Već jedanaestu godinu zaredom s ciljem promocije i poticanja inicijative za kvalitetnim osmišljavanjem izrade autohtonih suvenira i proizvoda, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja provela je odabir originalnih suvenira Grada Malog Lošinja; unikatnih, inspiriranih krajolikom cresko- lošinjskog otočja. Tako će dvanaest proizvoda od šest proizvođača nositi certifikat Originalnih lošinjskih suvenira 2017. godine.

Odabrani suveniri morali su zadovoljiti kriterije originalnog suvenira Grada Malog Lošinja (likovnu i dizajnersku originalnost te prepoznatljivost cresko-lošinjskog podrijetla, kvalitetu izrade i postignutu prepoznatljivost, originalnost, ekonomsku pristupačnost, praktičnost i moguću primjenjivost u svakodnevnoj upotrebi), a sam certifikat dokaz je da suvenir, uz likovnu i dizajnersku originalnost te kvalitetnu izradu od prirodnog materijala, izražava i prepoznatljivost svog podrijetla povezanog s cresko- lošinjskim arhipelagom.

Suveniri gostu pričaju priču o tradiciji, prirodi, kulturi, povijesti i običajima. Autori su upravo tu priču ispričali kroz inspiraciju, motivaciju, kao i način izrade te opis materijala od kojih su suveniri izrađeni.

Odabrani originalni lošinjski suveniri za 2017. godinu su:

1. Irena Janićijević – dječja igračka macaklin
U malološinjskom području gušter macaklin zaštićena je vrsta. Vođena tom idejom autorica je napravila dječju igračku macaklina namijenjenu najmlađem uzrastu koja edukativno potiče djecu na upoznavanje s macaklinom. Šarolika platna daju toplinu i pobuđuju dječju radoznalost.

2. Ana Slaviček Brečića – magneti ribice, bicikl, suveniri Lavanda, Hobotnica i Love Lošinj ribice
Magneti Ribice; strojno izrezani u šperploči prema dizajnu autorice i ručno oslikani, dok je Bicikl ručno oslikan dizajn koji se može pronaći na majicama i jastučnicama. Lavanda, Hobotnica i Love Lošinj ribice, ručno su oslikane šalice i zdjelice.

3. Davor Polutnik - slike Dobrin dupin i Lesa
Dobri dupin slika od kamena, drva i ostalih prirodnih materijala, edukativan je podsjetnik gostima i stanovnicima Cresa i Lošinja na potrebu očuvanja zajednice dupina i njihovu posebnost, a ujedno je i uspomena na otok Lošinj na kojem se obilježava Dan dupina.

Lesa slika od kamena, drva i konopa prikazuje drvenu lesu– drvena rešetkasta vrata u kamenom suhozidu. Slika želi 'otrgnuti' od zaborava drvene starinske lese, upoznati goste otoka što su i čemu su služile te na taj način pomoći u njihovom očuvanju. Slike su izrađene od prirodnog materijala pronađenog u prirodi, morskih naplavina, kamena.

4. Keramički studio Čarobnjak – šalica sa slikom Apoksiomena
Ideja je nastala kao sljedbenik projekta "Lošinjskim jedrima oko svijeta“ gdje su 5 lošinjskih jedrenjaka bili aplicirani na šalicu istom tehnikom. Tehnika je apliciranja slike, crteža ili grafike na porculanske šalice metodom zagrijavanja šalice i same grafike, tako da grafika prodre ispod površine glazure i na taj način se osigurava trajnost. Šalica sa slikom Apoksiomena idealan je suvenir jer je reklama jeftina, uporabna i trajna.

5. Irena Dlaka – Lošinjski škanjel/krevetić, mirisni jastučić „Sansacus“, ljubavni napitci Iason i Medea, unčinet none Mateje

Lošinjski škanjel/ krevetić, zamišljen kao suvenir/uspomena na prošla lošinjska vremena te kao poticaj novim generacijama da se okušaju u kretivnoj igri sa stvarima koje ih okružuju. Spaja priče o škanjelu; niskoj drvenoj klupici koju je donedavno imala svaka lošinjska kuća i o tradicionalnoj lošinjskoj dječjoj posteljini.

Izrađen je od laganog drva, vrlo čvrst i obojan ne škodljivim akrilnim bojama na bazi vode. Ručno izrađena posteljina (madrac i jastuk od žutice punjene vunom, plahte i jastučnica od pamučnog flanela, kukičana čipka pamučnog konca, vunena deka ispletena od ostataka vunice).

Jastučić Sansacus inspiriran jakim bojama sušćanske narodne nošnje i mirisom mažurane, zamišljen je kao svojevrsno aromaterapijsko sredstvo za opuštanje (gnječenjem jastučića oslobađa se blagi miris koji umiruje). Materijal korišten u izradi jastučića potpuno je prirodan (pamuk, vuna, mažurana), a shema kukičanog ukrasa u više kolorističkih varijacija originalan je autorski rad.

Ljubavni napitci Iason i Medea izrađeni su na tragu legende o Apsirtovim otocima, tj. o pustolonom putovanju grčkih junaka na brodu Argo i fatalnoj ljubavi između Jazona i Medeje. Crteži na etiketama nastali su prema prikazima Jazona i Medeje u antičkim i modernim likovnim djelima, a kao okvir uzet je tipičan grčki ornament meandra. Tekućina u staklenim bočicama se sastoji od vode, šećera, prirodne arome gorkih badema i prehrambene boje te nije škodljiva za zdravlje. Bočica se na zahtjev kupca može zapakirati u posebnu, ručno rađenu kutijicu.

Unčinet none Mateje; jastučić punjen lavandom, namijenjen vješanju između odjeće u ormaru kao sredstvo protiv moljaca i osvježivač. Tkanina korištena za izradu jastučića je „second hand“ (ostaci nove tkanine ili reciklirana tkanina), a poligonalna čipka je kukičana prema oblikovanoj shemi uzetoj iz jednog starog talijanskog časopisa za ručne radove. Svi korišteni materijali su potpuno prirodni (pamuk, lavanda).

6. Ernest Lužina – sapuni od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, smilja i lavande
Proizvodi su sačinjeni od ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, obitelji Lužina. Smilje i lavanda brali su se na otoku Cresu nakon čega su sušeni. Sapuni su isključivo rađeni na hladno te sapuni od ekstra djevičanskog maslinovog ulja nose oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda.

Poticanjem proizvođača na suradnju, uz inovaciju i kreativnost kvalitetnih suvenira, obogaćuje se i turistička ponuda Lošinjskog arhipelaga. Na Lošinju već godinama sustavno radimo na razvoju zdravstvenog i aktivnog turizma, kvalitetnoj promociji te očuvanju kulturno povijesne baštine u smjeru održivog razvoja.

Originalni lošinjski suveniri već godinama predstavljaju izvrstan sustav očuvanja izvornih ljepota i običaja otoka Lošinja, a osim edukativne svrhe, gosti sa sobom nose unikatne, originalne uspomene ih podsjećaju na otok vitalnosti, objasnila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Suveniri se prodaju na minimalno jednom prodajnom mjestu (trgovini ili web shop-u) te se promoviraju putem službene web stranice Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, kao i u Turističkom uredu Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Sve suvenire pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju