U Molvicama, nedaleko od Samobora, ekolog i fotograf Romeo Ibrišević sa svojom je marljivom ekipom napravio još jedno dobro djelo za jedini dom koji imamo. Ekološka akcija izvlačenja automobilske olupine koja je godinama trunula usred šume trajala je dva sata, a bez traktora na gusjenicama to bi bilo nemoguće. I ovako je bilo teško jer je trebalo izvući olupinu koja je zapela na teško pristupačnom terenu, bez staze.

U ekološkim pothvatima Romeu pomažu brojne osobe iz javnog života, a jedan je od njegovih istomišljenika slikar Milan Komljenović, kojem je priroda vječna inspiracija, kako za slikanje, tako i trčanje.

"Bavim se onim za čim sam oduvijek čeznuo. Kako volim prirodu, koja je i najčešće na mojim slikama, tako sam spojio i svoje planinsko trčanje, gdje pronalazim motive za slike“, kaže Milan, koji je pronašao olupinu i nekoliko puta je oslikao prije nego što je zajedničkim snagama završila ondje gdje joj je i mjesto, na reciklažom dvorištu.

Očistimo Hrvatsku od olupina - 5 Očistimo Hrvatsku od olupina - 5 (Foto: Romeo Ibrišević)

Olupina je slikarskim motovima najprije procvjetala, a nakon toga je dobila maskirno ruho.

"Otpada je zasigurno previše, iako su automobilske olupine u velikom broju izvučene iz prirode, puno je tu raznovrsnog otpada, koji se uvijek iznova pojavljuje na najnevjerojatnijim lokacijama. Nažalost, izgleda da neki ljudi uživaju u tome. Nadam se da će se svijest o važnosti čistog okoliša postepeno razvijati kod mladih generacija“, ispričao nam je Milan u jednom od prethodnih razgovora.

U akciji izvlačenja olupine u Molvicama sudjelovali su i Željko Koščica, kojeg Romeo opisuje kao čovjeka za specijalne zadatke, Velimir Skenderović i Mario Guliš.

Romea Ibriševića Milan je upoznao još na samim počecima akcije Očistimo prirodu od olupina. Slao mu je fotografije krntija koje je nalazio po Samoborskom gorju i Žumberku, a onda bi Romeo ostalo rješavao sa svojom ekipom. U akciji koja traje više od 20 godina Zelene stope su izvukle 16 000 hrđavih krntija iz nacionalnih parkova, parkova prirode i šuma diljem Lijepe Naše.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju