• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #chefs' stage

Nicolai Ellitsgaard: Glavni kuhar europskog restorana koji se nalazi 5 metara pod morem

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

Punkufer avatar placeholder
S.L. 26.02.2020 08:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Novi kviz općeg znanja - 15 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale Palmanova Utopija Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići Svinjski odresci u umaku od luka i piva Umak iz raja Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta

Ne morate završiti prestižne kulinarske akademije da biste postali odličan kuhar. Mnogo je važnije imati strast prema kuhanju, poštovanje prema namirnici s kojom radite i želju za otkrivanjem novih načina kako je pripremiti i prezentirati na najbolji mogući način.

Odličan je dokaz toj tvrdnji i Nicolai Ellitsgaard. Mladi danski chef zanat je pekao u nekim od ponajboljih skandinavskih restorana kao što je „Henne Kirkeby Kro“ u Danskoj i „Måltid“ u Norveškoj, no tvrdi da se kuhati – uglavnom – naučio sam.

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

I ne – nije jedan od onih „pomodarskih“ kuhara koji urla na ostatak zaposlenika da bi privukao njihovu pažnju i unio im strah u kosti. Naprotiv, vjeruje da bi se prema svakoj osobi u kuhinji trebalo odnositi s poštovanjem.

S mladim danskih chefom popričali smo o radu u podvodnom restoranu, sudjelovanju na ovogodišnjem Chefs' Stageu u Šibeniku, ali i namirnicama zbog kojih je ljubomoran što ne živi u Hrvatskoj.

PK: Što je najveći izazov i najveća nagrada rada u prvom podvodnom restoranu – 5,5 metara ispod površine mora?

Nije toliko drugačije kuhati pod vodom nego kuhati u običnom restoranu. No naša lokacija u Norveškoj je izazov. Za nabavu najboljih sastojaka imam sous chefa koji većinu svog radnog dana provodi nabavljajući sastojke iz okolice.

Imamo živo skladište i vlastiti ribarski brod kako bismo bili sigurni da uvijek imamo na raspolaganju najbolje sastojke. To je bio problem kad smo otvorili, no nakon gotovo godinu dana razvili smo dobar sustav nabave.

Najveća nagrada za sada je što smo upravo dobili prvu Michelinovu zvjezdicu, pa možemo biti ponosni što nudimo neka od najboljih jela od morskih plodova na svijetu.

PK: S obzirom na lokaciju, jasno je da se većina restorana fokusira na ribu i morske plodove. Što zapravo gosti mogu očekivati od jelovnika u restoranu Under?

Naravno da se na jelovniku nalazi mnogo ribe i morskih plodova, ali isto tako koristimo i meso kada je u sezoni i kada to ima smisla. Meso nabavljamo od lokalnih farmera jer nam je važno da poznajemo uzgajivača, kao i kako je životinja tretirana.

PK: Bez koje namirnice ne možete zamisliti kuhanje?

Obožavam ribu i morske plodove. Veliki sam obožavatelj maslaca i često ga koristim. Nedavno sam počeo sve više koristiti i fermentirani med. Volim kuhati sa svježim i ukusnim namirnicama.

PK: Što vas najviše nadahnjuje za stvaranje uzbudljivih autorskih jela?

Okolica. Ali i želja da pokažemo zapanjujuće namirnice koje imamo u restoranu na najbolji mogući način i s poštovanjem te da prikažemo ljepotu sastojaka koje koristimo a da ih ne prekrivamo začinima.

PK: Na koja ste jela najponosniji?

Na jela s našim škampima. Lovimo ih vlastitim ribarskim brodom vrlo blizu restorana. O njima želim pričati kad dođem u Šibenik.

PK: Bit ćete u Šibeniku 16. i 17. ožujka ove godine kada se održava treći po redu Chefs’ Stage. Kako je došlo do ove suradnje?

Večerao sam u Pelegriniju prošle jeseni i uživao u svakom zalogaju. Upoznao sam se s ljudima iz restorana i oni su me odlučili pozvati na ovo događanje, što me jako razveselilo.

PK: Na Chefs’ Stageu održat ćete posebni masterclass. Što nam možete reći o tome?

Neka masterclass ostane iznenađenje za sve koji će se tamo naći.

Soenil Bahadoer Aktualno Odgođen Chefs' Stage u Šibeniku na koji su i ove godine trebale doći velike međunarodne kulinarske zvijezde

PK: Prošle ste jeseni posjetili Hrvatsku prvi put. Što vam se posebno svidjelo u Lijepoj Našoj?

Zemlja je, dakako, stvarno prekrasna. I odlično sam se proveo. No najviše mi se svidjela hrana i svježe namirnice koje sam tu nabavio. Maslinovo ulje u Pelegriniju i srdele bili su nevjerojatno DOBRI.

PK: Koju ste hranu isprobali u Hrvatskoj?


Uglavnom sam sam kuhao hranu sa svježim namirnicama koje sam nabavljao na ribarnici. No srdele u Pelegriniju za mene su bile najbolje jelo koje sam probao 2019. godine. Kvaliteta je nevjerojatna i jako sam ljubomoran što tu ribu namamo u Norveškoj. Volio bih napraviti norvešku verziju toga jela s norveškom ribom, ali nije to to. I da, maslinovo ulje! I sada kada malo bolje mislim, domaće vino u Pelegriniju bilo je vau.

PK: Kojim se namirnicama posebno veselite na Chefs’ Stageu?

Svoj ribi i morskim plodovima. I naravno – srdelama! Recite chefu da mi ostavi srdele za masterclasss, hehe.

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage po treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije. Svoj su dolazak najavili Nicolai Ellitsgaard, Oriol Castro, Adam Meszaros, Adeline Grattard, Soenil Bahadoer i mnogi drugi.

Što sve očekuje posjetitelje Chefs' Stagea, otkrijte na službenim stranicama kongresa.

  • #chefs' stage
  • #slavni kuhari
  • #Nicolai Ellitsgaard
  • #Restoran
  • #norveška
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Ususret stotom rođendanu: Obnovljen Planinarski dom Hahlić
Na 1097 metara
Ususret stotom rođendanu: Obnovljen Planinarski dom Hahlić
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Najkul ulica na svijetu u 2025. godini
Nije turistička zamka!
Najkul ulica na svijetu u 2025. nalazi se u Čudesnom Gradu, treba je posjetiti barem jednom u životu
Imamo sreću da živimo u ovom dijelu svijeta: Danas je Međunarodni dan Mediterana
Od vizije do promjene
Imamo sreću da živimo u ovom dijelu svijeta: Danas je Međunarodni dan Mediterana
Švedske palačinke od krumpira: Fine debeljuce koje najbolje pašu uz prženu slaninu
Raggmunk
Švedske palačinke od krumpira: Fini zalogaji koji najbolje pašu uz slaninu
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Bajka!
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Vrući bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Provjereno ekskluzivno donosi! Marko Perković Thompson ima dva ilegalna objekta
Ekskluzivno
Provjereno otkriva: Thompsonovi objekti u Čavoglavama izgrađeni bez ijednog dokumenta
Vremenska prognoza: Na istoku snijeg, pod Velebitom olujna bura
Vremenska prognoza
Za jednu regiju upaljen crveni alarm, stiže i snijeg: Meteorologinja otkriva kakav nas vikend čeka
FOTOGALERIJA Pretres Mikulićevog doma trajao više od četiri sata: Pogledajte što su istražitelji oduzeli kad su završili
Akcija USKOK-a
FOTO Otkriveno zašto je Mikulić naglo uhićen u lovu: Poduzetnik se hvalio da je sve riješio "direktno s Glavnim"?
show
Danijela Dvornik pokazala dnevni boravak koji je ukrasila za blagdane
''naradila sam se!''
Danijela Dvornik pokazala svoj dnevni boravak: ''Traje ova moja generalka!''
Severina se oprostila od drage osobe na Instagramu
''U velikoj sam tuzi...''
Severinu shrvao odlazak voljene osobe: ''Sad se opet negdje gore glasno smiju...''
Preminuo Shpat Kasapi
kolege u šoku
Glazbena zvijezda iznenada preminula u 41. godini, iza sebe je ostavio suprugu i sina
zdravlje
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
stomatolog vam može produžiti život
Ovaj dentalni zahvat dramatično poboljšava vaše zdravlje – a većina ljudi to ne zna!
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
Ovo morate znati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada redovito pušite?
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
Što kažete?
Samo na Balkanu: Majstori se snašli, ali snimka zabrinula gledatelje
tech
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
Dosad se vjerovalo drugačije
Novi tragovi ukazuju na nešto neočekivano o povijesti nastanjivosti Marsa
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
Velika vatrena moć, nula rizika za ljudstvo
VIDEO Novi ukrajinski kopneni borbeni dron pokazuje što slijedi na modernim ratištima
sport
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
emotivac
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
Dinamo bez krvi i volje, a trener baca floskule: Sramota od igre i angažmana
Komentar Ivice Mede
Dinamo bez krvi i volje, a trener baca floskule: Sramota od igre i angažmana
tv
MasterChef: Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
NEUGODNO
Neugodno iznenađenje na Egonovom tanjuru! "Ne znam na što sam naišao, ali…"
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
KUMOVI
Kumovi: Došlo je jutro i mora joj platiti
Kumovi: Nikome ne dopuštaju da mu priđe, samo je jedna “osoba” imala tu čast
KUMOVI
Nikome ne dopuštaju da mu priđe, samo je jedna “osoba” imala tu čast
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
Bajka!
Zimsko kupanje s pogledom na Alpe: Vrući bazen zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Austriju
novac
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Milijuni tvrtki s jednim zaposlenim
Tvrtka žene kontroverznog ugostitelja dobila održavanje LNG broda vrijedno 4,72 milijuna eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
Koja je tajna uspjeha?
Šef šibenskog Iskra brodogradilišta vjeruje da mogu preuzeti 3. maj i učiniti ga profitabilnim. Otkriva kako
lifestyle
Zagreb špica: Thom Browne torba u obliku psa u street style izdanju
Ne, oči vas ne varaju
Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Viktroija Rađa u Mary Jane cipelama na koncertu Amire Medunjanin 2025.
Izdanje za koncert
Ovo su najudobnije cipele s visokom potpeticom, ima ih i Viktorija Rađa, a nosi ih uz traperice i sako
sve
Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiće u Hrvatsku
spektakl!
VIDEO Kustić ekskluzivno otkrio: Ovo su protivnici Vatrenih pred SP! Reprezentacija od 435 milijuna stiže u Hrvatsku
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
emotivac
Igor Štimac zaplakao pred novinarima nakon velike pobjede u Europi
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Jedan koji ćete raspetljati kao od šale
Zima
U hladnoću na skandinavski način

Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane

Friluftsliv je dio norveške tradicije i duboko je utisnut u običaje zemlje. Riječ je o prihvaćanju boravka vani, čak i na hladnim temperaturama, u svrhu što boljeg povezivanja s prirodom i opuštanja... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zima Zanimljivosti
    U hladnoću na skandinavski način

    Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane

  • Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close