Mušterija je uvijek u pravu? Ako sam platio, ja odlučujem? Ove parole ne vrijede u japanskom restoranu Hachikyo – a kad čujete razlog, možda zaključite da ste i sami na njihovoj strani.

Nakon što su shvatili da izjava „Neka djeca umiru od gladi u Africi“ ne djeluje tako efikasno u borbi protiv rasipanja hrane, odlučili su udariti tamo gdje zaista boli: po džepu. Doista, ovdje ćete dobiti novčanu kaznu za svaku žlicu riže koju ste ostavili na tanjuru. I ne možete reći da niste bili upozoreni.

Razlog leži u velikoj povezanosti restorana s lokalnim ribarima. Čak je i način na koji poslužuju hranu prilično filmski. Dok konobari donose hranu i serviraju je, izvikuju mornarske pjesme – a mušterije koje znaju, na njih jednako tako odgovaraju.

Vlasnik restorana, Hitoshi Sugita, objasnio je kako naplaćivanje kazni zbog bacanja hrane proizlazi iz želje da kod mušterija podigne svijest o opasnosti i važnosti ribarskog posla.

Njihov zadatak izlova ribe nije nimalo lak i ne opisuje ga se bez razloga kao kruh sa sedam kora. Baš zbog toga, trebali bismo biti svjesniji značaja hrane koju imamo pred sobom i osvijestiti problem bacanja hrane.

Jedan od najvećih specijaliteta ovog restorana je ikra lososa u sojinom umaku s rižom (ikru lososa zovu i rubinom mora) – porcija koju ćete dobiti stvarno je isplativa za cijenu, no očekuje se da barem onda imate poštovanja i pojedete ju kako spada.

Upravo time vlasnik je pokušao naglasiti da poanta nije u zgrtanju profita, već poticanju mušterija da više cijene jelo koje je ispred njih, i poštovanja prema onima koji rade u teškim uvjetima kako bi nam ga omogućili.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju