Stara tvrđava u središtu grada i prepoznatljivi simbol Tower of London ovaj tjedan ima poseban sjaj u sjećanje na pale vojnike Prvog svjetskog rata. Kako bi obilježili stoljeće od primirja, Britanci su tjedan dana prije rođendana počeli s komemoracijom i paljenjem 10 tisuća baklji, a vrhunac se očekuje u nedjelju (11. studenog), kad je i veliki dan "završetka svih ratova“. 

Prije četiri godine, obilježavajući stogodišnjicu Prvog svjetskog rata, jarak oko kule ispunili su s 888.246 keramičkih makova – po jedan za svakog muškarca i ženu koji su poginuli služeći Kralju i zemlji. U znak sjećanja na brojne žrtve umjetnik Paul Cummins osmislio je instalaciju pod nazivom "Krvava polja i crvena mora".

London bi se mogao razgledavati danima, mjesecima, godinama, no želite li uživo vidjeti kako izgleda "more baklji", sad je odlično vrijeme da ga posjetite. Prije nego što spakirate kufere, proučite i 7 stvari u Londonu koje jednostavno morate doživjeti.

Kako bi obilježili sto godina od dana kad je utihnulo oružje, čuvari su pripremili pravu predstavu povodom slavne rečenice: "Svjetiljke idu diljem Europe", koju je na početku rata izgovorio ministar vanjskih poslova  Edward Grey. Paljenje vatre predstavlja trenutak kad su se opet vratile – zajedno sa žalosti onih koji su preživjeli kako bi obnovili oštećeni svijet.

Svečana predstava Svečana predstava (Foto: AFP)

Da bi se zapalilo 10 tisuća baklji, trebalo je oko 45 minuta, a Toranj obavijen dimom satima je osvjetljavao plamen. 

Londonski toranj do sredine 20. stoljeća služio je u vojne svrhe i kao poznati zatvor, mučilište i stratište za visokopozicionirane kraljevske zatvorenike. Danas se u Tornju čuvaju vrijedni kraljevski dragulji, kao i kruna kraljice Elizabete II.

O sigurnosti se brine elitna grupa čuvara (osnovanih 1485.), tzv. Yeomen Wardera ili Beefeatera, koji popularno ime duguju posebnoj prehrani. Naime, na njihovu jelovniku bila je skupocjena kvalitetna govedina koja bi im osiguravala snagu. Danas ti čuvari, koji su sudjelovali u svečanom događaju povodom obljetnice primirja, osim poslova čuvanja samog zdanja obavljaju i poslove turističkih vodiča.

> Oprez, zapaljivo! Ulični štand s "opasnom hranom" na koju se čeka u redovima

Prvi osnivači Towera bili su Rimljani, a na ostacima njihove utvrde s vremenom je sagrađen sklop građevina unutar prstenova bedema s 19 manjih kula. U sredini se nalazi najveća i najstarija građevina White Tower.

Jedna od zanimljivosti koja se veže uz Toranj jesu gavrani koji žive u tvrđavi i tu su već stoljećima, a svaki ima i svoje ime.

> Relikvija iz hladnog rata: Monumentalna građevina na vrhu planine na koju su svi zaboravili

"NLO" na vrhu planine: Monumentalno djelo na koje su svi zaboravili Buzludzha - 5 Buzludzha - 4 Buzludzha - 3 +2 Buzludzha - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju