Ako ste ove godine planirali putovati, sigurni smo da vam se nimalo ne sviđaju zbivanja u svijetu, restrikcije kretanja koje, budimo realni, zaista otežavaju bilo kakva putovanja.

Slažemo se da bi sva nužna putovanja u inozemstvo trebalo odgoditi, ili barem dva puta o njima razmisliti, ali s one strane velikih ljubitelja putovanja - znamo da je to zaista teško. Za vas smo istražili koje su to države u koje ipak možete otputovati, pa barem na kratki vikend city break.

Crna Gora

Ako vam je u mislima odmor na plaži, a da je izvan Hrvatske, Crna gora mogla bi biti dobar odabir. Od 1. lipnja Crna Gora ima otvorene granice te hrvatski državljani mogu bez problema na vikend do Budve ili neke druge, manje popularne destinacije.

Češka

Češka je jedna od rijetkih država iz okolice koja i dalje s Hrvatskom ima otvorene granice. Naime, donedavno ste mogli iskombinirati svoj odlazak u Češku s posjetom Slovačkoj, no od 1. rujna Slovačka više nije opcija. Posjetite Praški dvorac po noći, popnite se do tornja Petrin ili napravite selfie s Karlova mosta, a možete posjetiti i poznatu prašku ulicu čiju su povijest pisali Kafka, alkemičari, proročice i nacisti.

Poljska

Iako internetom kruže informacije i vijesti kako je Poljska zabranila slijetanje zrakoplovima iz Hrvatske, Revija HAK objavljuje kako te informacije nisu točne. Dobra je vijest da do Poljske možete iz Zagreba stići već za petstotinjak kuna, i to aviokompanijom LOT airlines.

Njemačka (djelomično)

Njemačka je na crvenu listu stavila nekoliko hrvatskih županija: Ličko-senjska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Požeško-slavonska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, Brodsko-posavska te Virovitičko-podravska županija označene su kao zone povišenog rizika. Svi građani koji dolaze iz tih područja morat će se testirati, a vrijeme do testa provoditi u izolaciji. Svi koji žele po dolasku u Njemačku moći će se testirati na COVID-19, i to besplatno. Sve informacije o testiranju na koronu u Njemačkoj potražite ovdje.

Belgija

Belgija ima otvorene granice još od 16. lipnja, tako da poželite li na vikend u Bruxelles ili neki manje razvikan grad, ovo bi mogla biti jedna od sigurnijih opcija. Gotovo svakodnevno iz Zagreba lete avioni prema Bruxellesu, a tamo ćete biti za manje od dva i pol sata.

Nizozemska

OK, iako službeno nije najbolja opcija jer se Hrvatska nalazi na takozvanoj narančastoj listi, ako baš poželite, možete u Nizozemsku. Granice su otvorene za državljane EU-a od 21. 7. i svima koji dolaze iz RH savjetuje se 14-dnevna samoizolacija, no to je i dalje samo preporuka.

Rumunjska

Granice su otvorene za sve državljane EU-a. Samoizolacija se preporučuje građanima koji dolaze iz država s velikim brojem zaraženih. Možda je ovo dobro vrijeme za posjet popularnoj Transilvaniji i Drakulinu dvorcu. Istražite više savjeta o putovanju u Rumunjsku ovdje.

Španjolska

Granice su otvorene za građane EU-a. To znači da možete bezbrižno putovati i upoznavati čari španjolskih gradova, gastronomije i vina. Možda skoknete i do Cordobe, mjesto s čak četiri lokaliteta na popisu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svakako prije svakog putovanja posjetite službene stranice veleposlanstva država u koje putujete, a ako imate bilo kakva pitanja ili niste sigurni, veleposlanstva tih država moći će vam pomoći. Ipak, prije svega, maska na lice, glava gore, fotić u torbu i javite nam se s putovanja te nas tagirajte na svojim objavama na Instagramu s #punkuferhr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju