Chanel Adams iz legedarnog bara PDT (Please don't tell) i jednog od najboljih na svijetu predstavila je nekoliko koktela koji će se naći na novoj koktel-listi 50 Burgers and Champagne bara. 15-ak novih pića baziranih na brendovima Gin Mare, Capucana, tonik 1724 i Cocchi donose dašak Hong Konga u Zagreb, ali nekolicina je posvećena Zagrebu kao što je primjerice Zagreb Sour.
Nakon uspješnog POP-UP u Hong Kongu 2016. godine, legendarni njujorški PDT(Please don't tell) otvorio je bar u sklopu The Landmark Mandarin Oriental. Nezaobilazno ime na ljestvici World’s Best Bars, PDT je vrlo voljeno i popularno mjesto izlaska u New Yorku poznat po intimnoj atmosferi, osebujnog interijera te kreativnim koktelima.
PDT Hong Kong baš kao i njegova inačica iz New Yorka, ima samo 25 sjedećih mjesta, ulazi kroz sakriven ulaz telefonske govornice te svaki gost da bi mogao ući mora nazvati točan broj za ulaz. PDT je također prepoznatljiv po jedinstvenoj ponudi buntovničkih koktela i hot dogova.
Chanel koja je provela tjedan dana u Zagrebu educirajući u 50 burgers & champagne baru posjetila je i Tesla New Generation bar. Osim Chanel, novu koktel-listu potpisuje i Enzo Comes s dva koktela. Global brand ambassador za Gin Mare prošle je godine osmislio koktel-listu za jelovnik 50's-a chefa Nikole Markovića.
Chanel Adams (Foto: Damir Fabijanić)
Prošli meni donio je novitet za domaće tržište po niskokaloričnim batidama (brazilski kokteli na bazi cachace) od svježeg voća. Dok je karizmatična Chanel vješto mućkala koktele s po jednim šejkereom u svakoj ruci, popričali smo o trendovima na svjetskoj sceni.
Šarena pića više nisu rezervirana za ispijanje na šanku ili plaži s pogledom na palme. Sve veća kreativnost majstora koktela nalaže spajanje s hranom u restoranima, a u rukama vrsnih majstora odlično prate namirnice u tanjuru.
U gurmanskim se koktelima već moglo primijetiti da alkohol odlazi u drugi plan. Možda je nekoć nekome poanta ispijanja više vrsta pića iz iste čaše bila dobra zabava koje se sutradan neće sjećati, ali moderni trendovi nalažu da kušače gutljaji inspiriraju na otkrivanje aroma i okusa.
„Fermentirani kokteli i oni bez alkohola novi su trend. Alkohol polako 'umire' jer sve više ljudi želi ostati zdravo – otići u bar i dugo uživati u jednom piću, a ne napiti se. Ja malo pijem, ali volim ići u barove. Baš kao i kolege u mojoj branši. Osim toga, sve se više priča o mentalnom zdravlju i tome što alkohol čini organizmu, osobito nakon smrti Anthonija Bourdaina.
Ljudi se više educiraju, putuju, uče od drugih i češće im je cilj uživanje, a ne opijanje. Takav način života osobito je važan za barmene jer ne možeš biti kreativan ako ti nedostaje samopouzdanja, a ono se temelji na znanju“, otkriva Chanel.
Chanel Adams - 4 (Foto: Damir Fabijanić)
Kako se hedonisti okreću organskom, lokalnom i zdravom jelovniku, jednaka pravila počinju vrijediti na globalnim kartama koktela. Prema Chanelinim riječima, najbolja su mjesta za strastvene ljubitelje smućkanih pića New York, London, Hong Kong i Singapur, koji ima sve jaču barsku scenu.
SAD i Velika Britanija stvaraju trendove i imaju najveću koncentraciju odličnih barova, a ne treba zaboraviti niti Španjolce, koji imaju jedinstvenu tehniku mućkanja koktela.
„Kretnje i govor tijela španjolskih barmena nevjerojatne su; ti njihovi 'plesni pokreti totalno su seksi“, smije se Chanel Adams.
Za razliku od britanskih koji razoružavaju umjetničkim dekoracijama, (kao) stvorenih za Instagram, singapurskim je barmenima u prvom planu poslužiti naizgled jednostavna pića s malo alkohola i puno okusa.
> Potvrdili Splićani: Genijalni ruski kokteli od kojih "eksplodira mozak"
Ono najbolje u Chanelinim koktelima jest vrsno kombiniranje sastojaka koji se lijepo povezuju u ukusnu ravnotežu. Ništa ne strši, baš kao i kod finog komada torte ili bakine pite.
Rabo de 50 (Capucana cachaça, Cocchi di Torino), Vesper (Gin Mare, Kettle One vodka, Cocchi Americano), Second Marriage (Bourbon, calvados, px sherry) te Pink (sake, vodka, Cocchi Americano) oduševili su prisutne. Od čokoladno kremastih nota do svježih senzacija, svatko je pronašao ponešto za svoj ukus.