• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #chefs' stage

Nicolai Ellitsgaard: Glavni kuhar europskog restorana koji se nalazi 5 metara pod morem

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

Punkufer avatar placeholder
S.L. 26.02.2020 08:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata

Ne morate završiti prestižne kulinarske akademije da biste postali odličan kuhar. Mnogo je važnije imati strast prema kuhanju, poštovanje prema namirnici s kojom radite i želju za otkrivanjem novih načina kako je pripremiti i prezentirati na najbolji mogući način.

Odličan je dokaz toj tvrdnji i Nicolai Ellitsgaard. Mladi danski chef zanat je pekao u nekim od ponajboljih skandinavskih restorana kao što je „Henne Kirkeby Kro“ u Danskoj i „Måltid“ u Norveškoj, no tvrdi da se kuhati – uglavnom – naučio sam.

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

I ne – nije jedan od onih „pomodarskih“ kuhara koji urla na ostatak zaposlenika da bi privukao njihovu pažnju i unio im strah u kosti. Naprotiv, vjeruje da bi se prema svakoj osobi u kuhinji trebalo odnositi s poštovanjem.

S mladim danskih chefom popričali smo o radu u podvodnom restoranu, sudjelovanju na ovogodišnjem Chefs' Stageu u Šibeniku, ali i namirnicama zbog kojih je ljubomoran što ne živi u Hrvatskoj.

PK: Što je najveći izazov i najveća nagrada rada u prvom podvodnom restoranu – 5,5 metara ispod površine mora?

Nije toliko drugačije kuhati pod vodom nego kuhati u običnom restoranu. No naša lokacija u Norveškoj je izazov. Za nabavu najboljih sastojaka imam sous chefa koji većinu svog radnog dana provodi nabavljajući sastojke iz okolice.

Imamo živo skladište i vlastiti ribarski brod kako bismo bili sigurni da uvijek imamo na raspolaganju najbolje sastojke. To je bio problem kad smo otvorili, no nakon gotovo godinu dana razvili smo dobar sustav nabave.

Najveća nagrada za sada je što smo upravo dobili prvu Michelinovu zvjezdicu, pa možemo biti ponosni što nudimo neka od najboljih jela od morskih plodova na svijetu.

PK: S obzirom na lokaciju, jasno je da se većina restorana fokusira na ribu i morske plodove. Što zapravo gosti mogu očekivati od jelovnika u restoranu Under?

Naravno da se na jelovniku nalazi mnogo ribe i morskih plodova, ali isto tako koristimo i meso kada je u sezoni i kada to ima smisla. Meso nabavljamo od lokalnih farmera jer nam je važno da poznajemo uzgajivača, kao i kako je životinja tretirana.

PK: Bez koje namirnice ne možete zamisliti kuhanje?

Obožavam ribu i morske plodove. Veliki sam obožavatelj maslaca i često ga koristim. Nedavno sam počeo sve više koristiti i fermentirani med. Volim kuhati sa svježim i ukusnim namirnicama.

PK: Što vas najviše nadahnjuje za stvaranje uzbudljivih autorskih jela?

Okolica. Ali i želja da pokažemo zapanjujuće namirnice koje imamo u restoranu na najbolji mogući način i s poštovanjem te da prikažemo ljepotu sastojaka koje koristimo a da ih ne prekrivamo začinima.

PK: Na koja ste jela najponosniji?

Na jela s našim škampima. Lovimo ih vlastitim ribarskim brodom vrlo blizu restorana. O njima želim pričati kad dođem u Šibenik.

PK: Bit ćete u Šibeniku 16. i 17. ožujka ove godine kada se održava treći po redu Chefs’ Stage. Kako je došlo do ove suradnje?

Večerao sam u Pelegriniju prošle jeseni i uživao u svakom zalogaju. Upoznao sam se s ljudima iz restorana i oni su me odlučili pozvati na ovo događanje, što me jako razveselilo.

PK: Na Chefs’ Stageu održat ćete posebni masterclass. Što nam možete reći o tome?

Neka masterclass ostane iznenađenje za sve koji će se tamo naći.

Soenil Bahadoer Aktualno Odgođen Chefs' Stage u Šibeniku na koji su i ove godine trebale doći velike međunarodne kulinarske zvijezde

PK: Prošle ste jeseni posjetili Hrvatsku prvi put. Što vam se posebno svidjelo u Lijepoj Našoj?

Zemlja je, dakako, stvarno prekrasna. I odlično sam se proveo. No najviše mi se svidjela hrana i svježe namirnice koje sam tu nabavio. Maslinovo ulje u Pelegriniju i srdele bili su nevjerojatno DOBRI.

PK: Koju ste hranu isprobali u Hrvatskoj?


Uglavnom sam sam kuhao hranu sa svježim namirnicama koje sam nabavljao na ribarnici. No srdele u Pelegriniju za mene su bile najbolje jelo koje sam probao 2019. godine. Kvaliteta je nevjerojatna i jako sam ljubomoran što tu ribu namamo u Norveškoj. Volio bih napraviti norvešku verziju toga jela s norveškom ribom, ali nije to to. I da, maslinovo ulje! I sada kada malo bolje mislim, domaće vino u Pelegriniju bilo je vau.

PK: Kojim se namirnicama posebno veselite na Chefs’ Stageu?

Svoj ribi i morskim plodovima. I naravno – srdelama! Recite chefu da mi ostavi srdele za masterclasss, hehe.

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage po treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije. Svoj su dolazak najavili Nicolai Ellitsgaard, Oriol Castro, Adam Meszaros, Adeline Grattard, Soenil Bahadoer i mnogi drugi.

Što sve očekuje posjetitelje Chefs' Stagea, otkrijte na službenim stranicama kongresa.

  • #chefs' stage
  • #slavni kuhari
  • #Nicolai Ellitsgaard
  • #Restoran
  • #norveška
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Udobna i topla
Kuća za odmor Margherita: Rustikalni šarm s pogledom na goranske ljepote
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Pokrovitelj Tognana
Tri blogerice, šest nespojivih namirnica i neočekivani rezultati: Tko je briljirao u drugom izazovu?
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Brzo i jednostavno
Hrskavo pržena riba: Tajna je u limunovu soku, koji joj daje sasvim novu dimenziju
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Doživljaj za nepce
Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Fooling Around
Najelegantnija adventska lokacija u Zagrebu: Vrhunski barovi i restorani stižu na Oleander terasu hotela Esplanade
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Hrvatska dobila dvije opomene od Europske komisije
Povreda prava
Hrvatska dobila dvije opomene od Europske komisije, objavljeno i zbog čega
Palili su kartonske kutije i izazvali požar Vjesnika zbog TikTok izazova?
vatrena stihija
Otkriveno zašto su mladići upali u zgradu Vjesnika: Razlog je bizaran
Stigla promjena vremena, snijeg pada u dijelovima Hrvatske
Hrvatska pod snijegom
FOTO Hrvatska na udaru snježnog kaosa! Snijeg već pada, pogledajte gdje će ga biti najviše
show
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
Lana Jurčević emotivnim videom pokazala kako je otkrila da očekuje drugo dijete
"možete zamisliti šok..."
Lana Jurčević iznenadila objavom: "Svima smo lagali..."
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
Jedan od najosjetljivijih dijelova tijela
Vratna kralježnica: Simptomi koji otkrivaju da je problem puno veći nego što mislite!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
Koliko je to uopće realno?
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
sport
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
PROTIV NOVOG PRVAKA
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
Bili smo na velikom derbiju u Mostaru: Evo koliko su koštali put, ćevapi, pivo, ulaznice, dres…
AJMO NA UTAKMICU!
Bili smo na velikom derbiju u Mostaru: Evo koliko su koštali put, ćevapi, pivo, ulaznice, dres…
Utakmica Rijeke i Hajduka mogla bi biti odgođena, poznato kad će se donijeti odluka
RAZMATRAJU SE OPCIJE
Utakmica Rijeke i Hajduka mogla bi biti odgođena, poznato kad će se donijeti odluka
tv
MasterChef: Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
KULINARSKI FIJASKO
Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nema sada vremena razgovarati s njom
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
putovanja
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Lejla Filipović u čizmama s chunky potplatom i trapericama 2025.
Tople, a šik
Ove čizme savršen su par podvrnutim trapericama, a nosi ih i Lejla Filipović
sve
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard

Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama

Vrhunski restorani diljem Hrvatske nude degustacijske menije koji spajaju lokalne namirnice i suvremenu kuhinju. Rezervirajte svoje mjesto i doživite jesen na tanjuru na potpuno nov način. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close