Lakhta Center je 90 katova visok neboder izgrađen u povijesnoj četvrti Lakhta u Sankt-Peterburgu. Tri kata nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metra visine. Zbog toga se smatra najvišim neboderom u Rusiji i Europi te drugom najvišom građevinom u Rusiji i Europi, nakon 500 metara visokog Ostankinskog televizijskog tornja u Moskvi.

Gradio se čak osam godina – od 2012. do 2018. godine, a u gradnji je sudjelovalo više od 20.000 radnika iz 18 zemalja svijeta. Projektirala ga je škotska tvrtka RMJM.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Beograđanka vs. Zagrepčanka: Koja je legendarna zgrada iz bivše Jugoslavije viša?

Kako bi mogla održati težinu nebodera od 670.000 tona, na temelje je trebalo preliti čak 19.624 kubična metra betona, što je proces koji je trajao čak 49 sati. Bilo je to dovoljno da Lakhta Center uđe u Guinnessovu knjigu rekorda za najduže kontinuirano prelijevanje betona na svijetu.

Lakhta Center prostire se na površini od 400.000 četvornih metara. Veći dio nebodera zauzimaju uredi energetske kompanije Gazprom s više od 5000 zaposlenika, no tu se mogu naći i drugi poslovni uredi, trgovine, mjesta za rekreaciju, kafići te čak 34 dizala. Na visini od otprilike 370 metara nalazi se vidikovac s kojeg puca prekrasan pogled na okolicu Sankt-Peterburga.

Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu? Ojmjakon - 7 Ojmjakon - 2 Ojmjakon - 1 +5 Ojmjakon - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju