Sastojci za sarmu od krumpira i slanine:
3 krumpira
1 manja glavica luka
3-4 režnja češnjaka
2 jaja (nekada kada je veliki post pravili su i bez jaja)
1 šaka riže
nekoliko režnjeva slanine
1 glavica kiselog kupusa
1 žličica crvene paprike
na vrh žličice papra
1 žličica soli
1 žličica vegete
Sastojci za zapršku:
1 žlica masti
1 žlica vrhom brašna
1 žličica mljevene crvene paprike
Priprema:
1. Očistite crveni i bijeli luk te krumpir.
2. Naribajte krumpir i češnjak, a crveni luk nasjeckajte.
3. Sitno narežite slaninu.
4. Dodajte papar, mljevenu crvenu papriku, sol i vegetu.
5. Sve dobro pomiješajte.
6. Odvojite listove kiselog kupusa i svakome odrežite glavnu žilu.
7. Punite listove s nadjevom na način prikazan u fotogaleriji.
8. Napunite posudu sa sarmom, na vrh stavite jedan list zelja, a sve zajedno zalijte vodom.
9. Sarmu poklopite manjim tanjurićem i poklopcem te pustite da se kuha.
10. Pred sam kraj dodajte zapršku od masti, brašna i crvene mljevene paprike.
Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu.
Ovdje pak otkrijte recept za klasičnu sarmu s mljevenim mesom koja uvijek uspijeva.