Plemena diljem svijeta žive na način na koji "bijeli čovjek" ne bi mogao zamisliti jedan dan, što se može i vidjeti na genijalnom videomaterijalu koji otkriva kako čovjek reagira kada prvi put vidi naizgled uobičajene stvari, poput ogledala, šibica, riže ili metala. Pogledajte što se dogodi kada izolirano pleme prvi put vidi bijelog čovjeka.

I danas postoje mjesta na svijetu gdje možete postati nečiji ručak, ali ne zalogaj tigrovima ili lavovima, nego ljudožderima kojima je to dio tradicije. Ponegdje se određeni tijela smatraju pravom poslasticom, drugdje se posebne recepture povezuju s dodatnom snagom, dugovječnošću ili zdravljem.

Među posljednjim ljudoljupcima su i pripadnici plemena Dani koji žive gotovo izolirani od ostatka svijeta u zabačenom kraju Zapadne Nove Gvineje u Indoneziji – sjeverno od Australije, na jugozapadu Tihog oceana.

Njihov je dom selo u plodnoj dolini Baliem, okruženoj planinama koje dosežu visinu od 4500 metara. Kako bi preživjeli, sade brojne vrste krumpira i uzgajaju svinje. Posve slučajno otkrio ih je američki filantrop Richard Archbold tijekom ekspedicije 1938. godine.

Više o Raju na zemlji u kojem se ne pitate što je, nego jesam li ja za ručak možete pročitati ovdje, a popis posljednjih plemena o kojima „bijeli čovjek“ još uvijek nije otkrio sve tajne nije toliko kratak koliko smo mislili. Procjenjuje se da na zemlji ima više od sto plemena koja žive u potpunoj izolaciji, ali za razliku od plemena Dani tek mali broj jede ljudsko meso.

Kayapo 

Ovo pleme živiu Brazilu uz rijeku Xingu i to u čak 44 različita sela koja su međusobno povezana gotovo nevidljivim šumskim putevima. Njihovo je mjesto boravka nažalost ugroženo, a razlog tome je izgradnja brane Belo Montre, koja će svojom izgradnjom, koja je počela 2011. potopiti njihove kuće i od cijelog područja napraviti veliko jezero. U plemenu ih ima oko 8000.

Kalash

Ovo pleme živi u pakistanskim planinama. Jedno je od najneobičnijih plemena na svijetu jer su svi članovi bijelci. Oni za sebe govore kako su potomci vojske Aleksandra Velikog, poznatog grčkog vladara, a njihove priče potvrđuju i nedavna istraživanja.

Cahuilla

Iako se Kalifornija često poistovjećuje s luksuzom i glamurom Hollywooda, ovo područje je dom ne jednom, već čak devet prirodnih rezervata u kojem još dan danas žive Cahuilla indijanci, za koje se vjeruje kako su na ovom području već više od 3000 godina.

Spinifex

Članovi ovog aboridžinskog plemena već više od 15.000 godina nastanjuju veliku pustinju Viktorija u Australiji, mjesto koje poznato kao jedno od najtoplijih mjesta našeg Planeta. Većina stanovnika plemena je na žalost preseljena s prvobitnog područja radi testiranja nuklearnog oružja na mjestu njihovih ognjišta.

Batak

Žive na Filipinima, na otoku Palawan. Ovo je jedno od genetski najzanimljivijih plemena na svijetu. Vjeruje se kako su potomci Australoida koji su najdalji rođaci Homo africanusa. Iako smo svi mi potomci Afričkog čovjeka, za njih se smatra kako su najstariji jer su njihovi daljnji napustili Afriku prije više od 70.000 godina.

Andamanese 

Poznato i pod nazivom Negritos, ovo pleme simboliziraju muškarci koji su svi više-manje niži od 150 cm. Nastanjuju područje otočja Andamani kod obale Bengala. Zanimljivo je da nisu znali za vatru sve do 19 stoljeća.

Piraha

Iako diljem svijeta postoje brojna plemena, pleme Piraha je zaista najposebnije od svih jer su tijekom godina razvili svoj jedinstveni jezik i kulturu života kakvu nije moguće vidjeti nigdje na svijetu. Također, od ovog plemena nitko nikada nije izašao u moderni svijet, iako su za to imali prilike.

Dukha

Ovo je jedno od posljednjih mongolskih plemena nomadskih jahača jelena koji sežu u povijest sve do Tang dinastije. Ostalo ih je tek tristotinjak, i za njima vlada prava pomama među turistima...

El Molo

Najmanje pleme u Keniji ugroženo je sa svih strana. Život im otežavaju ostala plemena koja ih tjeraju sa svih područja, kao i brojne bolesti koje su posljedica siromaštva. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju