• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Jeste li znali

Koja su prava gosta u restoranu? Slučajevi u kojima se treba žaliti konobaru

U slučaju da nešto nije u redu s hranom koju ste naručili, pristojno, ali direktno objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati, niti pojesti jelo koje vam se ne sviđa jer ćete teže objasniti da vam se jelo ne sviđa...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 6.09.2024 06:30 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran - 2
Restoran - 2 (Foto:Shutterstock)

Galerija Restoran - 5 1 Restoran - 4 1 Restoran - 3 1 Restoran - 2 1

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Kensington - 2 Traumatično iskustvo Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"

Francuski chef Paul Bocuse zauvijek će se pamtiti kao jedan od velikana zbog kojeg su ljudi počeli drukčije razmišljati o restoranima, fine diningu i ulozi chefa u restoranu. Francuski chef stoljeća revolucionarno je izašao iz kuhinje u blagovaonicu kako bi se upoznao s gostima i demistificirao put hrane od polja do stola. Samopromocija je Bocuseu išla kao od šale, a mnogi su kuhari preuzeli njegov način komunikacije te izgradili povjerenje publike.

Danas su celebrity chefovi svima već dobro poznat pojam, emisije kulinarske tematike planetarno su popularne, a liste čekanja u restoranima koji slove kao hramovi gastronomije znaju biti pune mjesecima unaprijed. Dobra stara deviza da je gost uvijek u pravu polako blijedi, a ponegdje nije niti važno da je hrana primamljiva – sve dok šalje poruku, tjera na promišljanje, kritizira…

Tako primjerice, Mugaritz, avangardni baskijski restoran smješten u prirodi na desetak minuta od San Sebastiana gostima gotovo nikad ne izaziva ravnodušnost. Uzbuđenje, šok, gađenje, zbunjenost, ekstazu, razočaranje ili divljenje - da, ali ravnodušnost se ne povezuje s jelima koje potpisuje chef Andoni Luis Aduriz. No jedan od najboljih restorana svijeta prema mišljenju stručnjaka i vlasnik dvije Michelinove zvjezdice na Google recenzijama ima tek osrednju ocjenu, pišljivih 3,6. Kako je to moguće?

“Išao sam u školu kuhanja prije nekoliko desetljeća i tamo su me naučili kako napraviti ukusnu hranu. Više mi nije cilj pripremati ukusnu hranu. Želim napraviti zanimljivu hranu“, izjavio je chef Andoni Luis Aduriz.

Na tanjurima u Mugaritzu se našao jestivi kondom, jelo koje izgleda kao ljudski embrij, specijalitet od pileta starog samo dva dana, živa jegulja te juha koja se ne jede žlicom nego lijevkom koji se stavlja u usta – i kod nekih gostiju izaziva strah od gušenja. I dok neki gosti smatraju kako je odlazak na takvu večeru mazohizam koji nikada ne bi platili, drugi pak cijene cjelokupni doživljaj koji ne mogu iskusiti nigdje drugdje na svijetu.

Ako je chef – šef nameće se pitanje koliko gost ima prava glasa, i to osobito u krugovima ljudi koji ne idu često u restorane. I gosti znaju biti itekako teški, o čemu smo pisali, ali ovoga puta smo se raspitali o lošim iskustvima koje su gosti doživjeli od domaćina restorana, chefova i konobara.

Razna iskustva  

Naručila sam desert u finom zagrebačkom restoranu i naglasila konobarici da sam alergična na pistacije i kako mi je važno da ih nema u jelu. Za nekoliko trenutaka na stol je donijela cheesecake od marelice sa sladoledom – posipan pistacijama. Bilo mi je nevjerojatno da bi to mogle biti pistacije pa sam zamolila sam prijateljicu da kuša jelo. Nakon što mi je potvrdila o čemu se radi, desert sam vratila, ali konobarica se nije ispričala. Nakon što smo dobile račun imale smo što i vidjeti – cheesecake zbog kojeg sam mogla završiti u bolnici je bio uredno ispisan s ostalim jelima i uračunat u cijenu.

Ako ste alergični na određene sastojke ili izbjegavate meso, mlijeko i slične sastojke prilikom naručivanja hrane obavezno to napomenite konobaru i nemojte se ustručavati razgovarati o jelima s jelovnika. Vaše je pravo znati koji su sastojci korišteni za pripremu jela i ako ne dobijete odgovor od konobara slobodno tražite razgovor s nadređenim. U slučaju restorana koji je poslužio pistacije osobi koja je na njih alergična očekivali bismo ispriku, kako riječima, tako i plaćanjem dijela večere ili cijelog obroka.

Otišao sam s prijateljem na večeru i budući da nisam bio jako gladan naručio sam samo juhu. Zamolio sam konobaricu da mi je donese u trenutku kada će prijatelju donijeti glavno jelo kako ne bih morao jesti sam. Složila se, ali juhu mi je donijela prije nego što smo se dogovorili. Na kraju sam jeo hladnu juhu jer mi je bilo neugodno komplicirati. Sam sam si kriv i drugi puta ću drugačije.

Želite li najprije jesti desert, a potom predjelo i zatim glavno jelo to bi restoran trebao poštovati, koliko god se zahtjev činio luckastim. Naravno, u slučaju da dolazite na unaprijed dogovoren jelovnik s velikom grupom mogli bi vas odbiti.

Jednog od najpoznatijih mesara na svijetu pronaći ćete u toskanskom gradiću Panzano in Chianti, na pola puta od Firence do Siene. Kod Daria Cecchinija ne samo da možete kupiti izvrsno meso, nego i ostati na ručku ili večeri. Prije nekoliko godina oduševila sam se prefinim jelima koja stižu u sljedovima - sva za isti stol za kojim gosti sjede poput obitelji. Pokraj mene je sjedila obitelj koja je zamolila da im predivne, sočne Fiorentine i druge odreske ispeku na najjače. Oduševila me reakcija konobara koji nije mogao ljubaznije reagirati, a potom im je i poslužilo well done s osmjehom. Nama je bilo žao mesa, ali obitelj je rekla da oni ne podnose krvave odreske i da im je tako baš fino.

Nemate li ništa protiv mesa koje podsjeća na đon cipele, odnosno da vam ispeku odrezak na najjače – vaše je pravo to i tražiti jer je uobičajena praksa da se za stupanj pečenja pita gosta. No ako vam se ne sviđa gulaš jer ima previše mrkve, a vi to tako kod kuće ne radite ili primjerice vam juha od kopra nije fina jer ima previše kopra, tu nemate pravo glasa. Također, slobodno se možete požaliti ako je jelo nejestivo jer je previše slano ili ako je hrana na stol stigla hladna (a treba biti topla).

Došla sam sama na ručak u restoran u Bolu na Braču, a konobarica na ulazu nije mogla sakriti iznenađenje. „Sami ste došli jesti“, ponavljala je glasno se čudeći i dodala: „Kamo da vas sad smjestim kad ste sami?!“. Cijela situacija je bila dosta neugodna jer su se gosti s terase počeli okretati i promatrati predstavu koja doista nije bila potrebna. Konobarica me smjestila za stol koji ne bih sama odabrala, ali više nisam imala snage raspravljati.

S konobarima slobodno razgovarajte o tome gdje biste voljeli sjesti, a ukoliko stolovi nisu rezervirani vaše je pravo odabrati stol. Budite slobodni reći kako ne želite sjediti kraj toaleta ili na udaru klime, ali imajte na umu da možda nećete dobiti ono mjesto koje poželite u slučajevima poput onog da želite sjesti za veliki stol za šestero, a samo vas je dvoje.

Naručila sam rižoto s biftekom i dobila veliku porciju koju nisam uspjela pojesti do kraja. Pojela sam polovicu i zamolila konobaricu da mi ostatak spremi za ponijeti jer ne volim bacati hranu, a nisam htjela niti da chef dobije dojam kako mi se jelo nije svidjelo. Konobarica je oklijevala i rekla kako nije sigurna imaju li takvu politiku kuće. Krenula je prema kuhinji, odvojenoj tek staklom kroz koje se vidi sve što se događa u kuhinji. Ispratila sam je pogledom da bih vidjela kako je chef, kada mu je prišla i nešto kratko rekla, okrenuo očima. Obzirom na to da se svi okrećemo ekologiji i očuvanju planeta šteta je da još uvijek neki ljudi ne razumiju da hranu ne treba bacati.

Vaše je pravo tražiti da vam hranu koju ste platili spreme za van, ukoliko je ne možete ili ne želite pojesti iz bilo kojeg razloga – i pritom ne trebate ništa objašnjavati. Ekološki osviješteni ljudi trebali bi razumjeti da svaki napor uložen u to da očuvamo jedini dom koji imamo itekako treba cijeniti. A u slučaju da i ne razumiju, trebali bi poslušati vaše želje, jednako kao i u slučajevima kada se požalite da vam se stol ljulja ili da vam je vilica pala na pod pa vam treba nova.

Posjetio sam s društvom skupi restoran u centru Zagreba i prilikom naručivanja upitao: „Što su to jagli?“, jedno od jela na meniju i dobio sam odgovor: "Izguglajte si". Smatram to izrazito bezobraznim jer jednako kao što ne očekujem da ljudi znaju sve o mojem poslu, niti ja ne moram znati sve o gastronomiji. Zar ne bi restorani s kreativnom kuhinjom trebali raditi na educiranju gostiju i sa zadovoljstvom im odgovoriti na pitanja?

Restorani s minimalističkim jelovnicima, neuobičajenim sastojcima ili jelima trebali bi biti svjesni da će njihovi konobari provesti neko vrijeme u razgovorima s gostima o namirnicama i specijalitetima – a vama nikako ne treba biti neugodno pokazati zanimanje i pitati. Uostalom, zaslužili ste sami odlučiti na koje jelo ćete potrošiti vlastiti novac. Ne bi trebao biti problem niti razgovarati o cijenama vina. U slučaju da vam u restoranu preporučuju etikete koje bi sjajno išle uz naručeno jelo, nemojte oklijevati pitati koliko će vas to zadovoljstvo koštati.

Kako se žaliti?

Koji je način ispravan, teško je reći; u ugostiteljstvu puno toga ostaje u sivoj zoni baš kao i svugdje gdje je puno faktora vezano za individualni dojam. Problem je u detaljima koji nigdje ne pišu, no srećom postoji zdravi razum, pristojnost i dobar odgoj, koji u većini slučajeva otvaraju mnoga vrata. Ako ne upali kod konobara, provjeriti možete i kod voditelja, vlasnika...

U slučaju da nešto nije u redu s hranom koju ste naručili, pristojno, ali direktno objasnite u čemu je problem. Nemojte previše čekati, niti pojesti jelo koje vam se ne sviđa jer ćete teže objasniti da vam se jelo ne sviđa.

Bez okolišanja objasnite što vam nije po volji i predložite rješenje: bilo da se radi o tome da nećete platiti, želite novo – ili neko drugo jelo. Pritom imajte na umu da konobar nije taj koji je kriv za loše okuse. U slučaju da je nezainteresiran ili smatrate da je bezobrazan, zatražite nadređenog. U svakom je slučaju bolje pokušati na licu mjesta riješiti konflikt, a ne otići kući gladan i ostaviti bijesan komentar na društvenim mrežama.

Novi kviz općeg znanja: Provjerite trebate li se vratiti u školske klupe Novi kviz općeg znanja - 6 Novi kviz općeg znanja - 5 Novi kviz općeg znanja - 1 +2 Novi kviz općeg znanja - 3

 

 

  • #Jeste li znali
  • #bonton
  • #Restoran
  • #prava gosta u restoranu
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Zdravo i fino
Svaki dan nešto na brzinu: Nova kuharica Matejke Buče donosi neodoljiva jela koja se pripremaju u 45 minuta ili manje
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Vidi se iz svemira
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Srbija: Tragičan kraj potrage za nestalom Anom
KRAJ POTRAGE
Pronađena nestala Ana: Tijela su tri dana bila u automobilu
Hrvatskim pjevačima zabranjen koncert u Švicarskoj
OTKAZANO
Hrvatskim pjevačima zabranjen koncert u Švicarskoj: "U šoku smo i razočarani"
show
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Sreća u domu Mile i Ivane Kekin
''odmah sam znala!''
Sreća u domu Kekinovih! Predivnim videom naša političarka otkrila vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
Nevjerojatno otkriće
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
Kakav potez...
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
Nove glasine
Ako razmišljate o kupovini novog telefona sljedeće godine, ovo su odlične vijesti
sport
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Dobio što je tražio
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Pogledajte golove
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
tv
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
MasterChef: Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
ODUŠEVILA!
Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pozvao ju je na prijateljsku večeru – jedini je problem tko će platiti
putovanja
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Kombinacija za savršene usne Laure Gnjatović
IZGLEDA SJAJNO
Laura Gnjatović uvijek ima savršeno našminkane usne, a sada je otkrila koji ruž koristi
sve
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Dobio što je tražio
Dobre vijesti za Brunu Petkovića, klub mu je isplatio dugovanja
Pizza
Česta pogreška

Bonton u restoranu: Slučaj u kojem dame nemaju prednost

Odlučite li se za vino, imajte na umu da čašu valja držati za nožicu, a ne trbuh – ne samo zbog otisaka prstiju nego i zbog toga da se vino nepotrebno ne zagrijava... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close