Finski avioprijevoznik Finnair počeo je prodavati svoja jela iz poslovne klase u supermarketu kako bi spriječio novi val otkaza tijekom pandemije koronavirusa. Avionski obroci su postali hit, a u svega par dana prodano je više od 1600 paketa.
"U Finnairu se već događaju otpuštanja, a mi se svim silama trudimo pronaći nove inovativne načine da ih spriječimo," rekla je Marika Nieminen, voditeljica kuhinje Finnaira za Reuters.
Prije pandemije koronavirusa Finnair Kitchen svakoga je dana pripremio oko 12.500 obroka u zračnoj luci U Vantaau u Finskoj za svoje klijente. Otkako se smanjio broj letova zbog straha od širenje virusa, dramatično je pala i potreba za pripremljenim obrocima.
Ideja o okusima Finnaira koji se prodaje u lokalnom supermarketu rodila se iz potrebe da se spase radna mjesta.
Za 45 kuna (5,9 eura) moguće je kupiti predjelo sastavljeno od pečenih mrkva s moussom od sira i lješnjacima. Glavno jelo – poput dimljenog lososa s rižotom od gljiva ili pak pečena junetina s rižom i povrćem prodaje se po cijeni od 97 kuna (12,9 eura).
Visoka cijena hrane opravdava se organskim i svježim sastojcima koje se koriste u pripremi, ali i činjenicom da je riječ o zemlji u kojoj su namirnice i inače skupe. Štruca bijelog kruha od pola kilograma u finskim trgovinama stoji oko 15 kuna, a za kilogram pilećih prsa treba izdvojiti 72 kune.
Jela Finnaira se trenutno jedino prodaju u trgovini K-Citymarket Tammisto u Vantaau, a želja je proširiti ponudu po cijeloj zemlji. Također, jelovnik bi se trebao mijenjati svakih dva tjedna.