• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #Najave

Nadahnuće hranom: Izložba kojom blogerica Janja Benić potiče na dobra (d)jela

Što je dobra fotografija hrane? Ona u koju poželimo zaroniti, smatra Janja Benić, blogerica koja je organizirala virtualnu izložbu što će se uskoro "materijalizirati" u Zagrebu...

Nika Borovac 9.11.2020 13:35 komentari
viber Created with Sketch.
FPIE 2020
FPIE 2020 (Foto:Skupina autora za izložbu Janje Benić)

Galerija Janjolinka 5 Janjolinka 5 Janjolinka 5 Janjolinka 5

U trendu CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Meso s ražnja/Ilustracija Nije jeftino, ali je fino Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu

Janja Benić, poznata kao Janjolinka (iako su je mnogi zaljubljenici upoznali putem bloga Spoons and scales), u izolaciji je pokrenula virtualnu izložbu hrane koja će se uskoro i „materijalizirati“ u Uraniji, prostoru kreacije u Zagrebu. Od 26. studenog moći će se razgledati najbolje fotografije koje je odabrao žiri profesionalnih fotografkinja: Maja Danica Pečanić, Sanja Bistričić i Carla Barber.

Izložba će imati i humanitarni karakter pa će sav iznos od prodaje ići za blagdanske darove udruzi Mali Zmaj. Povodom izložbe porazgovarali smo s Janjom Benić kako bismo je bolje upoznali i doznali kako se rodila ideja o izložbi.

„Jedna sam od onih koja ne voli baš previše govoriti o sebi, nego o onome što radim. Prije dvije sam godine pokrenula svoj gastroblog i kroz to sam otkrila da volim fotografirati i stilizirati hranu. Kuhati sam voljela oduvijek, to mi je nekako bilo normalno. Volim reći da me sve što sam do tog trenutka radila ili što me privatno zanimalo pripremilo za pokretanje bloga preko kojeg sam otkrila svoju kreativnu crtu.

Svoje rane dvadesete provela sam u Londonu, kamo sam otišla „samo na godinu dana“ raditi kao au pair i usavršavati engleski jezik, a kući sam se vratila nakon pet godina. London me izgradio kao osobu i usmjeravao prema ovome što i danas radim, tako me je pored PR-a na London school of PR zanimao i grafički dizajn pa sam na Central Saint Martins završila uvodni tečaj za grafički dizajn. Radila sam u produkciji za nekoliko TV projekata i na jednom dokumentarcu.

Janjolinka Janjolinka (Foto: Janja Benić)

Kako sam svojedobno radila za obitelj iz Hrvatske ambasade u Londonu, pružila mi se prilika da asistiram na otvaranju izložba u samoj ambasadi te sam bila angažirana i na nekoliko projekata promocije Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu“, priča nam Janja i naglašava kako biti bloger ne znači samo objavljivati recepte.

„Mi blogeri smo one-man-band i zato pored osmišljavanja recepata, stiliziranja hrane i fotografiranja mi vodimo i svoje društvene mreže, radimo svoj PR, što pisanjem recepata za druge portale, što projektima koje sami pokrećemo“, kaže Janjolinka.

„Janjolinka je nastala slučajno. Ako govorimo o tom nadimku, sestra mi ga je nadjenula krajem 2012. kad sam otvorila svoj Instagram profil. Moj se blog nije tako zvao od početka pa oni koje me prate od prvog dana bloga znaju da se on zvao Spoons and scales. Shvatila sam da se ljudima plete jezik dok ga izgovaraju“, priča nam blogerica, uz smijeh.

Uskoro je blog promijenio ime u “Janjolinka“, kako se Janja i otpočetka zvala na Instagramu. Na ideju o izložbi Janja je došla i prije pandemije početkom godine, a kako smo sve više vremena provodili kod kuće, virtualno rješenje činilo se najboljim.

„Kako sam krenula na tečaj digitalne fotografije u Fotoklub Zagreb, zaključila sam da o fotografiji najbolje učim dok profesori analiziraju naše radove. Ideja je bila da prijave budu s dvije fotografije, jedna neobrađena i druga obrađena kako bismo mogli vidjeti i proces nastanka finalne fotografije.

Na virtualnoj izložbi sudjelovali su većinom hrvatski gastroblogeri, od ukupno 78 prijavljenih fotografija od 36 pojedinca na kraju smo odabrali top 20 fotografija. Okupila sam stručni žiri koji je odabrao finaliste i top 3 fotografije koje će tek biti objavljene na otvaranju izložbe. Žiri se sastojao od tri fotografkinje i bila sam jako sretna kad su sve tri potvrdile sudjelovanje, one su Maja Danica Pečanić, Carla Barber i Sanja Bistričić. Prve dvije su u svom radu najviše fokusirane na fotografiranje hrane, a Sanja je poznata po fotografijama interijera i mode.

Janjolinka Janjolinka (Foto: Janja Benić)

Izložba je upravo potvrđena i održat će se u u Uraniji, prostoru kreacije, u  Zagrebu od 26. do 30. 11. Ideja je bila organizirati event za otvaranje izložbe, ali zbog epidemiološke situacije mislim da to baš neće biti izvedivo. Zato ćemo top 3 fotografije objaviti u nekom javljanju uživo na Instagramu, a posjetitelji će moći razgledati izložbu u navedenom periodu. Želja mi je da izložba ima i humanitarni karakter pa bismo napravili i prodajnu izložbu fotografija gdje će sav iznos od zarade ići za božićne pakete korisnicima udruge Mali Zmaj“, priča nam blogerica, koju smo priupitali i o tome kako joj je pomogao fotografski tečaj.

„Fotografski tečaj mi je jako koristio, ali mislim da sam tek zagrebala u taj svijet i da moram još puno toga naučiti. Znam da je danas na internetu dostupno puno tečajeva i materijala za učenje o fotografiji, ali ja sam više onaj old school tip koji voli uživo slušati predavanja. Na taj način dobijem puno znanja što se tiče procesa fotografiranja, ali i generalno praktičnih savjeta. Profesor Vladimir Šimunić ima dugogodišnje iskustvo predavanja i fotografiranja i ja sam jako zadovoljna tečajem. Nažalost, prostor Fotokluba stradao je u potresu, pa čekamo nastavak predavanja kada prostor bude obnovljen“, kaže i naglašava kako je za nju dobra fotografija hrane ona koja će je toliko zainteresirati da poželi u nju zaroniti.

„Ovisno o jelu, meni je također bitno da se pomno razmišljalo i o stiliziranju hrane tako da se jasno vide korištene namirnice, hrana ipak treba biti u prvom planu. Bitni elementi su i korišteni rekviziti odnosno posuđe i pribor koji mogu doprinijeti atmosferi fotografije. O tehničkom aspektu samog fotografiranja ne bih govorila jer se ne smatram dovoljno kompetentnom.“

Nakon izložbe možemo očekivati još projekata i zbivanja, a nakon što ih „skuha“, Janja će nam ih s veseljem objaviti. Do tada uživati možemo u novim objavama na njezinu blogu. Sretno! 

  • #Najave
  • #janja benić
  • #Janjolinka
  • #izložba
  • #Hrana
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Crno jaje
Najsretnija Nova: 3 ponude u zadnji čas po fer cijenama
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Rolada od purećih prsa recept
Kraće se peče
Ne morate ispeći cijelu puricu za Božić! Umjesto toga napravite roladu od prsa - meso je sočno i jako fino
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Da ili ne?
Što je stol bez tradicije - može li proći Badnjak bez bakalara?
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Oglas
Vinarija Orahovica – U srcu tradicije, s pogledom na budućnost
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Sud odbio prijedlog Beroševe obrane za izdvajanje dokaza
afera Mikroskopi
Donesena važna odluka na suđenju Berošu: Sve je zakonito!
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
zabava
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
Mix
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
Tradicija duga više desetljeća
Gdje je Djed Božićnjak upravo? Pratite svaki njegov potez na putu prema Hrvatskoj
sport
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Poznata cijena za zvijezdu HNL-a: Raspituju se Osijek, Hajduk i Rijeka
vruća roba
Poznata cijena za zvijezdu HNL-a: Raspituju se Osijek, Hajduk i Rijeka
tv
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
NAPETO!
Finalni ciklus MasterChefa započinje dvobojem Krunoslava i Endrine
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
putovanja
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
novac
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
lifestyle
Nina Badrić za nastup u Opatiji odjenula glamuroznu haljinu
PREDIVNA
Nina Badrić isporučila izdanje vrijedno divljenja, haljina koju nosi je spektakularna
Ana Gruica Uglešić u Zarinoj haljini na božićnom partiju GKM Split 2025.
Cjenovno prihvatljiva
Ova haljina od 50 eura savršen je izbor za blagdanske zabave, ima je i Ana Gruica Uglešić i baš joj super stoji
Kolinda Grabar-Kitarović na dodjeli nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora
ELEGANTNO IZDANJE
Kultna torbica, efektne salonke, elegantna haljina... Izdanje Kolinde Grabar-Kitarović je bez greške
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Lignje
Njam!

10 recepata za najslasniji Badnjak: Od lignji do bakalara

Na Badnjak se u hrvatskim obiteljima tradicionalno jedu posni obroci od ribe. Osim već uobičajenog bakalara, možete pokušati i neke druge fine recepte. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Lignje Hrana i piće
    Njam!

    10 recepata za najslasniji Badnjak: Od lignji do bakalara

  • Izložba Damira Fabijanića na zagrebačkim - skelama - 6 Aktualno
    Na skelama

    Megaizložba Damira Fabijanića: "Zagreb kakav jest" za svu djecu koja će odrastati u ovom gradu

  • #neOKOLIŠaj izložba - 19 Aktualno
    Zelena budućnost

    Punkufer osmijeha i važnih poruka: Genijalna atmosfera na Gornjem gradu zbog koje jedva čekamo novu #neOKOLIŠaj izložbu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close