foto:Unsplash)

Galerija Roštilj 0 Roštilj 0

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Klet Kozjak - 12 Idila! Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Stavljate li namirnice direktno iz hladnjaka na roštilj, lako bi mogle izvana zagorjeti, a iznutra ostati sirove. Stoga ih na vrijeme izvadite iz hladnjaka i dajte im dovoljno vremena da se zagriju na sobnu temperaturu. Prije stavljanja na roštilj nemojte zaboraviti meso obrisati od marinade kako bi se moglo lijepo zapeći.

Kost na mesu 

Svinjska vratina odlična je na roštilju jer ima dovoljno masnoće, ali nije previše masna. Kako bi se ravnomjerno ispekla, prije stavljanja mesa na roštilj izvadite kost. Pecite je "u prvoj turi" jer je temperatura na početku najviša, a potom idu ćevapi, pljeskavice ili kobasice.

Predebelo meso

Pileća prsa prije pečenja stanjite na debljinu od oko centimetra, a pljeskavice neka ne budu tanje od dva centimetra jer bi mogle ispasti suhe. Sastojke za ražnjiće narežite na komade podjednake veličine kako bi se ravnomjerno ispekli i nemojte ih previše stisnuti. 

Pogrešan izbor mesa

Za ćevape i pljeskavice dobar je izbor junetina od lopatice. U smjesu za pljeskavice osim začina često se dodaje jaje i sitno narezan luk, a neki kuhari u smjesu za ćevape obvezno doliju i malo mineralne vode. Fini dodatak pljeskavicama su sušena slanina ili sir, a kako bi bile pikantne, ubacite sjeckane feferone i češnjak. Za razliku od pljeskavica, ćevape slobodno češće okrenite na roštilju.

Kratka marinada

Kako bi meso s roštilja bilo sočno, marinirajte ga preko noći ili i dva dana ranije u salamuri ili marinadi. Za marinadu poslužiti može mješavina ulja, octa ili vina te začina. Kiseline iz marinade čine meso mekšim, ulja čuvaju izvorni okus, a začini ga nadopunjuju. Imajte na umu da chefovi vrhunske komade mesa poput skupih odrezaka sole tek nakon pečenja, baš kao i mljeveno meso, ako žele da bude rahlo.

Suhi ražnjići

Za ražnjiće koristite pikantnije i masnije komade mesa te slobodno dodajte slaninu ili povrće poput gljiva, paprike, luka i rajčica. Sastojke možete nanizati na grančice ružmarina ili drvene štapiće koje je potrebno prethodno namočiti u hladnoj vodi.

S roštilja u usta

Odresci na roštilju ne smiju biti suhi, stoga ih je potrebno često premazivati uljem ili mašću. Prije stavljanja na dobro zagrijani roštilj, meso izvadite iz hladnjaka na vrijeme kako bi se stiglo ugrijati na sobnu temperaturu. Prije posluživanja ostavite odreske najmanje deset minuta da miruju kako bi stigli dodatno omekšati.

Kriva riba

Birajte ribu s čvršćim mesom koje se neće lako raspasti. Odličan odabir za roštilj su tuna, pastrva, brancin, orada ili losos. Prema želji ih napunite začinskim biljem poput majčine dušice, origana ili ružmarina. Veće ribe možete peći i pod folijom, a gotove su kad se meso lagano odvaja od kosti.

Mokra riba

Ribu nemojte zarezati prije pečenja jer će iz nje iscuriti svi sokovi. Roštilj možete prebrisati nauljenim papirom, ili krpom, ali riba mora biti suha. Premazujte je uljem tek pri kraju pečenja kako bi se napravila fina korica.

Predugo pečenje

Pečete li lignje, najprije ih očistite pa stavite u marinadu (maslinovo ulje, limun, češnjak, peršin, sol) na najmanje jedan sat. Pustite ih da se lagano peku, oko 5 do 10 minuta ovisno o veličini, i često ih premazujte uljem kako ne bi bile tvrde.

  • #kako kuhati
  • #rostilj
  • #trik
  • #riba
  • #meso
  • #lignje
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Škafetin
Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Europski tjedan sporta
Uključite se i budite promjena koju trebate: Hrvatska postaje središte sportskih zbivanja
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Zelenski u ekskluzivnom intervjuu otkrio loše vijesti: "Istina je, počinje najesen"
za Sky News
Zelenski u ekskluzivnom intervjuu otkrio loše vijesti: "Istina je, počinje najesen"
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Kralj Charles prvi je britanski monarh na rimokatoličkom sprovodu u 400 godina
''Ovo je velik korak...''
Povijesni trenutak na tužnom ispraćaju! Kralj Charles prekršio stoljetnu tradiciju
zdravlje
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Gordon Schildenfeld nije više trener Vukovara
Već treća smjena
Pala još jedna trenerska glava u SHNL-u: Ostvario povijesni plasman, ali...
Procurile nove informacije o ozljedi Josipa Stanišića na utakmici Bayerna i Chelseaja
Nije izgledalo dobro
Vatreni progovorio o ozljedi koljena, u prolazu izgovorio samo četiri riječi
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Donio joj je dobre vijesti, ali može li vratiti njezino povjerenje?
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sada će cijela obitelj biti pod pritiskom - zašto je to napravila?
putovanja
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Teflonska tava
Izbjegnite ih

5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

Teflon jamči termičku obradu bez lijepljenja namirnica za njezino dno, no to nije moguće ostvariti ako smo teflon uništili neprimjerenim korištenjem. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Teflonska tava Hrana i piće
    Izbjegnite ih

    5 grešaka koje radimo s teflonskom tavom kod kuhanja

  • Dobar gulaš kuha se satima Hrana i piće
    Bez trikova

    Jedini način za omekšavanje žilave junetine za gulaš

  • Kako skuhati savršeni gulaš? Hrana i piće
    Jednostavno

    Kako omekšati žilavo meso? Trikovi s kojima će jeftiniji komadi postat mekani i fini

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close