Najveća etnička skupina Kenije naziva se Kikuju, a smatra se kako su ondje došli sa zapada Afrike, zajedno s drugim Bantu narodima. Najprije su se bavili lovom i sakupljanjem plodova, a zatim zemljoradnjom, što im je omogućilo plodno vulkansko tlo oko Mt. Kenye i Lanca Aberdare. I dok su žene uzgajale slatki krumpir i proso, muškarci su bili zaduženi za banane i jam. Uz te tradicionalne kulture, danas uzgajaju i velik broj drugih, kao što su kukuruz, riža, čaj, kava te različito voće i povrće.

Kikujui su se aktivno borili i protiv britanskih kolonijalista tijekom sukoba poznatog i kao Mau Mau koji se od 1952. do 1960. vodio u tadašnjoj Britanskoj Keniji. Njihove aktivnosti su ispočetka bile ograničene na zabačena ruralna područja, odnosno atentate i napade na izolirane predstavnike i pristaše britanske vlasti, da bi kasnije eskalirale u gerilske napade na policijske stanice.

Prema narodnoj priči, pleme je osnovao Gikuyu, kojem je bog Ngai rekao da na vrhu planine izgradi dom. Od njega je poteklo devet klanova: Achera, Agachiku, Airimu, Ambui, Angare, Anjiru, Angui, Aithaga, i Aitherandu. Osim Kikujua, Ngaija štuju i Masai i Kamba narod.

Odvede li vas put u Keniju, vrlo vjerojatno ćete upoznati nekoga od pripadnika Kikuja. U razgovoru s pripadnicima tog naroda možete naučiti i o njihovom posebnom odnosu prema prirodi. Stabla platana (Mukuyu) i smokve (Mugumo) imaju poseban status u njihovoj kulturi i smatraju se svetima.

Kikujui su oduvijek bili praznovjerni, a i danas se još uvijek pridržavaju brojnih starih tradicija i uvjerenja poput onog da broj deset donosi lošu sreću. Umjesto da izgovore „deset“, reći će „punih devet“. Također, nađete li se u njihovom društvu, nemojte zviždati jer neki od njih smatraju da se tako privlače zli duhovi.

Osim toga, vjeruju i da je loša sreća govoriti o nadolazećem rođenju djeteta jer bi zli duhovi mogli čuti i odnijeti dijete. Zanimljivo je i da se u Keniji Kikuju žene smatraju najvećim ljepoticama i poželjnim suprugama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju