Ako nečeg u Njemačkoj ne manjka, onda su to zaisgurno – kobasice. Bratwurst, bockwurst, weisswurst i tako dalje, a po nekima, u zemlji ćete naći više od 1500 različitih vrsta kobasica. Ipak, ako vas put nanese u Berlin, najvjerojatnije ćete od svih njih najčešće jesti currywurst, jer poznatija kobasica u glavnom gradu od ove – ne postoji.
No, znate li priču, tj legendu o nastanku currywursta? Nevjerojatno zvuči, ali navodno istinito, kako do ove kobasice nikad ne bi doošlo da jedan dio grada nakon Drugog svjetskog rata nije došao pod britansku okupaciju.
Ova kobasica radi se od svinjskog mesa, a servira se s ili bez kožice. Potom se reže na manje komade, koje cijele jedete, koji se svakako prije konzumacije prelijevaju kečapom. Currywurst se potom najčešće servira uz pecivo ili porciju pomfrita, a na kraju se naravno, sve pospe curryjem u prahu, te ovo zadovoljstvo obično dođe oko 4 eura.
Sve u svemu, currywurst je mješavina raznih kultura – krumpiri su stigli iz Amerike, kobasica iz Njemačke, a začin curry iz Indije, a tu dolazimo do priče o samom nastanku ove legandarne kobasice.
Naime, nju je smislila davne 1949. prodavačica Herta Hauwer, koja je prodavala kobasice u dijelu grada pod britanskom upravom. S obzirom da ih je prodavala mahom britanskim vojnicima, uskoro je s njima postigla dogovor – oni će njoj nabavljati kečap, a ona njima alkohol. Uskoro se cijela stvar pokrenula, a kako su Britanci imali i indijske začine, Herti su nabavili i curry. Zašto je ona odlučila potom posipati kobasicu i kečap ovim začinom manje je poznato, ali se tako rodio – currywurst.
Britanci su ga obožavali zbog visokih proteinskih vrijednosti, okusa i cijene, a gospođi Heuwer je uskoro krenuo biznis pa je otvorila veći broj uličnih štandova. Logično, vidjevši da stvar ide počeli su je uskoro oponašati i drugi, pa je currywurst vremenom postao doslovno jedan od simbola Berlina.
Iako je Herta svoje štandove zatvorila 1979. i otišla u mirovinu, a 20 godina poslije nas i napustila, njen izum je ostao, pa danas možete u njegovom okusu uživati na više od 2 tisuće štandova diljem njemačke metropole.
Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca