• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Festival finske kuhinje u srcu Zagreba: Pravi recept sa sjevera za juhu od lososa!

Priznajte da vam ni na kraj pameti nije bilo povezati ovu skandinavsku državu s ičim drugim osim mobitelom, skijašima skakačima ili Djedom Mrazom, no ono što možete doživjeti cijeloga ovoga tjedna u zagrebačkom Le Bistrou Esplanade - totalni je gurmanski doživljaj! Bili smo na licu mjesta!

Domagoj Jakopović Ribafish 13.10.2015 12:49 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Čokoladne kocke Savršenstvo bez mane Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

Od ponedjeljka 12. do nedjelje 18. listopada grad Zagreb će vjerojatno po prvi puta biti počašćen menijem kakav se služi na krajnjem sjeveru Europe. Tako je u organizaciji veleposlanstva Finske, restoran Le Bistro Esplanade sljedećih sedam dana domaćin specijalitetima¨koje baš i nemamo u našoj mediteransko-balkansko-kontinentalnoj kuhinji.

Finska kulinarska kultura je, logično, prožeta okusima sjevera. Mesni složenci i korjenasto povrće najbolja su odbrana od zimske hladnoće, vruće juhe obožavaju prve koprive i rabarbaru, mladi krumpir je u ljeto prisutan na svakom stolu, kao i šumsko voće i gljive... Divljač i svježa riba dostupni su tijekom cijele godine pa se slobodno može reći da je svaka sezona je dobra sezona za finsku kuhinju!

Kako se smisao Punkufera bazira upravo na tome da probamo i testiramo sve što se može od Novog Zelanda do Grenlanda, tako smo i ovu ideju objeručke prihvatili, i u sljedećoj sekundi je ispred nas stajalo prvo jelo – Mousse od lososa s pjenicom od krumpira i kopra. Dakle, ovo toliko lijepo izgleda da ga je šteta jesti! Bijela pjenica, ružičasta paštetica od lososa, par narančastih zrnaca kavijara i dašak tananih grančica kopra... Poput vjenčanja na Sjevernom polu! Mousse je pružio više otpora od očekivanog, što je samo moj problem jer sam zbog boja očekivao nešto sasvm drugačije, a okus blag, nježan, morski. Nije ni čudo što su im žene plavokose, tako je sve plaho...

Nježnost se nastavila i tijekom Finske tradicionalne juhe, produljene ruke predjela, samo s pojačanom dozom kopra (kao da smo u Sloveniji – Koper), prekrasnom lagano kremastom toplom nježnom tekućinom punom kockica lososa, krumpira i celera. Šteta što nisam bio mamuran, ovo liječi sve rane.

Tada radim zaokret i umjesto brancina naručujem – File jelena sa zapečenom koricom vrganja, ostatkom vrganja, pečenim krumpirima i umakom od brusnice. Totalna ljubav. Dugo nisam jeo tako mekan i sočan komad divljači, savršeno ispečen i idealno uklopljen s ljutkastim gljivama. Trpko, jako meso, porijeklom je iz – Gorskog Kotara. Logično, nabavka sobovine i irvasovine bi ipak bila malo besmislena. Stvarno, komad za uživanje. Od sada ću teško pogledati seriju Jelenko istim očima...

Desert je došao u obliku biskvita Tosca, za ljubitelje čvrstih keksa, creme bruleea te sorbeta od bobičastog voća. Brulee je bio malo tvrđi od očekivanog što me oduševilo, pogotovo jer ima specifičnu aromu karamele. Sorbet je priča za sebe jer bih tako fin, prirodan i osvježavajuć sok htio piti u teretani umjesto dosadne mlake vode. Čisto osvježenje, kao da uronite u neko od par tisuća finskih jezera...

Uglavnom, četrdesetak mjesta Le Bistroa Esplanade čeka na vas sljedećih tjedan dana, red je da probate nešto zanimljivo, ukusno i sasvim novo. Samo fale saonice, i to je to - obavezno posjetite Tjedan finske kuhinje!

Juha od lososa (izvor – Veleposlanstvo Finske)

500 g filea od lososa, bez kože
2 mrkve
6 krumpira
2 luka
2 lovorova list
10 bobica pimenta (jamajkanskog papra)
1 l ribljeg temeljca ili vode
Sol i crni papar
25−50 g svježeg nasjeckanog kopra

Dobar tek (Hyvää ruokahalua)
 

  • #dogadanja
  • #le bistro
  • #esplanade
  • #Restoran
  • #Finska
  • #jelen
  • #biskvit
  • #sorbet
  • #Ribafish
  • #Zagreb
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Pravac Grubišno Polje
Tajni recepti koji se ne pronalaze u kuharicama i čvarci zubog kojih se dolazi na Bilogoru
Majmunski kruh recept
Ljepljiv i sočan
Majmunski kruh: Ne znamo je li zabavnije raditi ga ili jesti, ali savršen je izbor uz kavu
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Stari patuljak
10 zanimljivosti o europskoj državi bez vojske od čijih stanovnika dulje žive jedino Japanci
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Kako putovati
Znate li koji su? Europski glavni gradovi koji nemaju svoj aerodrom
Složenac sa slatkim krumpirom recept
Slasno i slatko
Jelo od slatkog krumpira bez kojeg Amerikanci ne mogu provesti četvrti četvrtak u 11. mjesecu
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Venezuela priprema gerilski odgovor u slučaju američkog napada
gerilski stil
Spremaju se za rat s jednom od najjačih vojski svijeta: "Na agresiju ćemo odgovoriti jedinstvom"
U stanu u Viškovu kraj Rijeke pronađen mrtav muškarac, žena u bolnici
POLICIJA ISTRAŽUJE
Cure detalji drame kod Rijeke: U stanu pronađen mrtav muškarac, žena prevezena u bolnicu
Austrijanci u velikim problemima, nedostaju im radnici tijekom zimske sezone
Alarmantno
Zemlja s mnogo hrvatskih radnika u problemima: Kritično nedostaje radne snage, a nude minimalnu plaću od 2200 eura
show
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Preminula je Sally Kirkland
tužna vijest
Preminula glumačka legenda koju pamtimo po kultnoj ulozi iz 80-ih godina
zdravlje
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
Ne ignorirajte ih!
6 simptoma zbog kojih trebate odmah napraviti krvne pretrage
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Zastrašujući izgled
Znanstvenici iznenađeni: Otkrili potpuno novu vrstu pčele, zbog jednog detalja dobila jezivo ime
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
Tek je počeo s radom
Već prva snimka opservatorija Vera C. Rubin zapanjila astronome i otkrila skrivenu tajnu jedne poznate galaksije
sport
Oscar se srušio na treningu
problemi sa srcem
Slavni brazilski nogometaš srušio se na treningu: Odmah završava karijeru?
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
UEFA odredila
Hrvatska protiv Srbije na Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju: Policija zabranila posjet gledateljima
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
uživo na Novoj TV i gol.hr-u!
CRNA GORA – HRVATSKA Vatreni prvi put kod susjeda, evo kad je prijenos
tv
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Probala ih je upozoriti, ali je šteta već napravljena
MasterChef: 13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
NAPUŠTA NATJECANJE
13 za Eliasa ipak nije sretan broj – zahtjevan desert koštao ga je mjesta u MasterChefu!
putovanja
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
lifestyle
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić nosi ih uz kratku bundu
Topli modeli gležnjača i niskih čizmi iz trgovina
Modeli za svaki dan
15 toplih gležnjača i niskih čizama s kojima ćete biti spremni i za minuse
sve
Chef Vukadin na snimanje MasterChefa došao u društvu sinčića
sinčić gabrijel
Isti tata! Chef Vukadin na snimanje MasterChefa doveo najslađeg gosta
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Marino Vrgoč predstavio pjesmu "Snovi"
"Snovi"
Poslušajte pjesmu devetogodišnjeg Marina s kojom se Hrvatska vraća na važno natjecanje!
Plutanje između santi leda veliki je hit na sjeveru Europe - 6
Najbolje

Ova turistička atrakcija nije za zimogrozne! Plutanje među ledom veliki je hit na sjeveru Europe

Osobe nose specijalna vodonepropusna odijela koja im omogućavaju da ostanu suhi i zaštićeni u iznimno hladnoj vodi, a koja se obično kreće oko ništice. Temperatura zraka, pak, debelo je ispod nule. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Aktualno

    Tjedan restorana - deset dana totalnih eno-gastro užitaka

  • Slika nije dostupna Aktualno

    Jubilarni deseti Tjedan restorana od 6. do 15. ožujka

  • Plutanje između santi leda veliki je hit na sjeveru Europe - 6 Zanimljivosti
    Najbolje

    Ova turistička atrakcija nije za zimogrozne! Plutanje među ledom veliki je hit na sjeveru Europe

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close