Meso s krumpirom iz pećnice nedjeljni je klasik, a tražite li najbolji način da se arome međusobno prožmu, poslužite se vrećicom za pečenje. Ubacite začinjeno meso, narezani krumpir i prema želji povrće, zatvorite vrećicu pa je izbockajte i pecite na na 200 °C. Imajte na umu da će se prilikom pečenja napuhnuti pa je stavite u sredinu pećnice. Za kilogram mesa i pola kilograma krumpira trebat će oko 45 minuta. Krumpir će nalikovati onome iz peke, ali ako ga više volite hrskavog, možete ga zapeći s mesom posutog palentom.

Pravi krumpir

Krumpir s većim udjelom škroba bolji je za pečenje, a onaj s manje škroba treba iskoristiti za kuhanje. Lički je idealan za pečenje pola.

Kuhanje u hladnoj vodi

Većina kuhara krumpire skuha prije stavljanja u pećnicu, no razlike su u tome što ih neki kuhaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Gordon Ramsay savjetuje da ih najprije ogulite, prepolovite pa stavite kuhati u hladnu vodu na osam minuta.

Začini

Nakon kuhanja krumpir ocijedite. Želite li dodati začine poput čilija, soli i papra, prelijte krumpire uljem ili masnoćom. Ostavite ih pet minuta, dodajte u lim za pečenje pa dodatno nauljite.

Vrijeme pečenja

Gordon nakon kuhanja krumpire peče oko 45 minuta na 200 °C. Heston Blumenthal peče ih na 180 °C oko 20 minuta, ali ih i dulje kuha (20 minuta). Obojica savjetuju često okretanje. Želite li da budu hrskaviji, kuhajte ih pet minuta pa pecite 20 minuta na 220 °C.

Dodatna doza hrskavosti

Krumpir će biti hrskav ako ga narežete na kriške i pospete mješavinom koju napravite od po dvije žlice kukuruznog brašna i palente te žlice omiljenih začina poput mljevene paprike i kurkume. Stavite ih na rastopljenu mast u pećnicu i pecite na 200 °C oko pola sata pa promiješajte i nastavite peći dok se ne zarumeni.

Lažna sarma: Kako napraviti omiljeni svitak kad u kući nema mljevenog mesa? Sarma od krumpira - 7 Sarma od krumpira - 6 Sarma od krumpira - 1 +2 Sarma od krumpira - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju