Ako nečeg u Njemačkoj ne manjka, onda su to zaisgurno – kobasice. Bratwurst, bockwurst, weisswurst i tako dalje, a po nekima, u zemlji ćete naći više od 1500 različitih vrsta kobasica. Ipak, ako vas put nanese u Berlin, najvjerojatnije ćete od svih njih najčešće jesti currywurst, jer poznatija kobasica u glavnom gradu od ove – ne postoji.

No, znate li priču, tj legendu o nastanku currywursta? Nevjerojatno zvuči, ali navodno istinito, kako do ove kobasice nikad ne bi doošlo da jedan dio grada nakon Drugog svjetskog rata nije došao pod britansku okupaciju.

Currywurst - 2 Currywurst - 2 (Foto: Getty Images)

Ova kobasica radi se od svinjskog mesa, a servira se s ili bez kožice. Potom se reže na manje komade, koje cijele jedete, koji se svakako prije konzumacije prelijevaju kečapom. Currywurst se potom najčešće servira uz pecivo ili porciju pomfrita, a na kraju se naravno, sve pospe curryjem u prahu, te ovo zadovoljstvo obično dođe oko 4 eura.

Sve u svemu, currywurst je mješavina raznih kultura – krumpiri su stigli iz Amerike, kobasica iz Njemačke, a začin curry iz Indije, a tu dolazimo do priče o samom nastanku ove legandarne kobasice.

Naime, nju je smislila davne 1949. prodavačica Herta Hauwer, koja je prodavala kobasice u dijelu grada pod britanskom upravom. S obzirom da ih je prodavala mahom britanskim vojnicima, uskoro je s njima postigla dogovor – oni će njoj nabavljati kečap, a ona njima alkohol. Uskoro se cijela stvar pokrenula, a kako su Britanci imali i indijske začine, Herti su nabavili i curry. Zašto je ona odlučila potom posipati kobasicu i kečap ovim začinom manje je poznato, ali se tako rodio – currywurst.

Currywurst - 3 Currywurst - 3 (Foto: Getty Images)

Britanci su ga obožavali zbog visokih proteinskih vrijednosti, okusa i cijene, a gospođi Heuwer je uskoro krenuo biznis pa je otvorila veći broj uličnih štandova. Logično, vidjevši da stvar ide počeli su je uskoro oponašati i drugi, pa je currywurst vremenom postao doslovno jedan od simbola Berlina.

Iako je Herta svoje štandove zatvorila 1979. i otišla u mirovinu, a 20 godina poslije nas i napustila, njen izum je ostao, pa danas možete u njegovom okusu uživati na više od 2 tisuće štandova diljem njemačke metropole.

Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca Al Hamra Oman Oman +1 Oman

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju