„Obožavao sam raditi sa svojim ocem, ali ponekad sam i ja želio biti u pravu!“
rekao je Olivier Collard okupljenim uzvanicima objasnivši im tako djelomično otkud ime branda.

„Kada sam se oženio za Caroline, odlučili smo zajedno krenuti ispočetka, i za naše šampanjce uzeli naša prezimena. Bilo je to 1996. godine...“


Obiteljska priča započela je Collardima još davne 1889. godine, a tradicija nalaže da svaka generacija stvara svoj vlastiti brand. Par diplomiranih Agronoma je započeo s 1.8 hektara vinograda obiteljskog nasljeđa iz kojih se grožđe prerađivalo u obiteljskom podrumu, a 2006. su izgradili i vlastiti podrum na periferiji Epernaya, u mjestu Villers-sous-Châtillon. Danas obrađuju ukupno 15 hektara vinograda i pune oko stotinjak tisuća butelja godišnje.

Olivier je od djeda naslijedio pozicije u dolini Marne s kojih dolazi ponajbolje grožđe pinota crnog i pinot meuniera dok je Caroline u brak donijela Grand Cru položaje veličanstvenog chardonnaya – iz mjesta Mesnil-sur-Oger u regiji Côte des Blancs.


Simbioza tradicije i modernog pristupa vidljiva je i u podrumu. Kako bi se očuvala svježina - malolaktične fermentacije nema, maceracija je hladna, a temperatura u tankovima strogo kontrolirana. Vina odležavaju u velikim hrastovim bačvama (7200 litara) dvije i više godina. Posljednjih šest godina proizvodnja je isključivo organska i u iščekivanju su potvrde - organic certification by Ecocert. Čak i etikete nose osobni pečat. Za njihov dizajn i eleganciju kojom je zaokružen put od vinograda, preko podruma pa sve do čaše, kao i za žičane krune s inicijalima - zaslužna je Caroline.

Šampanjci kuće Collard - Picard nose oznaku RM, odnosno Récoltant Manipulant što znači da su proizvedeni isključivo od vlastitog grožđa. Ova oznaka popularizirana je u novije vrijeme i pokrenula je trend među poznavateljima i ljubiteljima šampanjaca. Sve češće i radije kupuju se šampanjci manjih obiteljskih proizvođača. Oni nerijetko za puno nižu cijenu pružaju znatno veću kvalitetu obzirom da njihova cijena nije preopterećena potrebom za generiranje velikih marketinškim budžeta. Cijene ovih šampanjaca u vinoteci Bornstein iznose od 350-800 kuna.


Kušalo se sedam izvrsnih šampanjaca od ponajboljeg grožđa Grand Cru i Premier Cru položaja - Collard-Picard Cuvée Selection, Collard-Picard Prestige Brut, Collard-Picard Dom Picard Grand Cru Blanc de Blancs, Collard-Picard Essentiel 2006, Collard-Picard Rosé, Collard-Picard Premier Cru Cuvée des Merveilles Brut Rose 2002 i Collard-Picard Cuvée des Archives Brut Millesime 2002.


Gospodin Collard nalazi da će na hrvatskom tržištu, baš kao i u Japanu i Aziji najbolje proći osnovni šampanj Cuvee Selection, kao i Blanc de Blancs kod ljubitelja Chardonnaya. Osobno, Rose iz 2008. godine je definitivno najkopleksniji i najfiniji šampanjac kojeg sam u životu popio, iako sam Nove godine čekao uz Bakarsku vodicu (da, pjenušac, ne šampanjac), a ne Moet, dakle nekakav pjenušavi raj optočen malinama - tamnocrveno gorkasto čudo. Uglavnom, ako želite pravi value for money, kvalitetan šampanjac po prihvatljivoj cijeni, Collard - Picard je savršen izbor. Živjeli!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju