Gastronomija je važna, ali i kultura za stolom. Pa kad se u sljedećim zemljama zateknete za ručkom ili večerom, ponašajte se onako kako pravila nalažu!

Francuska

Nemojte, ali stvarno nemojte za stolom držati ruke na koljenima. Držite obe ruke gore, za stolom, jer tko zna što se može pomisliti da radite s rukama dok vam se nalaze ispod stola…

Njemačka

Nožem režite meso, ali ni slučajno krumpir. Na taj način dajete do znanja domaćinima kako krumpir nije dobro skuhan i nije gotov. Umjesto toga budite pravi Nijemci i krumpir umjesto rezanja gnječite ili kidajte vilicom.

> 'Brašnasta' mapa svijeta: 10 vrsta neobičnog kruha koje morate isprobati

Španjolska

Eh, kod Mediteranaca je odmor uvijek bitan, a Španjolci do svoje 'sieste' itekako drže. Nakon jela nemojte odmah otrčati od stola, već se lijepo opustite i nastavite priču i druženje.

Velika Britanija

Na otoku postoji posebno pravilo kod jedenja šparoga. Kad su one servirane kao jelo, a ne prilog, uz njih ćete dobiti i umak. Ne nabadajte šparoge vilicom, već uzmite kraj šparoge rukom, umočite u umak i jedite.

Mađarska

Nazdravljate i kucajte čašama, ali nikako pivskim kriglama. Naime, kad je Bečki dvor ugušio u krvi mađarsku revoluciju iz 1848. godine, austrijski vojnici su nad poraženima i ubijenima slavili nazdravljajući pivskim kriglama. Brrr…

Meksiko

Tacos, popularno jelo koju većina nas voli, ali i jede nožem i vilicom, u Meksiku se jede isključivo rukama. Uzmite tacos i navalite na njega dok ga pridržavate palcem, kažiprstom i srednjakom.

> No caro, no: 10 stvari koje nikako ne bi trebali raditi u Italiji

Japan

Kad je pred vama riža, ne ostavljajte štapiće za jelo u njoj, već obavezno sa strane. Naime, na budističkim pogrebima se hrana poslužuje na ovaj način, pa Japanci sasvim razumljivo ovo i ne smatraju najboljim znakom…

Koreja

Ok, Južna, jer sumnjamo da ćete se u Sjevernoj tako skoro naći. Kad vam netko stariji ponudi hranu, primite je obavezno s dvije ruke, jer ćete na taj način pokazati poštovanje prema toj osobi. Također, ne jedite dok ne počne jesti najstarija osoba za stolom.

Tajland


Vilica vam služi kako bi lakše doveli hranu do žlice, s kojom onda hranu unosite u usta. Pribor za jelo je na Tajland donio kralj Chulalongkorn nakon posjete Europi 1897 godine., a prije toga su Tajlanđani jeli rukama. Također, ne jedite štapićima, osim ako nije riječ o kineskoj hrani iz woka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju