Umijeće pripreme savršene riže nije teško savladati. Dovoljno se pridržavati nekoliko trikova koje primjenjuju i vrsni kuhari u restoranima, odnosno izbjeći najčešće pogreške. Rezultat je mirisan prilog koji nije niti suviše ljepljiv ili u najgorem slučaju kašast, nego je svako zrno za sebe. U vodu za kuhanja dodajte soli, a prema želji i kurkume kako bi dobila lijepu boju ili malo muškatnog oraščića za finiji miris. Finu aromu pružit će i lovorov list ili neki drugi začin prema želji.

Ispirete rižu

Ispiranjem riže gubi se škrob koji joj pruža sočnost i kremoznost, a pod mlazom vode nestaje i dio finog okusa. Rižu je preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi ili ako sumnjate da nije dovoljno čista. Ako ste još uvijek u dilemi prati rižu ili ne, ovdje doznajte više. 

Ne glazirate rižu

Kako riža ne bi bila ljepljiva najprije je popržite na malo maslaca ili maslinovog ulja na laganoj vatri miješajući kako ne bi zagorjela i tek zatim dodajte vode.

Kuhate je u previše vode

Količina vode za kuhanje ovisi o vrsti riže jer svaka vrsta ima drukčiju sposobnost upijanja, no nećete pogriješiti ako na šalicu riže kratkog zrna s više škroba dolijete šalicu vode. Ona dugog zrna traži četvrtinu šalice vode više. Ipari li voda uvijek možete dodati još, ali pazite da ne pretjerate s količinom.

Salata od divlje riže, povrća i tune Salata od divlje riže, povrća i tune (Foto: Getty)

Previše pojačavate vatru

Rižu obavezno poklopite pa kuhajte na stalnoj, laganoj vatri kako voda ne bi prebrzo isparila. Prozirni poklopci za kuhanje su idealni kako biste mogli vidjeti treba li doliti još vode bez otklapanja. Iako se neće dogoditi ništa strašno ako provirite jednom ili dvaput – bolje je što manje otklapati lonac.

Ne dajete joj vremena da se odmori

Dvije minute prije nego što je riža gotova ugasite vatru pa je ostavite poklopljenu neka se odmara. Za to će vrijeme upiti preostalu vodu.

Palačinke Hrana i piće 10 najčešćih pogreški zbog kojih palačinke ne uspijevaju

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju