Pandemija koronavirusa uzrokovala je veliki pad u avionskom prometu diljem svijeta. Da bi se riješio taj problem, ali i zaštitili putnici te kabinsko osoblje od dobivanja COVID-19, neke su aviokompanije poput Emiratesa i Etihada počele s testiranjem putnika na virus prije ulaska u avion.

No ovoga tjedna pokrenut je i program koji bi trebao smanjiti problem zaraženih koronavirusom u avionskom prometu te povećati sigurnost u tom tipu javnog prijevoza. Riječ je o digitalnoj zdravstvenoj putovnici CommonPass koja otkriva status pojedinca na COVID-19.

Kotor - 1 Putovanja Putovanja u vrijeme koronavirusa: Zemlje u koje Hrvati smiju ući bez ograničenja

Da biste koristili CommonPass putnici trebaju napraviti test na koronavirus u službenom laboratoriju te svoje rezultate uploadati na mobilni telefon. Potom trebaju ispuniti upitnik o zdravlju, a vezan uz specifične zahtjeva pojedine zemlje u koju putuju.

CommonPass potom izdaje QR kod koji će aerodromsko osoblje skenirati prije ulaska u avion, a koji će otkrivati je li pojedinac zaražen, te eventualno je li bio cijepljen (kada cjepivo bude dostupno).

Slika nije dostupna Putovanja 10 zemalja u kojima se domaćini najviše brinu za čistoću smještaja i zdravlje turista

Američka zrakoplovna kompanija United će testirati ovu digitalnu putovnicu na letu između Heathreowa u Londonu i Međunarodne zračne luke Newark Liberty, a Cathay Pacific Airlines će je kontrolirati između Hong Konga i Singapore Changija. Testna faza obavit će se na rutama u Europi, Bliskom Istoku, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

CommonPass je ideja World Economic Foruma i švicarske neprofitne fondacije The Commons Project u dogovoru s 37 zemalja svijeta. Glavni joj je cilj normalizirati avionski promet kao što je bio prije pandemije koronavirusa te olakšati zdravstvene provjere u zračnim lukama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju