„S obzirom na to da je škrlet prva sorta koja je ušla u klonsku selekciju i ima registrirana tri klona, a puno se radi i na marketingu same sorte da postane prepoznatljiva u svim područjima Hrvatske, smatram da struka može pohvaliti i podržati zajednički proizvod vina Škrlet te da će se time uz naše dosadašnje napore podići ugled same sorte“ - kazala je docentica Zvjezdana Marković na znanstveno-stručnom skupu u Moslavačkoj priči pod nazivom „Novo ruho Škrleta“ 

Od ukupno 227 ha vinograda u Sisačko – moslavačkoj županiji, 76 ha je pod sortom škrlet, a od toga se 68 ha nalazi se u Moslavini.

Prilikom manifestacije, sedam proizvođača vina: Ilovčak, Jaram, Florijanović, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić, okupljenih u Udrugu proizvođačke organizacije "Škrlet", premijerno su predstavili zajednički projekt od istoimene autohtone sorte grožđa - Škrlet Moslavina – Croatia – EU 2019., kupažu dobivenu od odabranog grožđa s najboljih položaja moslavačkih vinara koji proizvode "Škrlet" pod zajedničkom etiketom u limitiranom izdanju od 5000 boca.

Ovo je prvi takav vinski projekt u Hrvatskoj, koji je dokaz zajedništva moslavačkih vinara te je projekcija budućnosti hrvatskog vinogradarstva i vinarstva.

Sommelier Tomo Jakopović vino je organoleptički okarakterizirao ovako: „Na nosu možete osjetiti dugačko ali nenametljivo sortno prepoznatljivo vino u kojem dominiraju voćne i cvjetne note s blagim herbalnim primjesama.

Nabrojane aromatske komponente, na nepcu su još više istaknutije kroz svježinu i mineralnost. Ovakvo uravnoteženo i strukturirano vino, koje je na tržištu nakon nepunih tri mjeseca po završetku berbe, finalni je proizvod koje se može poslužiti u bilo kojem trenutku za bilo kojim stolom.“

Kvalitetno vino Škrlet odlikuje nizak sadržaj alkohola i nešto viši sadržaj ukupnih kiselina što ga čini osvježavajućim, pitkim i laganim vinom s nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom pa se kao takav idealno sljubljuje uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa, tjestenine i pikantna jela.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, prilikom izlaganja teme „Proizvođačke organizacije i učinkovito upravljanje resursima“ istaknuo je da je Proizvođačka organizacija „Škrlet“ napravila veliki iskorak u dosadašnjoj praksi poslovnog udruživanja poljoprivrednika te putem jedinstvene zajedničke boce omogućila tržištu ujednačenu kvalitetu vina istoimene autohtone sorte.

Nakon znanstveno-stručnog skupa uzvanici su nazočili manifestaciji „Večer škrleta i moslavačke kuhinje“ - Wine & food show, koji se održao na glavnom gradskom trgu u Popovači, a svečano su ga otvorili Roman Rosavecl, dožupan Sisačko – moslavačke županije i Josip Mišković, gradonačelnik Popovače.

Slasne moslavačke delicije pripremili su mnogobrojni ugostitelji ovog područja, od kojih izdvajamo: gulaš od divljači, šarane na rašljama, tradicionalne špek fileke, buncek s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, sarmu i domaće kolače, marinirana pileća krilca s krumpirima, jelena u umaku sa suhim šljivama i lovačkom štrucom od kruha, orzo od fileka sa škrletom, stroganoff od piletine i škrleta te slatke škrlet kocke i škrlet pjenicu.

Adventsko, premijerno kušanje mladih mladih Škrleta organizirano je u u Galeriji Forum u Teslinoj 16.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju