Nova gastro destinacija koju sam i sama nedavno otkrila, nalazi se 410 km južno od Zagreba. Riječ je o Splitu, prekasnom gradu koji osim mora i ludog glazbenog festivala, nudi vrhunske restorane i hranu.

Nadaleko poznata dalmatinska kuhinja na novi načini pripreme i korištenjem namirnica na moderan način podiže se na novu razinu baš u Splitu. Stoga, ako se nađete u Splitu donosim vam mjesta koja nikako ne biste trebali propustiti.

Uje oil bar

Uje je prva hrvatska oleoteka pokrenuta s misijom promocije vrhunskih hrvatskih maslinovih ulja. Osim što možete probati i kupiti vrhunska maslinova ulja, u vrlo zanimljivom ambijentu možete pojesti odličan ručak ili večeru. Uz platu domaćih sireva, inćune i ribu konobari će vam ponuditi vrhunska domaća vina. Nemojte se ustručavati naručiti i pokoju čašu više! :)

Luka ice cream & cakes


O sladoledu iz slastičarne Luka, kao najboljem sladoledu u Splitu, već se pročuo glas. Domaći sladoled, koji se radi od jaja i vrhnja, bez umjetnih bojila i dodataka uistinu je pravo osvježenje! Jedini problem je što ćete teško odabrati okus koji želite probati! 



Bookeria

Osim izuzetnog interijera kojim dominira luster postavljen na sredini koji se proteže kroz dvije etaže, Bookeria nudi dalmatinsku kuhinju podignutu na jednu novu razinu. Moja preporuka za predjelo je salata od muškatne tikve, karameliziranog ljubičastog luka s dimljenom burratom, koja se u ovoj kombinaciji topi u ustima.

Jela koja se ovdje pripremaju prilagođena su godišnjem dobu, tako sada možete probati jesenski menu, a moja preporuka su pačja prsa u umaku od kestena i šljiva. Atmosfera u Bookeriji može se usporediti s onima u velikim europskim gradovima poput Pariza i Londona stoga nemojte propustiti ovo novo europsko iskustvo!



Perivoj

Posljednje ali ne i manje važno gastro odredište je Perivoj, gdje smo probali deserte koje sprema simpatična Tea Mamut. Perivoj nudi velik izbor kolača i slastica od bezglutenskih do klasičnih palačinki pripremljenih na nov i maštovit način. Torta koju sam ja probala - Štorija o palačinki, jednostavan je desert, odnosno torta od palačinki sa kremom od vanilije, vrlo lagana i prozračna. No, što god da odabere s menija nećete pogriješiti.

Još hrane i putovanja možete pronaći na Barbarinom blogu Foodiona ili na Facebook stranici.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju