Riba napuhača ili fugu japanska je delikatesa koja je ovih dana viđena u Jadranu. Nemojte odmah vaditi štapove i tunje jer je problem što i najmanja pogreška u pripremi može biti fatalna za onoga tko je konzumira. Naime, crijeva i jetra ribe su toliko otrovni da čak i u tragovima mogu biti smrtonosni za osobu koja ih pojede.

Primjerice, jedna riblja jetra može usmrtiti petero odraslih muškaraca zbog tetrodotoksina koji je 1200 puta otrovniji od cijanida. Otrov djeluje brzo. Najprije utrne lice, a tijelo se zatim paralizira.

Jedino zlatna žaba otrovnija

Napuhača je drugi najotrovniji kralježnjak na svijetu, nakon zlatne otrovne žabe (jedan miligram otrova s kože zlatne otrovne žabe može ubiti 22 tisuće miševa) pa je mnoge stresla vijest kako su u Medulinskom zaljevu ugledane najotrovnije ribe na svijetu. Osim što su vijesnici klimatskih neumoljivih promjena, nema potrebe za panikom jer je dovoljno da ribu ne konzumirate i mirno i dalje možete uživati u plivanju lijepim Jadranom.

Najotrovnija riba na svijetu - 1 Najotrovnija riba na svijetu - 1 (Foto: Shutterstock)

Iako je od davnina poznato kako je napuhača otrovna, svejedno svake godine milijuni ljudi stavljaju svoj na kocku u "japanskom ruletu" jer žele probati uzbudljivu deliciju. Srećom, japanske vlasti traže rigoroznu obuku za sve kuhare koji se odluče uhvatiti ukoštac s otrovnom ribom. Nakon dvije do tri godine učenja kod majstora za pripremu fugua odlaze na ispit koji položi tek polovica kandidata.

Kako se priprema najotrovnija riba na svijetu?

Kuhari ribu čiste na posebnom pladnju koji trebaju jasno označiti kako ne bi došlo do zabune u kuhinji. Najprije pažljivo režu glavu, zatim odvajaju kožu i otrovne iznutrice.

Fugu se u Japanu smatra zimskom poslasticom, a vrhunski restorani taj užitak naplaćuju od 200 eura na više. Osim samom čišćenju ribe, velika se pozornost posvećuje dekoracijama pa tako pred gosta dolaze tanko narezani komadi ribe u oblicima latica, planine Fuji, paunova, kornjača i leptira. I dok priprema traži znanstveni pristup, dekoracija je čista umjetnost.

Osim samog okusa za kojeg poznavatelji kažu da je specifičan, još je važnija tekstura koja se osobito cijeni. No onima koji se odluče na fugu najčešće je glavni razlog adrenalin koji raste kako se približava trenutak kušanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju