• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #chefs' stage

Nicolai Ellitsgaard: Glavni kuhar europskog restorana koji se nalazi 5 metara pod morem

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

Punkufer avatar placeholder
S.L. 26.02.2020 08:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka... Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Ne morate završiti prestižne kulinarske akademije da biste postali odličan kuhar. Mnogo je važnije imati strast prema kuhanju, poštovanje prema namirnici s kojom radite i želju za otkrivanjem novih načina kako je pripremiti i prezentirati na najbolji mogući način.

Odličan je dokaz toj tvrdnji i Nicolai Ellitsgaard. Mladi danski chef zanat je pekao u nekim od ponajboljih skandinavskih restorana kao što je „Henne Kirkeby Kro“ u Danskoj i „Måltid“ u Norveškoj, no tvrdi da se kuhati – uglavnom – naučio sam.

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

I ne – nije jedan od onih „pomodarskih“ kuhara koji urla na ostatak zaposlenika da bi privukao njihovu pažnju i unio im strah u kosti. Naprotiv, vjeruje da bi se prema svakoj osobi u kuhinji trebalo odnositi s poštovanjem.

S mladim danskih chefom popričali smo o radu u podvodnom restoranu, sudjelovanju na ovogodišnjem Chefs' Stageu u Šibeniku, ali i namirnicama zbog kojih je ljubomoran što ne živi u Hrvatskoj.

PK: Što je najveći izazov i najveća nagrada rada u prvom podvodnom restoranu – 5,5 metara ispod površine mora?

Nije toliko drugačije kuhati pod vodom nego kuhati u običnom restoranu. No naša lokacija u Norveškoj je izazov. Za nabavu najboljih sastojaka imam sous chefa koji većinu svog radnog dana provodi nabavljajući sastojke iz okolice.

Imamo živo skladište i vlastiti ribarski brod kako bismo bili sigurni da uvijek imamo na raspolaganju najbolje sastojke. To je bio problem kad smo otvorili, no nakon gotovo godinu dana razvili smo dobar sustav nabave.

Najveća nagrada za sada je što smo upravo dobili prvu Michelinovu zvjezdicu, pa možemo biti ponosni što nudimo neka od najboljih jela od morskih plodova na svijetu.

PK: S obzirom na lokaciju, jasno je da se većina restorana fokusira na ribu i morske plodove. Što zapravo gosti mogu očekivati od jelovnika u restoranu Under?

Naravno da se na jelovniku nalazi mnogo ribe i morskih plodova, ali isto tako koristimo i meso kada je u sezoni i kada to ima smisla. Meso nabavljamo od lokalnih farmera jer nam je važno da poznajemo uzgajivača, kao i kako je životinja tretirana.

PK: Bez koje namirnice ne možete zamisliti kuhanje?

Obožavam ribu i morske plodove. Veliki sam obožavatelj maslaca i često ga koristim. Nedavno sam počeo sve više koristiti i fermentirani med. Volim kuhati sa svježim i ukusnim namirnicama.

PK: Što vas najviše nadahnjuje za stvaranje uzbudljivih autorskih jela?

Okolica. Ali i želja da pokažemo zapanjujuće namirnice koje imamo u restoranu na najbolji mogući način i s poštovanjem te da prikažemo ljepotu sastojaka koje koristimo a da ih ne prekrivamo začinima.

PK: Na koja ste jela najponosniji?

Na jela s našim škampima. Lovimo ih vlastitim ribarskim brodom vrlo blizu restorana. O njima želim pričati kad dođem u Šibenik.

PK: Bit ćete u Šibeniku 16. i 17. ožujka ove godine kada se održava treći po redu Chefs’ Stage. Kako je došlo do ove suradnje?

Večerao sam u Pelegriniju prošle jeseni i uživao u svakom zalogaju. Upoznao sam se s ljudima iz restorana i oni su me odlučili pozvati na ovo događanje, što me jako razveselilo.

PK: Na Chefs’ Stageu održat ćete posebni masterclass. Što nam možete reći o tome?

Neka masterclass ostane iznenađenje za sve koji će se tamo naći.

Soenil Bahadoer Aktualno Odgođen Chefs' Stage u Šibeniku na koji su i ove godine trebale doći velike međunarodne kulinarske zvijezde

PK: Prošle ste jeseni posjetili Hrvatsku prvi put. Što vam se posebno svidjelo u Lijepoj Našoj?

Zemlja je, dakako, stvarno prekrasna. I odlično sam se proveo. No najviše mi se svidjela hrana i svježe namirnice koje sam tu nabavio. Maslinovo ulje u Pelegriniju i srdele bili su nevjerojatno DOBRI.

PK: Koju ste hranu isprobali u Hrvatskoj?


Uglavnom sam sam kuhao hranu sa svježim namirnicama koje sam nabavljao na ribarnici. No srdele u Pelegriniju za mene su bile najbolje jelo koje sam probao 2019. godine. Kvaliteta je nevjerojatna i jako sam ljubomoran što tu ribu namamo u Norveškoj. Volio bih napraviti norvešku verziju toga jela s norveškom ribom, ali nije to to. I da, maslinovo ulje! I sada kada malo bolje mislim, domaće vino u Pelegriniju bilo je vau.

PK: Kojim se namirnicama posebno veselite na Chefs’ Stageu?

Svoj ribi i morskim plodovima. I naravno – srdelama! Recite chefu da mi ostavi srdele za masterclasss, hehe.

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage po treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije. Svoj su dolazak najavili Nicolai Ellitsgaard, Oriol Castro, Adam Meszaros, Adeline Grattard, Soenil Bahadoer i mnogi drugi.

Što sve očekuje posjetitelje Chefs' Stagea, otkrijte na službenim stranicama kongresa.

  • #chefs' stage
  • #slavni kuhari
  • #Nicolai Ellitsgaard
  • #Restoran
  • #norveška
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sve sastojke već imate kod kuće: Recept za fini zapečeni krumpir s jajima
Brzo i jednostavno
Zapečeni krumpir koji je glavna zvijezda ručka: Recept za prilog koji vraća u djetinjstvo
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Ogroman potencijal
Najvrjednija (s)tvar na svijetu: Toliko je skupa da si gram ne bi mogli priuštiti ni najbogatiji ljudi svijeta
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Dajte mu šansu
Grad koji je Venecija "sakrila" od turista: Talijanski biser koji bi vas mogao iznenaditi svojom ljepotom
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Vrijedi poslušati
Lekcije iz džungle: Pleme koje je otkrilo tajnu sretnog života
Ne može jednostavnije: Slatka torta od meda za koju sve sastojke imate kod kuće
Jednostavnije ne može
Slastica u zadnji čas: Slatka torta za koju sve sastojke imate kod kuće, a pripremit ćete je za pola sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
IMAŠ PRAVO Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Marija Selak Raspudić objavila fotografije Vjesnikovog nebodera
Sramotno zapušten
FOTO Selak Raspudić objavila fotografije iz Vjesnika prije požara: "Ovako je možda izgledao Černobil..."
Zima 2025./2026.: Hladan početak i mogući snijeg u Europi nakon ranog stratosferskog zagrijavanja
Severe Weather
Meteorolozi dali dugoročnu prognozu: Polarni vrtlog i La Niña donose hladniju zimu od očekivane
show
Deni Karadža u osmoj epizodi showa Supertalent
''meni si 10/10''
Poslušajte što je to rasplakalo Maju Šuput: ''Zabio si mi nož u srce!''
Omar Harfouch se povukao iz žirija za Miss Universe
sve je farsa?
Skandal pred finale: Sudac na Miss Universe se povukao zbog sumnji u namještanje!
Kako je Laura Gnjatović izgledala prije pet godina?
pogled unatrag
Pogledajte kako je naša misica izgledala prije pet godina, sad je jasno zašto slovi za favoritkinju
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Ova jednostavna navika može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 40 %!
Važno!
Ova jednostavna navika može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za čak 40 %!
zabava
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Ups...
Kako ga je nokautirala! Presudila obračun između muškaraca odlučnim udarcem pa pobrala ovacije
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
Što to točno znači?
Znanstvenici su pronašli ogromnu pukotinu ispod jednog od vulkana u našem susjedstvu
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
Baš kao na Zemlji?
Znanstvenici došli do zanimljivog otkrića: Ako na Marsu ima života, vjerojatno se skriva u - špiljama
sport
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
ŠTETA, SUSJEDI
VIDEO Bosna i Hercegovina nije uspjela! Austrija iščupala bod u Beču i otišla na Svjetsko prvenstvo
Pogledajte što je cnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
hns objavio
Pogledajte što je crnogorski policajac napravio kada se ispred njega pojavio Zlatko Dalić
tv
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Mora nešto skinuti s duše
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Sve ga boli – probudio se pored kreveta svoje kćeri
MasterChef: MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
VEČERAS!
MasterChef kandidati pred zadatkom punim aromatičnih tajni! Kako će se snaći?
putovanja
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
raste pritisak
Von der Leyen pozvala zemlje EU-a na 135 milijardi eura potpore Ukrajini: "Ne postoje jednostavna rješenja”
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
Recept za brze fritule
TAKO JEDNOSTAVNO
Imamo najlakši recept za brze fritule, gotove su za tren i savršene
sve
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Zlatko Dalić komentirao ponašanje dijela navijača u Podgorici
Posve nepotrebno
Crnogorci pitali Dalića o skandiranju hrvatskih navijača: Evo što im je odgovorio
Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard

Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama

Vrhunski restorani diljem Hrvatske nude degustacijske menije koji spajaju lokalne namirnice i suvremenu kuhinju. Rezervirajte svoje mjesto i doživite jesen na tanjuru na potpuno nov način. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close