Nova medicinska istraživanja su pokazala da je pivo odličan 'lijek' protiv nesanice jer njegovo umjereno ispijanje luči hormon melatonin koji doprinosi opuštanju kod psihičke napetosti i koristi dobrom snu.

'Melatonin je hormon kojeg prirodno proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. Osim utjecaja na san, melatonin posjeduje i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging supstanca,' kaže nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Povećanje razine melatonina u krvi rezultira pospanošću, te utonućem u san. Razine ovoga hormona ostaju povišene tijekom noći, te se polako smanjuju s prvim izlaskom sunca. Na opuštanje pojedinca utječe i hmelj, dok gorkast okus piva također potiče lučenje dopamina – hormona ugode.

Za učinkovitost ove metode važno je držati se propisanih uputa, odnosno pivo piti umjereno – do 6 dcl tekućine za muškarce i upola manje za žene tijekom jednog dana. Nutricionisti upozoravaju da povećana konzumacija piva može imati suprotan učinak od željenog.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju