Objavljuje se natječaj za Nacionalnu nagradu za okoliš 2022. – Green Prix, koja se organizira u partnerstvu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Greencajt festivala i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Tako se do 2. svibnja za Green Prix mogu prijaviti svi koji su uspješno pridonijeli zaštiti okoliša i postizanju klimatskih ciljeva.
Dodjela nagrada predviđena je za 2. lipnja – prvi dan festivala Greencajt, koji se održava od 2. do 5. lipnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu a okupit će sve relevantne institucije, kompanije, organizacije, ali i pojednice koji za cilj imaju održivu budućnost.

„Riječ je o najvećem festivalu čiji ambiciozni sudionici svojim kontinuiranim angažmanom apeliraju na važnost promjena u društvu. Nastojimo naglasiti važnost klimatskih ciljeva te vrednujemo najbolje predvodnike zelene tranzicije. U okviru Nacionalne nagrade za okoliš 2022., definirano je ukupno šest kategorija od kojih će pet ocjenjivati stručno Povjerenstvo, a jedina kategorija u kojoj će javnost odlučivati o pobjedniku je Greenlider 2022. U njoj se nalaze kandidati koji imaju značajnu ulogu u socijalnoj zajednici kao pozitivan primjer te svojim djelovanjem motiviraju i potiče druge na usvajanje vrijednosti i obrazaca ponašanja koji promiču održive vrijednosti“, istaknuo je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala.

Za nacionalnog Greenlidera 2022. konkurira devet predstavnika, a to su: Mario Romulić (hrvatski „wild life“ fotograf koji je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma gdje često organizira radionice, izrađuje i uzgaja „Šume hrane“ u kojima se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta), Vjeran Piršić (ekološki aktivist i predsjednik udruge „Eko kvarner“, angažiran po pitanju zaštite hrvatske obale od devastacije i zagađenja, vlasnik solarne fotonaponske elektrane o čijim dobrobitima je pisao u priručniku „Moja energija, moja sloboda“), Biljana Borzan (članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu, autorica nekoliko radova usmjerenih na smanjenje uporabe pesticida i antibiotika u poljoprivredi, smanjenje bacanja hrane i elektronike, razvoj tržišta rabljenom robom te je zadužena i za strategiju „Od polja do stola“), Simon Thomas (britanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj čije veleposlanstvo je pokrenulo kampanju podizanja svijesti o važnosti prestanka uporabe jednokratne plastike, živi u pametnoj i samoodrživoj rezidenciji.

Britanski program „Carbon Literacy training“ direktno će utjecati na edukativni segment o održivosti i klimi.), Karlo Vulin (vlasnik pekarnice „Kroštula“ koji je od ostataka nusproizvoda ječma – pivskog tropa koji bi postao ogroman otpad, stvorio potpuno ekološki prihvatljiv kruh bez aditiva i time značajno smanjio količinu otpada), Tea Blažević (urednica i voditeljica emisije „Klimatska budućnost“ – prve emisije u Hrvatskoj koja sustavno obrađuje teme klimatskih promjena, održivog razvoja i zaštite okoliša), Ivana Krstulović Baković (pravnica udruge „Sunce“ i voditeljica projekta „Zeleni telefon“ – besplatnog servisa koji građanima omogućuje prijavu okolišnih problema), Ivana Bašić (učiteljica OŠ Opuzen, dobitnica priznatih međunarodnih nagrada za najbolje nastavnike održivog razvoja, sudjelovala u brojnim projektima za razvoj ekološke svijesti) i Davor Bruketa (kreativni direktor agencije „Bruketa&Žinić&Grey“, plastic-free tvrtke koja je surađivala s brojnim ekološkim organizacijama, kao i jedan od pokretača vlastitog brenda odjeće od organski uzgojenog pamuka).

Pet kategorija u kojima se fizičke i pravne osobe mogu prijaviti su: Zelena kampanja (najbolja kampanja kojom se promiču klimatski ciljevi), Zelena inovacija (najbolja inovacija koja doprinosi klimatskim ciljevima, odnosno smanjenju emisija stakleničkih plinova i prilagodbi klimatskim promjenama), Dekarboniziraj zajednicu (nagrađuju se fizičke i pravne osobe koje su svojom aktivnošću doprinijele postizanju klimatskih ciljeva u široj zajednici), Lokalna i područna samouprava kao pokretači zelenih promjena (nagrađuju se jedinice lokalne i područne samouprave koje su svojom aktivnošću i projektima ostvarile najveći korak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području) i Obrazovanje za klimatsku budućnost (projekti i aktivnosti provedene unutar odgojno-obrazovnih ustanova na temu klimatskih promjena). Svi zainteresirani promotori održivijeg stila življenja i poslovanja mogu se prijaviti već danas na linku.

„Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kroz dodjelu Nacionalne nagrade za okoliš 2022. želi dati priznanja najboljima u društvu za dostignuća u zaštiti okoliša i doprinos postizanju klimatskih ciljeva. Znamo da ekološka i klimatska kriza rastu te da je potreban angažman i predanost svake osobe i organizacije da se napravi zaokret prema održivom stilu življenja i poslovanja. U Hrvatskoj ima izvrsnih primjera i pokretača promjena koji će inspirirati druge, stoga ih pozivamo da se prijave na neku od ovih pet kategorija“, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Festival Greencajt će se održati početkom mjeseca lipnja okupiti i povezati zelene entuzijaste i poslovnu zajednicu, s ciljem podizanja svijesti o suvremenim ekološkim izazovima.

Sve informacije i vijesti o održivim temama i najvećem zelenom festivalu u regiji dostupne su na službenoj stranici.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju