U Tajlandu se nepristojnim smatra stavljati u usta hranu s vilice! Ma dajte, pa kako onda jesti zapitat ćete se? Jednostavno, vilica služi da bi se stavila hrana na žlicu, a ona se potom stavlja u usta. Tajlandski kralj uveo je još 1897. nakon posjete Europi pribor za jelo, ali vilica očito nije zaživjela.

Koliko ste puta za stolom srkali juhu pa vas je majka poprijeko pogledala? Eh, da ste Japanci s ovim ne biste imali problema. Naime, stanovnici zemlje izlazećeg sunca rezance i juhu srču, jer se smatra da se na taj način bolje i više uživa u vruće posluženoj hrani. Japan, dolazimo!


U dijelovima Bliskog istoka i Indije nikako, ali nikako ne jedite lijevom rukom. Tamo su ruke odavno „podijeljene“, pa se desna smatra za jelo i druge fine stvari, dok je lijeva, vjerovali ili ne, rezervirana za čišćenje samog sebe. Nadamo se da znate na što mislimo…

U Južnoj Koreji nitko ni ne gleda hranu dok je ne počne konzumirati najstarija osoba za stolom. Primjerice, ako se za stolom nalaze blizanci, između kojih je razlika tek nekoliko minuta, stariji blizanac je onaj koji određuje tempo! Neobično, ali istinito.

Kad se nađete u Italiji i naručite primjerice crni rižoto ili neko drugo jelo koje uključuje plodove mora, nikad ne pitajte konobara da vam doda parmezan. Talijanima je grijeh miješanje ribe i sira, pa ako baš ne morate, nemojte tražiti sir i izbjegnite čudne poglede.


U nekim dijelovima Kanade na koji je utjecala kultura Inuita (Eskima), smatra se pristojnim i poželjnim pustiti plin nakon jela. Bože, Bože, svijet je zbilja lopta šarena…

I za kraj, što se tiče ostavljanja praznog tanjura, negdje, kao u Indiji i Japanu to je poželjno, jer tako dajte do znanja da vam je jelo bilo fino i ukusno. S druge strane, u Kini se to smatra nepristojnim i znači da nije bilo dovoljno hrane, tako da u posjeti Kinezima, nastojite ostaviti bar nešto malo hrane u tanjuru.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju