Naribani krumpir pomiješan s brašnom i začinima te potom ispržen u vrućem ulju prvi put se pojavio u trgovinama prije više od 50 godina, kad su njegovi tvorci iz tvrtke Ore-Ida tražili rješenje za ostatke krumpira. U početku su Tater tots bili jeftini pa ih Amerikanci nisu htjeli kupovati.

Bojali su se da se radi o nekvalitetnom proizvodu. Nakon što je cijena porasla, povećala se i želja za tim okruglastim hrskavcima koji se jedu kao prilog burgerima, obilno posipaju sirom i poslužuju umjesto grickalica ili dodaju u jela od mljevenog mesa. Jedan od američkih specijaliteta je složenac od mljevenog mesa i prženih krumpirovih okruglica.

Sastojci za tater tots

1 kg krumpira
1 žlica brašna
1 žličica češnjaka u granulama
1/4 žličice origana
1/4 žličice chillija
Sol, papar
Ulje za prženje

Priprema: 
1. Krumpir stavite u hladnu vodu i kuhajte oko 7 minuta pa ocijedite i ostavite da se hlade.

2. Naribajte krumpir pa ga dobro procijedite u čistoj kuhinjskoj krpi.

3. Prebacite krumpir u veliku zdjelu i dodajte ostale sastojke (osim ulja).

4. Oblikujte loptice i pržite po 5,6 u tavi dok ne postanu hrskavi – oko 3,4 minute.

5. Izvadite na upijajući papir pa poslužite sa sirom, umakom od rajčice ili majonezom.