Iako je od njezina prvog izdanja prošlo gotovo 80 godina, knjiga Davida Emburyja "Umijeće miješanja pića" neosporni je klasik i jedan od temeljnih udžbenika moderne miksologije. Ona je mnogo više od popisa recepata (njih čak 600) i uputa. Nastala iz čistog entuzijazma, pitka i duhovita, ona raspravlja o tome što čini dobro piće (koktel nikada ne može biti bolji od najlošijeg sastojka u njemu) i raščlanjuje koktele prema kategorijama i osnovnim sastojcima kako bismo ih što bolje razumjeli.
Embury u svojoj miksološkoj Bibliji pod pojmom koktela promatra koktele u užem smislu – miješana pića koja se piju prije večere, pa s tim na umu valja čitati njegove primjedbe da koktel mora otvarati apetit, ne smije biti sladak ili gust, tj. zasitan. Sve koktele dijeli u dvije kategorije - aromatične i kisele, a prema sastojcima, svaki se koktel sastoji od tri dijela - baze, modifikatora te bojila i arome.
Galerija
Baza je glavni sastojak koktela. Najčešće je to žestoko piće poput ruma, gina ili viskija, čiji udio čini 75 posto ili više u ukupnom volumenu koktela. Modifikator je sastojak koji koktelu daje karakter, na primjer aromatična vina, žestoka pića, gorka pića, voćni sokovi i dodaci poput šećera, jaja i vrhnja. Aromatizatori i bojila su likeri, gorka pića i bezalkoholni aromatizirani sirupi.
Iako i sam donosi recepte, Embury smatra da u konačnici svaki koktel mora biti spravljen prema osobnom ukusu. Za razumijevanje koktela, smatrao je, nužno je poznavanje (i uživanje u) šest osnovnih pića, inače se ne možete nazivati koktel-entuzijastom. Svi drugi kokteli samo su inačice ovih šest. U nastavku, uz popis, donosimo i Emburyjev recept za svaki od njih.
Daiquiri
Sastojci: bijeli kubanski rum, sok od limete, šećerni sirup
Omjeri: 8:2:1
Miješanje: protresti
Posluživanje: bez ukrasa
Jack Rose
Sastojci: Applejack, limunov sok, grenadine
Omjeri: 8:2:1
Miješanje: protresti
Posluživanje: kriška limuna
Manhattan
Sastojci: američki viski, talijanski slatki vermut, Angostura bitters (1 kap)
Omjeri: 5:1
Miješanje: promiješati
Posluživanje: maraskino višnja
Martini
Sastojci: engleski džin, francuski suhi vermut
Omjeri: 7:1
Miješanje: promiješati
Posluživanje: korica limuna ili maslina
Old Fashioned
Sastojci: američki viski, šećerni sirup, Angostura bitters (1-3 kapi)
Omjeri: 12:1
Miješanje: promiješati
Posluživanje: korica limuna i maraskino višnja
Side Car
Sastojci: konjak, limunov sok, Cointreau
Omjeri: 8:2:1
Miješanje: protresti
Posluživanje: korica limuna
Dođite na omiljeni doručak: FRüHSTüCK na Bundeku slavi 10. rođendan