Pariškim sporazumom iz 2015. godine 195 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, obvezalo se postati ugljično neutralnima do 2050. godine, odnosno postići nultu stopu emisije ugljikova dioksida.

Ugljična neutralnost zapravo je ravnoteža između emisije ugljika i njegove apsorpcije iz atmosfere u ponore ugljika kao što su tlo, šume i oceani.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najviši neboder u Europi: Čudo od 90 katova, koje se gradilo 8 godina

Jedan od načina da se postigne taj vrijedni, ali iznimno zahtjevni zadatak u betonskim džunglama jest gradnja zelenih supernebodera. Ili je to barem prijedlog francuske arhitektonske kuće Rescubika, koja je tako zamislila postizanje ugljične neutralnosti New Yorka.

Točnije, predlažu gradnju supernebodera po imenu Mandragora na uskom otoku Roosevelt na rijeci Eest River između Manhattana i Queensa.

Neboder Antilia obitelji Ambani u Mumbaiju u Indiji - 2 Zanimljivosti Neboder vrijedan milijardu eura koji mnogi ismijavaju

Superneboder bi bio visok 737 metara te imao 160 katova. Obuhvaćao bi 36 zračnih turbina, imao bi posađenih 1600 stabala te bi 24.500 metara četvornih zidova bilo prekriveno biljkama. Povrh svega, čak bi 7000 četvornih metara nebodera bilo prekriveno solarnim pločama.

"Krivudava arhitektura namjerava simbolizirati odnos čovječanstva s prirodom i poslužiti kao podsjetnik da moramo očuvati svoju okolinu kako bismo živjeli u simbiozi s planetom," pojasnio je predstavnik Rescubike.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju