1. Sarajevo
Vozna karta u sarajevskim tramvajima, trolejbusima i autobusima je obavezna, a vrijedi 60 minuta u svim smjerovima. U kioscima ćete je platiti 1,60 konvertibilnih maraka odnosno nešto više od 6,13 kuna, a direktno kod vozača 6,89 kuna.

2. Beograd

U glavnom gradu Srbije karta za javni prijevoz kupuje se isključivo od konduktera. Karta za uži gradski centar stoji 9 kuna (150 dinara), dok se ona za širu gradsku zonu naplaćuje više od 12 kuna (210 dinara).

3. Prag
Cijena karte u Pragu ovisi o starosti osobe koja se vozi. Odrasle osobe plaćaju najveću cijenu od 9,05 kuna (32 češke krune), a djeca od 6. do 15. godina i starije osobe od 65. do 70. godine upola manju cijenu, otprilike 4,5 kune odnosno 16 češke krune. Ovdje otkrijte vodič za zlatni Prag idealan za one koji nikad nisu posjetili centar Europe.

Najveći popust ostvaruju osobe koje uzmu mjesečni pokaz koji stoji 550 češke krune ili otprilike 155 kuna za odraslu osobu. U Zagrebu mjesečni radnički pokaz stoji 360 kuna. S druge strane, školarci plaćaju pokaz 73 kune, dok je u Zagrebu za dobar dio djece besplatan.



4. Vilnius

Cijena karte za javni prijevoz u glavnom gradu Litve stoji oko 7 kuna, a vrijedi 60 minuta. Moguće je kupiti i elektronsku kartu u trajanju od 30 minute koja stoji 4 kune i 80 lipa.

5. Sofija
Cijena karte za bugarski javni prijevoz u glavnom gradu iznosi 1,60 bugarski lev, odnosno oko 6 kuna. Saznajte ovdje više informacija o europskoj metropoli u kojoj vam se čini kao da ne možete potrošiti novac.

6. Bukurešt
U Rumunjskoj je javni prijevoz iznimno jeftin, a cijena vožnje u glavnom gradu iznosi oko 5 leia odnosno otprilike 2 kune po osobi. Treba imati na umu da morate uzeti karticu od minimalno dvije vožnje, no to je i dalje duplo jeftinije nego u Zagrebu ili većini europskih odredišta.



7. Moskva

U glavnom gradu Rusije najbrže ćete se kretati uz pomoć metroa. Karta u svim smjerovima koja traje 90 minuta stoji 49 rublji, odnosno nešto više od 5 kuna. Moskovska podzemna željeznica uz to, najdublji je i najdulji muzej na svijetu, o čemu više možete saznati ovdje.

8. Kijev

Najbolji način za kretanje glavnim gradom Ukrajine jest vožnja metroom. Cijena vožnje stoji samo dvije ukrajinske grivne, odnosno pedeset lipa. Želite li kupiti mjesečnu kartu, trebat ćete izdvojiti 95 grivni odnosno tek 25 kuna.

9. Skopje
Karta za gradsku vožnju autobusom u Skopju stoji 30 makedonskih dinara, odnosno oko 4 kune. Tijekom noći cijena karte se uvećava za deset dinara.

10. Podgorica
Karta za gradske autobuse u Podgorici plaća se 50 centi po vožnji odnosno nešto manje od 4 kune. Godišnji pokaz za školarce iznosi 135 kuna mjesečno, a onaj radnički stoji 165 kuna.

Ulaznica za javni prijevoz u Budimpešti otprilike je ista kao i u Zagrebu, a stoji oko 10 kuna. No svakako valja istaknuti kako su prijevozna sredstva u Budimpešti, a osobito tramvaji, koji su u neusporedivo lošijem stanju nego Zagrebački električni tramvaji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju