Torino je jedan od rijetkih neopjevanih talijanskih gradova. Dok većina putnika hrli prema Rimu, Firenci i Veneciji, Torino i danas ostaje izvan fokusa turista. Ono čime se ovaj grad danas prvenstveno povezuje je razvijena automobilska industrija, i to u potpunosti s pravom. Ta ipak je on dom mnogim poznatim automobilskim kućama kao što su Fiat, Lancia ili Alfa Romeo.

Ono što se danas zaboravlja je činjenica da je Torino izabrala slavna velikaška obitelj kao glavni grad nove Italije. Isto tako tijekom 19. stoljeća grad je bio omiljeno središte intelektualaca te su se u njemu okupljali vodeći mislioci i umjetnici toga vremena.

Zašto posjetiti Torino?

Dok se Rim povezuje s antikom, a Firenca s renesansom, Torino vuče asocijaciju kao jedini pravi kraljevski grad Italjie. Istina, i drugi talijanski gradovi imali su svoje plemićke obitelji, ali ovdje su se kneževi smatrali svojevrsnim kraljevima ili carevima, sve do ujedinjenja Italije. To potkrepljuje i činjenica da je Torino bio prvi glavni grad ujedinjene Italije kada je 1861. godine osnovana Kraljevina Italija. Ujedno grad je i rodno mjesto prvog kralja Italje, Vittoria Emanuela II. Skoro svi događaji koji su prethodili ujedinjenju Italije zbivali su se ovdje. Ta kraljevska raskoš vidljiva je i danas u mnogim palačama, najpoznatija od njih je La Venaria – ekvivalent francuskom Versaju.

Uz bogatu povijest grad je poznat i po mnogim kafićima, odnosno u njemu se nalazi najveći broj kafića po glavi stanovnika u Italiji – savršeno za nas Hrvate. A jeste li znali da je Torino glavno čokoladno središte Italije? Ovdje je nastala poznata 'gianduja', smjesa čokolade i lješnjaka koja je preteča današnjoj Nutelli. Izvorno je smjesa nastala kao produkt engleskog embarga tijekom Napoleonskih ratova. Kako bi zaobišli taj embargo torinski slastičari došli su na ideju da umiješaju lješnjake u čokoladu čime su stvorili slavni namaz.

Uz čokoladne slastice Torino je poznat i po hrani. Jedan od glavnih sastojaka ovdašnje gastronomije je bijeli tartuf koji se poslužuje s tjesteninom ili u rižotu. A kakva bi to hrana bila kada se ne bi sljubljivala s lokalnim vinom poput slavnih Barola, Barbera, Barbaresca od crvenih vina i Arneisa, Gavi i Favorita od bijelih vina.



Jedna od nezaobilaznih atrakcija u Torinu svakako je Egipatski muzej koji čuva jednu od najvažnijih zbirki egipatskih nalaza izvan Egipta. No, najpoznatija 'atrakcija' Torina svakako je 'Torinsko platno', jedno od najvećih misterija modernog čovječanstva.

Kako doći do Torina?

No najveće pitanje koje se postavlja je kako doći do Torina. Svakako, zbog svoje ne tako velike udaljenosti, isplati se 'potegnuti' na put automobilom. No tu ćete trebati izdvojiti pozamašnu svotu za gorivo, ali i trošak cestarina. Od nedavno, na relaciji Zagreb – Torino, prometuju autobus kompanije FlixBus. Linija sama po sebi ne bi bila toliko zanimljiva da nije riječ o tome da se povratna karta može kupiti već za 18 eura. Naime FlixBus je pokrenuo akciju autobusnih karata po cijeni od 9 eura u jednom smjeru. Akcija je promotivnog karaktera te vrijedi za putovanja od 12. svibnja, svakodnevno. Kupnja karata može se ostvariti preko web shopa agencije ili preko besplatne mobilne aplikacije.

Što to znači? Da za manje od 70 kuna možete doći iz Zagreba u Torino, uživati u ljepotama grada, isprobati bogatu hranu i za iste svotu se vratiti natrag u Zagreb. Za troškove u gradu ne morate brinuti, kako sam grad još nije toliko turistički razvikan tako ni cijene ne lete nebu pod oblake.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju