Poznato je da Nijemci kobasice, njih čak 1200 vrsta, shvaćaju vrlo ozbiljno. Pravo vrijeme za istraživanje tog dijela njemačke gastroponude svakako je Oktoberfest. Taj je bavarski festival originalno nastao kao vjenčano slavlje kralja Ludwiga I. 1810. godine. Središnji moto festivala je osjećaj gemutlich, koji se prevodi kao 'sreća u dobrom društvu'.

Iako ga mnogi prvenstveno povezuju s pivom, ovdje i hrana zauzima važno mjesto. Tradicionalna jela koja se serviraju tijekom Oktoberfesta su Schweinshaxe (pečena koljenica) i Steckerfisch (riba s roštilja) te naravno kobasice, na koje su domaćini posebno ponosni.

Prije nego što se bacimo na najpopularnije kobasice Oktoberfesta, moramo reći da se ove godine itekako se osjeća 11-postotno povećanje poreza na hranu, otprilike toliko su i cijene više nego prošle i pretprošle godine.

Cijene variraju od šatora do šatora, ali ugrubo: pola pileta košta od 15 do 23 eura, svinjsko pečenje košta između 20 i 30 eura, a Keiserschmarn između 12 i 22 eura. Najjeftinija kobasica stoji 12 eura, a uglavnom im se cijena kreće između 15 i 20 eura. Odgovor na najvažnije pitanje - koliko stoji pivo na Oktoberfestu - mogao bi razočarati mnoge jer za litricu se ovo godine izdvaja najmanje 13,60 eura, a to vam je nekadašnje 102 kune. A sada o festivalskim hitovima.

Bratwurst

Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 1 Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 1 (Foto: Shutterstock)

Možda najpoznatija kobasica radi se od telećeg i svinjskog mesa i može biti svježa ili dimljena. Jede se kuhana ili s roštilja, a po kojem god receptu da je spremljena, mora biti jako sočna. Servira se s perecom, krumpirima i kiselim kupusom.

Knackwurst

Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 4 Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 4 (Foto: Shutterstock)

Ove su kobasice kratke i debele, uglavnom dimljene i proizvedene od kombinacije teletine i svinjetine. Sadrže i dosta češnjaka, što im daje karakterističan okus. Također se jedu kuhane ili pečene na roštilju uz obilje senfa i kiselog kupusa.

Frankfurter Wurstchen

Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 2 Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 2 (Foto: Shutterstock)

Kako im naziv kaže, recept potječe iz Frankfurta, a kobasica je popularna u cijelom svijetu, posebice u Americi kao klasični hot dog. Duguljasta i glatka kobasica ima blago dimljeni okus. Uglavnom je napravljena od svinjetine. Za originalni doživljaj nakon kratkog kuhanja ubacite je u pecivo s hrenom i senfom.

Weisswurst (Bockwurst)

Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 3 Najvažnije kobasice Oktoberfesta - 3 (Foto: Shutterstock)

Bijela kobasica smatra se pravom kraljicom Oktoberfesta i tipično je bavarsko jelo koje se tradicionalno jede prije podneva. Radi se od kombinacije svinjskih leđa i teletine, a blagi okus duguje začinima. Najbolje ju je kratko prokuhati u kipućoj vodi, a znat ćete da ste je prekuhali ako pukne po sredini. Tradicionalno se servira u zdjeli vruće vode i možete ju jednostavno oguliti prije jedenja. Uz nju savršeno pristaje bavarski slatki senf.

  Idemo u đir po Istri: Otkrijte samozatajni Sveti Lovreč dok drugi nisu navalili Sveti Lovreč - 4 Sveti Lovreč - 3 Sveti Lovreč - 2 +0 Sveti Lovreč - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju