Prošli tjedan smo pisali o Dječjem selu pored Promajne, nedaleko od Makarske, koje je nekoć bilo glasovito mjesto u koje su dolazila djeca s respiratornim problemima iz bivše Jugoslavije, ali i iz drugih zemalja. Danas je Dječje selo, bez obzira na svoj potencijal, neprepoznatljivo. U to se uvjerio i lutajući fotograf, čuvar prirode Romeo Ibrišević iz udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Zelene Stope, koji je zabilježio šokantne fotografije nekadašnjeg lječilišta, prepunog smeća.

Kuća Gerharda Ledića u Rudama - 23 Aktualno Blago Ruda i Samobora: Hoće li se zaboraviti vrijedna kuća ili će je netko konačno spasiti od propadanja?

Nakon Promajne, Romea je znatiželja odvela koji kilometar dalje, do sličnog prizora koji je ugledao u malom mjestu pored Makarske. Usred guste borove šume na obali mora nemilosrdno propada i Dječje odmaralište – lječilište Krvavica izgrađeno u šezdesetim godinama. 

To arhitektonsko remek-djelo kružnog oblika koje je projektirao Rikard Marasović niklo je za liječenje djece s respiratornim bolestima i tegobama. Nešto kasnije prenamijenjeno je u vojno odmaralište koje je tijekom rata, početkom devedesetih poslužilo za smještaj izbjeglica i ranjenika. Predivno zdanje nebriga je pretvorila u ruševinu koja danas mami samo one posjetitelje koje privlače napušteni prostori.

Dječje odmaralište - lječilište u Krvavici - 10 Dječje odmaralište - lječilište u Krvavici - 10 (Foto: Romeo Ibrišević)

Nekadašnje lječilište i zaštićeno kulturno dobro danas je tek dom grafita i otpada s pogledom na more. Bez obzira na ljepote i potencijal koji nosi ova lokacija, kao i činjenica da je sama građevina nekoć predstavlja predivan primjer hrvatske moderne arhitekture danas je ostavljena na milost i nemilost oštrom zubu vremena – u što se možete i sami uvjeriti u šetnji našom galerijom i snimkama Romea Ibriševića.

Nestvarno lijepo: Mistični Bezdan u Rodoču zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet Bezdan - 7 Bezdan - 6 Bezdan - 5 +3 Bezdan - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju