Prema legendi, hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. se pred najezdom Tatara, sklonio u utvrdu Veliki Kalnik, a kalnički šljivari su se pobrinuli da kralj ne ostane gladan tijekom opsade. Tatari su se povukli, a Kalnik nisu osvojili. U znak zahvalnosti, kralj je seljacima dodijelio plemenitaške titule. Na to su Križevčani, stari purgeri razljutili i kalničke seljake podrugljivo zvali “plemenitim kalničkim šljivarima”. Zavađene strane pomirila je ljubav mladića s Kalnika i gradske djevojke jer je, između ostalog, trebalo i napraviti svadbu – odnosno „nekaj zajedno spraviti“ te je upriličeno Križevačko veliko Spravišče.

Križevčani i kalnički plemenitaš ponovno su postali prijatelji, te cijelo događanje obilježili vinom i volom s ražnja. Upravo u znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“.
Na najavnoj konferenciji za medije u Križevcima, predstavljena je manifestacija i njezin bogat program.

„Naša najstarija manifestacija priča priču o našem gradu i njegovoj povijesti na koju smo iznimno ponosni. Zahvaljujem svima koji će sudjelovati u organizaciji na trudu i energiji koju daju kako bi sve bilo onako kako to zapovijedaju Križevački štatuti“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel.

„Ove godine smo se trudili da, uz tradicionalne, donesemo neka nova osvježenja u program. Jedna od njih, uz našu Štrukijadu, je Gvercijada, kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje. A novost su i brojni popratni zabavni sadržaji koji će se odvijati na brojnim mjestima. U goste nam dolaze povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje se predstavljaju uz pucanje topa na Strossmayerovom trgu“, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš.

Križevačko veliko spravišče - 2 Križevačko veliko spravišče - 2 (Foto: PR)

Na velikoj Štruklijadi svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se peći vol, kao i dijeliti građanima. Uz veliki interes izlagača, očekuju se brojna događanja: od predstava do radionica i koncerata. Predstavljat će se tradicijski zanati, prigorskih jela i vina, kao i održavati književne večeri i izložbe.

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Jana Kerekeša, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora.

„Amateri često pristupaju nastupu s puno više volje i srca pa mi je drago da sam ove godine dio amatera na Spravišču. Glumci žive svoje likove od samog početka pripreme predstave i spremni su. Svaki dan dodajemo neke nove sitnice i mogu vam najaviti da vas očekuje vrhunska zabava. Više ćemo se fokusirati na Štatute i regule, zdravice i interakciju. Svađa može potrajati nekoliko dana pa budemo vidjeli kako će sve završiti“, istaknuo je uz šalu redatelj predstave Jan Kerekeš.

Program manifestacije provjerite ovdje. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju