Na 16 kilometara od Zadra nalazi se Poličnik, naselje i središte istoimene općine koja krije prirodne ljepote i značajne povijesne lokalitete. Samo u naselju Poličnik nalaze se brojni ilirski grobni humci, te ostaci kao što je utvrda iz rimskog perioda koja je nekoć štitila taj kraj od barbara. No tik do naselja, kada se prođe cesta koja vodi prema autoputu, uz koju se prodaje voće i povrće, može se skrenuti makadamskim putevima na kojima se otkrivaju jezivi prizori ostataka uginulih životinja, odbačenog namještaja, kućanskih uređaja, bačvi i drugog otpada iz kojeg izlaze otrovi što ih upija tlo, kao i podzemne vode.

Romeo Ibrišević, fotograf i predsjednik udruge Zelene stope, koja se intenzivno bavi zaštitom okoliša i prikupljanjem otpada, snimio je uznemirujuće kadrove na jednom od svojih putovanja. S razlogom se zapitao kakvu vodu piju stanovnici tog kraja obzirom na otpad što leži na površini izvorišta Oko – odmah do znaka za Vodozaštitno područje II. zone zaštite strogog ograničenja i nadzora, odnosno, područja oko vodocrpilišta u kojem su određeni oblici korištenja tla ograničeni ili zabranjeni u cilju zaštite podzemnih voda.

  Poličnik - 6 Poličnik - 6 (Foto: Romeo Ibrišević)

Na području općine Poličnik, kako stoji u službenom glasniku protječe niz vodotoka, ali oni presušuju u ljetnom razdoblju kada su potrebe za vodom najveće. Kako navode, jedini značajni lokalni vodni resurs koji se može koristiti za rješenje vodoopskrbe je Oko Basino, između Poličnika i Dračevca Ninskog jer oborinske vode stvaraju pričuvne podzemne vode.

Glasnik navodi i kako je na području Općine čak 24 divljih odlagališta i najviše ih je u naseljima Poličnik i Murvica, a građani se pozivaju da upozore na takve prizore mailom ili telefonskim putem.

Kako bi se stanovništvo potaknulo na čuvanje okoliša nastala je i mobilna aplikacija na hrvatskom i engleskom jeziku „Razvrstaj i Recikliraj“, koja uključuje i rubriku za slikanje i prijavljivanje komunalnih problema, baš kao što je slučaj s divljim odlagalištima.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je sustav ELOO, odnosno Evidenciju lokacija odbačenog otpada. Lokacije divljih odlagališta mogu prijaviti i građani, a komunalni redari su dužni ispitati svaku prijavu.

Bez obzira na inicijative, nesavjesni pojedinci i dalje ostavljaju otpad na divljim odlagalištima koji truje tlo, a samim time i stanovnike Lijepe Naše. Nadajmo se da će se u bližoj budućnosti takve nepravde ispraviti.

"Leave no trace": Kako putovati i pritom ne štetiti okolišu Održivi turizam - 1 Održivi turizam - 2 Održivi turizam - 3 +1 Održivi turizam - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju