Od ponedjeljka 12. do nedjelje 18. listopada grad Zagreb će vjerojatno po prvi puta biti počašćen menijem kakav se služi na krajnjem sjeveru Europe. Tako je u organizaciji veleposlanstva Finske, restoran Le Bistro Esplanade sljedećih sedam dana domaćin specijalitetima¨koje baš i nemamo u našoj mediteransko-balkansko-kontinentalnoj kuhinji.

Finska kulinarska kultura je, logično, prožeta okusima sjevera. Mesni složenci i korjenasto povrće najbolja su odbrana od zimske hladnoće, vruće juhe obožavaju prve koprive i rabarbaru, mladi krumpir je u ljeto prisutan na svakom stolu, kao i šumsko voće i gljive... Divljač i svježa riba dostupni su tijekom cijele godine pa se slobodno može reći da je svaka sezona je dobra sezona za finsku kuhinju!

Kako se smisao Punkufera bazira upravo na tome da probamo i testiramo sve što se može od Novog Zelanda do Grenlanda, tako smo i ovu ideju objeručke prihvatili, i u sljedećoj sekundi je ispred nas stajalo prvo jelo – Mousse od lososa s pjenicom od krumpira i kopra. Dakle, ovo toliko lijepo izgleda da ga je šteta jesti! Bijela pjenica, ružičasta paštetica od lososa, par narančastih zrnaca kavijara i dašak tananih grančica kopra... Poput vjenčanja na Sjevernom polu! Mousse je pružio više otpora od očekivanog, što je samo moj problem jer sam zbog boja očekivao nešto sasvm drugačije, a okus blag, nježan, morski. Nije ni čudo što su im žene plavokose, tako je sve plaho...

Nježnost se nastavila i tijekom Finske tradicionalne juhe, produljene ruke predjela, samo s pojačanom dozom kopra (kao da smo u Sloveniji – Koper), prekrasnom lagano kremastom toplom nježnom tekućinom punom kockica lososa, krumpira i celera. Šteta što nisam bio mamuran, ovo liječi sve rane.

Tada radim zaokret i umjesto brancina naručujem – File jelena sa zapečenom koricom vrganja, ostatkom vrganja, pečenim krumpirima i umakom od brusnice. Totalna ljubav. Dugo nisam jeo tako mekan i sočan komad divljači, savršeno ispečen i idealno uklopljen s ljutkastim gljivama. Trpko, jako meso, porijeklom je iz – Gorskog Kotara. Logično, nabavka sobovine i irvasovine bi ipak bila malo besmislena. Stvarno, komad za uživanje. Od sada ću teško pogledati seriju Jelenko istim očima...

Desert je došao u obliku biskvita Tosca, za ljubitelje čvrstih keksa, creme bruleea te sorbeta od bobičastog voća. Brulee je bio malo tvrđi od očekivanog što me oduševilo, pogotovo jer ima specifičnu aromu karamele. Sorbet je priča za sebe jer bih tako fin, prirodan i osvježavajuć sok htio piti u teretani umjesto dosadne mlake vode. Čisto osvježenje, kao da uronite u neko od par tisuća finskih jezera...

Uglavnom, četrdesetak mjesta Le Bistroa Esplanade čeka na vas sljedećih tjedan dana, red je da probate nešto zanimljivo, ukusno i sasvim novo. Samo fale saonice, i to je to - obavezno posjetite Tjedan finske kuhinje!

Juha od lososa (izvor – Veleposlanstvo Finske)

500 g filea od lososa, bez kože
2 mrkve
6 krumpira
2 luka
2 lovorova list
10 bobica pimenta (jamajkanskog papra)
1 l ribljeg temeljca ili vode
Sol i crni papar
25−50 g svježeg nasjeckanog kopra

Dobar tek (Hyvää ruokahalua)
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju