Naribani krumpir pomiješan s brašnom i začinima te potom ispržen u vrućem ulju prvi put se pojavio u trgovinama prije više od 50 godina, kad su njegovi tvorci iz tvrtke Ore-Ida tražili rješenje za ostatke krumpira. U početku su Tater tots bili jeftini, pa ih Amerikanci nisu htjeli kupovati.
Bojali su se da se radi o nekvalitetnom proizvodu. Nakon što je cijena porasla, povećala se i želja za tim okruglastim hrskavcima, koji se jedu kao prilog burgerima, obilno posipaju sirom i poslužuju umjesto grickalica ili dodaju u jela od mljevenog mesa. Jedan od američkih specijaliteta je složenac od mljevenog mesa i prženih krumpirovih okruglica.
Sastojci za tater tots
1 kg krumpira
1 žlica brašna
1 žličica češnjaka u granulama
1/4 žličice origana
1/4 žličice čilija
Sol, papar
Ulje za prženje
Priprema:
1. Krumpir stavite u hladnu vodu i kuhajte oko 7 minuta pa ocijedite i ostavite da se hladi.
2. Naribajte krumpir pa ga dobro procijedite u čistoj kuhinjskoj krpi.
3. Prebacite krumpir u veliku zdjelu i dodajte ostale sastojke (osim ulja).
4. Oblikujte loptice i pržite po 5-6 u tavi dok ne postanu hrskavi, oko 3-4 minute.
5. Izvadite na upijajući papir pa poslužite sa sirom, umakom od rajčice ili majonezom.