Janja Benić, poznata kao Janjolinka (iako su je mnogi zaljubljenici upoznali putem bloga Spoons and scales), u izolaciji je pokrenula virtualnu izložbu hrane koja će se uskoro i „materijalizirati“ u Uraniji, prostoru kreacije u Zagrebu. Od 26. studenog moći će se razgledati najbolje fotografije koje je odabrao žiri profesionalnih fotografkinja: Maja Danica Pečanić, Sanja Bistričić i Carla Barber.

Izložba će imati i humanitarni karakter pa će sav iznos od prodaje ići za blagdanske darove udruzi Mali Zmaj. Povodom izložbe porazgovarali smo s Janjom Benić kako bismo je bolje upoznali i doznali kako se rodila ideja o izložbi.

„Jedna sam od onih koja ne voli baš previše govoriti o sebi, nego o onome što radim. Prije dvije sam godine pokrenula svoj gastroblog i kroz to sam otkrila da volim fotografirati i stilizirati hranu. Kuhati sam voljela oduvijek, to mi je nekako bilo normalno. Volim reći da me sve što sam do tog trenutka radila ili što me privatno zanimalo pripremilo za pokretanje bloga preko kojeg sam otkrila svoju kreativnu crtu.

Svoje rane dvadesete provela sam u Londonu, kamo sam otišla „samo na godinu dana“ raditi kao au pair i usavršavati engleski jezik, a kući sam se vratila nakon pet godina. London me izgradio kao osobu i usmjeravao prema ovome što i danas radim, tako me je pored PR-a na London school of PR zanimao i grafički dizajn pa sam na Central Saint Martins završila uvodni tečaj za grafički dizajn. Radila sam u produkciji za nekoliko TV projekata i na jednom dokumentarcu.

Janjolinka Janjolinka (Foto: Janja Benić)

Kako sam svojedobno radila za obitelj iz Hrvatske ambasade u Londonu, pružila mi se prilika da asistiram na otvaranju izložba u samoj ambasadi te sam bila angažirana i na nekoliko projekata promocije Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu“, priča nam Janja i naglašava kako biti bloger ne znači samo objavljivati recepte.

„Mi blogeri smo one-man-band i zato pored osmišljavanja recepata, stiliziranja hrane i fotografiranja mi vodimo i svoje društvene mreže, radimo svoj PR, što pisanjem recepata za druge portale, što projektima koje sami pokrećemo“, kaže Janjolinka.

„Janjolinka je nastala slučajno. Ako govorimo o tom nadimku, sestra mi ga je nadjenula krajem 2012. kad sam otvorila svoj Instagram profil. Moj se blog nije tako zvao od početka pa oni koje me prate od prvog dana bloga znaju da se on zvao Spoons and scales. Shvatila sam da se ljudima plete jezik dok ga izgovaraju“, priča nam blogerica, uz smijeh.

Uskoro je blog promijenio ime u “Janjolinka“, kako se Janja i otpočetka zvala na Instagramu. Na ideju o izložbi Janja je došla i prije pandemije početkom godine, a kako smo sve više vremena provodili kod kuće, virtualno rješenje činilo se najboljim.

„Kako sam krenula na tečaj digitalne fotografije u Fotoklub Zagreb, zaključila sam da o fotografiji najbolje učim dok profesori analiziraju naše radove. Ideja je bila da prijave budu s dvije fotografije, jedna neobrađena i druga obrađena kako bismo mogli vidjeti i proces nastanka finalne fotografije.

Na virtualnoj izložbi sudjelovali su većinom hrvatski gastroblogeri, od ukupno 78 prijavljenih fotografija od 36 pojedinca na kraju smo odabrali top 20 fotografija. Okupila sam stručni žiri koji je odabrao finaliste i top 3 fotografije koje će tek biti objavljene na otvaranju izložbe. Žiri se sastojao od tri fotografkinje i bila sam jako sretna kad su sve tri potvrdile sudjelovanje, one su Maja Danica Pečanić, Carla Barber i Sanja Bistričić. Prve dvije su u svom radu najviše fokusirane na fotografiranje hrane, a Sanja je poznata po fotografijama interijera i mode.

Janjolinka Janjolinka (Foto: Janja Benić)

Izložba je upravo potvrđena i održat će se u u Uraniji, prostoru kreacije, u  Zagrebu od 26. do 30. 11. Ideja je bila organizirati event za otvaranje izložbe, ali zbog epidemiološke situacije mislim da to baš neće biti izvedivo. Zato ćemo top 3 fotografije objaviti u nekom javljanju uživo na Instagramu, a posjetitelji će moći razgledati izložbu u navedenom periodu. Želja mi je da izložba ima i humanitarni karakter pa bismo napravili i prodajnu izložbu fotografija gdje će sav iznos od zarade ići za božićne pakete korisnicima udruge Mali Zmaj“, priča nam blogerica, koju smo priupitali i o tome kako joj je pomogao fotografski tečaj.

„Fotografski tečaj mi je jako koristio, ali mislim da sam tek zagrebala u taj svijet i da moram još puno toga naučiti. Znam da je danas na internetu dostupno puno tečajeva i materijala za učenje o fotografiji, ali ja sam više onaj old school tip koji voli uživo slušati predavanja. Na taj način dobijem puno znanja što se tiče procesa fotografiranja, ali i generalno praktičnih savjeta. Profesor Vladimir Šimunić ima dugogodišnje iskustvo predavanja i fotografiranja i ja sam jako zadovoljna tečajem. Nažalost, prostor Fotokluba stradao je u potresu, pa čekamo nastavak predavanja kada prostor bude obnovljen“, kaže i naglašava kako je za nju dobra fotografija hrane ona koja će je toliko zainteresirati da poželi u nju zaroniti.

„Ovisno o jelu, meni je također bitno da se pomno razmišljalo i o stiliziranju hrane tako da se jasno vide korištene namirnice, hrana ipak treba biti u prvom planu. Bitni elementi su i korišteni rekviziti odnosno posuđe i pribor koji mogu doprinijeti atmosferi fotografije. O tehničkom aspektu samog fotografiranja ne bih govorila jer se ne smatram dovoljno kompetentnom.“

Nakon izložbe možemo očekivati još projekata i zbivanja, a nakon što ih „skuha“, Janja će nam ih s veseljem objaviti. Do tada uživati možemo u novim objavama na njezinu blogu. Sretno! 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju