• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #zabava

Matija Bogdan o bontonu u restoranu: "Gosti nam isplaćuju plaće, ali nekad poludim kad čujem što traže"

O tome žale li se hrvatski gosti više ili manje od ostalih pitali smo chefa Matiju Bogdana, koji je nakon ljeta u korčulanskom De Canavellisu otišao u London uloviti treću Michelinovu zvjezdicu...

Nika Borovac 26.02.2019 12:57 komentari
viber Created with Sketch.
Mundoaka - 1
Mundoaka - 1 (Foto:Facebook:@mundoaka.cakovec)

Galerija Matija Bogdan - 3 5 Restoran 5 Restoran - 5 5 Restoran - 6 5

U trendu Manastir Sümela u Turskoj - 6 Manastir Sümela Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine Velebit Mountain Chalet Stars Peak - 12 Velebit Mountain Chalet Stars Peak U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige Little paradise house Lič - 15 Little paradise house Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost

U savršenom svijetu odresci u restoranima bili bi pečeni baš onako kako volimo, čaše bi uvijek bile čiste, a kvaliteta konstatna bez obzira na smjenu u koju zalutamo. I dok će neki gosti mahati, dovikivati i signalizirati konobaru na sve moguće načine da im se stol klima, drugi će savinuti papirić i gurnuti ga pod nogu stola kako bi izbjegli konflikte.

Koji je način ispravan, teško je reći; u ugostiteljstvu puno toga ostaje u „sivoj zoni“ baš kao i svugdje gdje je puno faktora vezano za individualni dojam. Problem je u detaljima koji "nigdje ne pišu", no srećom postoji zdravi razum, pristojnost i dobar odgoj, koji u većini slučajeva otvaraju mnoga vrata. Ako ne upali kod konobara, provjeriti možete i kod voditelja, vlasnika...

Primjerice, dobijete li carbonaru koja je jučer bila topla, ali danas više nije, bonton nalaže da pozovete konobara i pristojno, ali „odmah u glavu“ objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati jer ako počistite tanjur do njegova dolaska, teže ćete objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Restoran - 2 Restoran - 2 (Foto: Getty Images)

Imate se puno pravo požaliti i pritom nemojte oklijevati, ako je hrana na stol stigla hladna (a treba biti topla), previše ljuta ili slana. No ako ste zaboravili da ne volite kopar, a naručili ste juhu od kopra kojeg ima na sve strane, onda nećete imati dobre argumente.

Bez okolišanja objasnite zašto vam se jelo ne sviđa i predložite rješenje; bilo da se radi o tome da nećete platiti, želite novo – ili neko drugo jelo. Pritom imajte na umu da konobar nije taj koji je kriv za loše okuse. Postaje kriv u slučaju da se postavlja s visine ili bezobrazno komentira; u tom slučaju zatražite nadređenog. U svakom je slučaju bolje pokušati na licu mjesta riješiti konflikt, a ne otići kući gladan i ostaviti bijesan komentar na društvenim mrežama te zabetonirati ocjenu restorana.

O tome žale li se hrvatski gosti više ili manje od ostalih pitali smo chefa Matiju Bogdana, koji je nakon ljeta u korčulanskom De Canavellisu otišao u London uloviti treću Michelinovu zvjezdicu u prestižnom restoranu Ledbury.

Ledbury Ledbury (Foto: Facebook: Matija Bogdan)

„U britanskim restoranima gosti češće prigovaraju nego u Hrvatskoj, a u Londonu sam se svega nagledao. Tu ima suludih situacija koje najčešće nastaju jer gosti žele provocirati ili ne znaju što žele. Dogodilo mi se da gost vrati glavno jelo jer ne želi medium rare janjetinu – iako nije tako tražio. Nakon što je dobio medium well po vlastitoj želji, predomislio se i zaključio da je medium rare ipak bolji.

Takve su se situacije događale i na stolu za šestero gdje se četvero predomišljalo nekoliko puta. Poludiš, ali napraviš to što žele jer nam u ugostiteljstvu gost isplaćuje plaću“, kaže Matija i dodaje:

"Jednom je gost vratio hranu i ustao jer je za susjednim stolom vidio breskvu. Budući da ima fobiju od breskvi, odlučio je otići. U takvim se situacijama zapitaš tko je tu lud.

Matija Bogdan - 3 Matija Bogdan - 3 (Foto: NB)

U Ledburyju se vrlo rijetko vraća tanjur zbog naše greške. Imamo jaku kontrolu toga što izlazi iz kuhinje, ali neobičnih situacija uvijek ima. Neke od najboljih su mi one s veganima koji promijene mišljenje.

Dođu u restoran, naruče tasting menu i kad stignemo do glavnog jela, predomisli se i kaže da bi on ipak jeo jelena“, smije se chef.

Divovski odvod: Bez najave usisava sve što se nađe na putu Berryessa - 4 Berryessa - 3 Berryessa - 2 +0 Berryessa - 1

  • #zabava
  • #matija bogdan
  • #bonton
  • #Restoran
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Oglas
Odmor pun okusa, tišine i topline – jesenski doživljaj više
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Izlet na Kopaonik
Vila Pavlovic: Kuća za odmor usred šume koja mami na grijanje uz kamin i istraživanje planinskih staza
Lovrenška jezera: Čudesna šetnja neobičnim krajolikom kakav ne očekujete u susjedstvu
Idealno bez obzira na formu
Lovrenška jezera: Čudesna šetnja neobičnim krajolikom kakav ne očekujete u susjedstvu
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Još bolja sutradan
Pita od kupusa: Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
Tako lako
Jednostavno (i) savršeno: Recept za domaće njoke u umaku od maslaca i kadulje
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu koji je uplovio u Hrvatsku
Čudo tehnologije
"Najsmrtonosnija borbena platforma na svijetu": Zanimljivosti o američkoj grdosiji - USS Gerald R. Fordu, koja je uplovila u Hrvatsku
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Little paradise house
Mali raj usred Gorskog kotara: Kućica u kojoj se spajaju divljina i udobnost
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
7 neodoljivih jela za koje nećete potrošiti previše truda, a niti vremena u kuhinji
Tjedni jelovnik
7 neodoljivih jela na koja nećete potrošiti previše truda, a ni vremena u kuhinji
Titovi bunkeri u kanjonu Velike Paklenice: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta
Od tajnog do javnog
Titovi bunkeri usred našeg nacionalnog parka: Rijetko dobra prenamjena betonskog jugoslavenskog relikta

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Zvuči nestvarno
Stižu semafori s četiri svjetla! Evo zašto će uvesti i bijelu boju: Bit će to ogromna promjena u prometu
Uskoro velika promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!
Dobro je znati
Uskoro velika promjena u obračunu struje: Nemojte na ovo zaboraviti, može vas koštati dvostruko više!
Sve je teže naći nastavnike, uskaču i umirovljenici: "Imali smo dosta kandidata koji su htjeli doći raditi, ali kada su čuli plaću..."
Teško do kadra
Sve ih je teže naći, pa vraćaju i umirovljenike: "Dosta kandidata htjelo je doći raditi, ali kad su čuli kolika je plaća..."
show
Sin Bena Afflecka i Jennifer Garner pojavio se u stilu svog oca tijekom jesenske šetnje s mamom
snimili ga fotografi
Sin poznatog glumačkog para nekad je bio djevojčica, prošle godine je predstavio novo ime
Matt LeBlanc snimljen u rijetkom izlasku u javnost
jako se promijenio
Znate li tko je na fotki? Nekad zgodnog glumca danas bi mnogi teško prepoznali
Tko je sin Jadranke Sloković, Filip Glumac?
ovako izgleda
Tko je sin Jadranke Sloković? Krenuo je majčinim stopama, a evo i tko mu je otac
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Alarmantni rezultati nove studije
Znanstvenici su upravo povezali konzumaciju alkohola s još jednom vrstom raka!
Liječnici upozoravaju: Možete biti vitki, a u većem riziku od smrti nego pretili!
Tihi zdravstveni rizik
Liječnici upozoravaju: Možete biti vitki, a u većem riziku od smrti nego pretili!
zabava
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji odlazi na ekspediciju na Antarktiku kako bi dokazao teoriju! Vratio se pognute glave
Potpuni promašaj
Zagovornik teorije o ravnoj Zemlji otišao na Antarktiku kako bi dokazao svoju teoriju! Vratio se pognute glave
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Što kažete?
"Očiti primjer debilizma u Zagrebu": Snimka izazvala burnu raspravu na društvenim mrežama
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Zahvaljujući misiji Chang'e 6
Kinezi su pronašli nešto neočekivano na tamnoj strani Mjeseca
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Tragovi u tlu
Novo zastrašujuće otkriće geologa: Ovaj dvostruki potres mogao bi uzdrmati čitav sjevernoamerički kontinent
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
sport
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
tri kluba prate situaciju
Vatreni mijenja klub poslije samo godinu dana: Žele ga klubovi iz liga petice
Liga prvaka: Puno Hrvata u akciji
VAŽNO JE BITI PS...
VIDEO PSG utrpao sedam komada na Bay Areni, PSV razbio Napoli šesticom
tv
MasterChef: Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
SAZNAJTE!
Anamarija nakon eliminacije otkrila za koga je sigurna da će pobijediti!
MasterChef: Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
SVAKA ČAST!
Kandidati oduševili žiri MasterChefa! "Danas smo odlučili malo drugačije!"
U dobru i zlu: Došao je u pogrešnom trenutku i čuo previše
U DOBRU I ZLU
Došao je u pogrešnom trenutku i čuo previše
putovanja
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Velebit Mountain Chalet Stars Peak
U srcu Velebita: Planinska kuća u kojoj se susreću svjetovi i nestaju brige
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
Lako?
Kviz općeg znanja: 15 pitanja na koja biste trebali odgovoriti točno - bez razmišljanja
novac
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
destination by hyatt
Opatija dobiva novi luksuzni hotel. Vlasnici su poduzetnički trio iz Hrvatske i Slovenije
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Protonska terapija
Genijalna stolica iz Wisconsina: Jednostavan izum koji će promijeniti budućnost liječenja raka
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Kviz o 90-ima
Zabavite se
Ovo je kviz opće kulture: 13 pitanja koja otkrivaju koliko dobro poznajte 90-e
Sanja Musić Milanović i Nicole McGraw u svjetloplavim izdanjima
ODGOVORITE U ANKETI
Sanja Musić Milanović i Nicole McGraw: Čije vam se izdanje u svjetloplavoj boji više sviđa?
sve
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo u stijeni na sjeveru Turske
Manastir Sümela
Prkosi vremenu i gravitaciji: Čudo gradnje u stijeni Crne planine
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu Vatrenog u Milan?
kakva priča!
Strani mediji tvrde: Luka Modrić radi na spektakularnom transferu vatrenog u Milan?
Pizza
Česta pogreška

Bonton u restoranu: Slučaj u kojem dame nemaju prednost

Odlučite li se za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne trbuh – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pizza Zanimljivosti
    Česta pogreška

    Bonton u restoranu: Slučaj u kojem dame nemaju prednost

  • Bar Zanimljivosti
    Pristojnost na stranu...

    7 stvari kojima izluđujemo konobare u kafiću i restoranu

  • Restoran - 2 Zanimljivosti
    Vrijednost za novac

    Koja su prava gosta u restoranu? Slučajevi u kojima se treba žaliti konobaru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close