Zagrebački ljubitelji piva pamte dan kad je svoja vrata prvi puta otvorila pivnica/pivovara Medvedgrad.



Masivni stolovi, velike krigle, pivske igre i dugi tulumi, sve je to dugo vremena krasilo stari prostor u Savskoj ulici, dok se zbog problema s prostorom punionica nije preselila u Mokrice, a Medvedgrad u Ilicu, Tkalčićevu, Adžijinu te Samoborsku – gdje je danas pogon za proizvodnju.



Bilo je vrijeme za novog pivskog kuhara, pivo i borbu za tržište sve zahtjevnijih pivopija koji prate svjetske trendove i teško prihvaćaju pivo koje je tek prosječno. Uskoro je posjetitelje franšiza Medvedgrad dočekalo pet novih vrsta piva, koje su u ponudi i danas, tako da u svako doba godine možete naručiti svijetlo pivo Zlatni Medvjed, crno pivo Crna Kraljica, rezano pivo Mrki Medvjed, pšenično Dva Klasa i ekstra jako – Grička Vještica.



U ponudi su i sezonska piva, tako da ste oko Božića mogli piti Božićno i Tamno pšenično, a prošlo ljeto i pivo od višnje, a kako su ti pokusi više nego dobro prihvaćeni, ljudi iz Medvedgrada stalno spremaju nova iznenađenja. Tako su povodom Dana otvorenih vrata, od 14-17. ožujka već skuhane, odležane i u bačve napunjene dvije vrste aleova, konkretno - tamni i svijetli.



Kako Pivovara Medvedgrad uz kuhanje proizvodi i postrojenja za mini-pivovare, tako smo s guštom saslušali predavanje i šetnju pogonima koji su djelo hrvatskih ruku. Predstavljen nam je i program, odnosno lonci za mikro-pivovare, tako da ako imate želju kod kuće kuhati pedesetak litara svog piva – došli ste na pravo mjesto!



Kako su svi zaposlenici pivovare strogi profesionalci, tako su nam vrlo brzo nakon početka razgledavanja nevjerojatno uredne, gotovo sterilne pivovare – dali i da popijemo koju. Prepustili smo se čarima aleova, tradicionalno belgijskih i britanskih piva.



Kvasci koji se koriste za ova piva gornjeg vrenja fermentiraju na višim temperaturama, pa aleovi imaju manji udio CO2, kompleksniji su, bogatijeg okusa i znatno aromatičniji od klasičnih lagera koje najčešće pijemo u Hrvatskoj. Jedini problem s aleovima je što se ne piju na temperaturama od 4-7 Celzijusa, nego na 12-14 stupnjeva.



Tek onda dolazi do izražaja mekoća, svilenkastost i divlja gusta pjena, baš kao u slučaju tamnog alea koji će u ponudi Medvedgrada biti sve dok se ne – popije. Pa zato – požurite! Svijetli je ale po našem subjektivnom ukusu mrvicu pregorak nakon cvjetnog početka, ali očekujemo žestoku raspravu oko toga. Novost u gastro dijelu je, uz standardne bunceke, roštilj, kiseli kupus i zapečeni grah te nikad dosegnute čvarkuše – klipić od tropa, odnosno ostataka ječmenog slada. Masno, slano, genijalno!

Kako su u pivovari odlučili, dvadesetogodišnjica će se slaviti cijele godine, a prva četiri dana su rezervirana za irski i pivnički gulaš te aleove, pa ako u vašim venama ima i mrvica hmelja - jednostavno ne smijete propustiti Dane otvorenih vrata pivovare i pivnica Medvedgrad. Live svirke i natjecanja i ispijanju piva, kao i sve informacije o mikro – pivovari, homebrewingu, i svemu što vas zanima o pivu – naći ćete ne na jednom, nego na četiri mjesta, odnosno lokacije Medvedgrada.



Probajte napraviti pokus i piti aleove na sobnoj i ohlađenoj temperaturi, pazite kako pijete i uživajte punim plućima. Vidimo se u Medvedgradu, piviliii!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju