• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #chefs' stage

Nicolai Ellitsgaard: Glavni kuhar europskog restorana koji se nalazi 5 metara pod morem

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

Punkufer avatar placeholder
S.L. 26.02.2020 08:41 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Pical Resort 5* - 3 Pical Resort Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Migingo A gdje je kladionica!? 4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?

Ne morate završiti prestižne kulinarske akademije da biste postali odličan kuhar. Mnogo je važnije imati strast prema kuhanju, poštovanje prema namirnici s kojom radite i želju za otkrivanjem novih načina kako je pripremiti i prezentirati na najbolji mogući način.

Odličan je dokaz toj tvrdnji i Nicolai Ellitsgaard. Mladi danski chef zanat je pekao u nekim od ponajboljih skandinavskih restorana kao što je „Henne Kirkeby Kro“ u Danskoj i „Måltid“ u Norveškoj, no tvrdi da se kuhati – uglavnom – naučio sam.

Danas je glavni chef prvog europskog podvodnog restorana na svijetu po imenu Under, koji se nalazi u norveškom Lindesnesu – pet i pol metara ispod razine mora, a koji je nedavno dobio i prvu Michelinovu zvjezdicu.

I ne – nije jedan od onih „pomodarskih“ kuhara koji urla na ostatak zaposlenika da bi privukao njihovu pažnju i unio im strah u kosti. Naprotiv, vjeruje da bi se prema svakoj osobi u kuhinji trebalo odnositi s poštovanjem.

S mladim danskih chefom popričali smo o radu u podvodnom restoranu, sudjelovanju na ovogodišnjem Chefs' Stageu u Šibeniku, ali i namirnicama zbog kojih je ljubomoran što ne živi u Hrvatskoj.

PK: Što je najveći izazov i najveća nagrada rada u prvom podvodnom restoranu – 5,5 metara ispod površine mora?

Nije toliko drugačije kuhati pod vodom nego kuhati u običnom restoranu. No naša lokacija u Norveškoj je izazov. Za nabavu najboljih sastojaka imam sous chefa koji većinu svog radnog dana provodi nabavljajući sastojke iz okolice.

Imamo živo skladište i vlastiti ribarski brod kako bismo bili sigurni da uvijek imamo na raspolaganju najbolje sastojke. To je bio problem kad smo otvorili, no nakon gotovo godinu dana razvili smo dobar sustav nabave.

Najveća nagrada za sada je što smo upravo dobili prvu Michelinovu zvjezdicu, pa možemo biti ponosni što nudimo neka od najboljih jela od morskih plodova na svijetu.

PK: S obzirom na lokaciju, jasno je da se većina restorana fokusira na ribu i morske plodove. Što zapravo gosti mogu očekivati od jelovnika u restoranu Under?

Naravno da se na jelovniku nalazi mnogo ribe i morskih plodova, ali isto tako koristimo i meso kada je u sezoni i kada to ima smisla. Meso nabavljamo od lokalnih farmera jer nam je važno da poznajemo uzgajivača, kao i kako je životinja tretirana.

PK: Bez koje namirnice ne možete zamisliti kuhanje?

Obožavam ribu i morske plodove. Veliki sam obožavatelj maslaca i često ga koristim. Nedavno sam počeo sve više koristiti i fermentirani med. Volim kuhati sa svježim i ukusnim namirnicama.

PK: Što vas najviše nadahnjuje za stvaranje uzbudljivih autorskih jela?

Okolica. Ali i želja da pokažemo zapanjujuće namirnice koje imamo u restoranu na najbolji mogući način i s poštovanjem te da prikažemo ljepotu sastojaka koje koristimo a da ih ne prekrivamo začinima.

PK: Na koja ste jela najponosniji?

Na jela s našim škampima. Lovimo ih vlastitim ribarskim brodom vrlo blizu restorana. O njima želim pričati kad dođem u Šibenik.

PK: Bit ćete u Šibeniku 16. i 17. ožujka ove godine kada se održava treći po redu Chefs’ Stage. Kako je došlo do ove suradnje?

Večerao sam u Pelegriniju prošle jeseni i uživao u svakom zalogaju. Upoznao sam se s ljudima iz restorana i oni su me odlučili pozvati na ovo događanje, što me jako razveselilo.

PK: Na Chefs’ Stageu održat ćete posebni masterclass. Što nam možete reći o tome?

Neka masterclass ostane iznenađenje za sve koji će se tamo naći.

Soenil Bahadoer Aktualno Odgođen Chefs' Stage u Šibeniku na koji su i ove godine trebale doći velike međunarodne kulinarske zvijezde

PK: Prošle ste jeseni posjetili Hrvatsku prvi put. Što vam se posebno svidjelo u Lijepoj Našoj?

Zemlja je, dakako, stvarno prekrasna. I odlično sam se proveo. No najviše mi se svidjela hrana i svježe namirnice koje sam tu nabavio. Maslinovo ulje u Pelegriniju i srdele bili su nevjerojatno DOBRI.

PK: Koju ste hranu isprobali u Hrvatskoj?


Uglavnom sam sam kuhao hranu sa svježim namirnicama koje sam nabavljao na ribarnici. No srdele u Pelegriniju za mene su bile najbolje jelo koje sam probao 2019. godine. Kvaliteta je nevjerojatna i jako sam ljubomoran što tu ribu namamo u Norveškoj. Volio bih napraviti norvešku verziju toga jela s norveškom ribom, ali nije to to. I da, maslinovo ulje! I sada kada malo bolje mislim, domaće vino u Pelegriniju bilo je vau.

PK: Kojim se namirnicama posebno veselite na Chefs’ Stageu?

Svoj ribi i morskim plodovima. I naravno – srdelama! Recite chefu da mi ostavi srdele za masterclasss, hehe.

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage po treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije. Svoj su dolazak najavili Nicolai Ellitsgaard, Oriol Castro, Adam Meszaros, Adeline Grattard, Soenil Bahadoer i mnogi drugi.

Što sve očekuje posjetitelje Chefs' Stagea, otkrijte na službenim stranicama kongresa.

  • #chefs' stage
  • #slavni kuhari
  • #Nicolai Ellitsgaard
  • #Restoran
  • #norveška
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Traumatično iskustvo
Robert o jezivim prizorima snimljenima na američkim ulicama: "Posjetio sam grad živih zombija"
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Vidi se iz svemira
Vulkan koji se probudio nakon 10 tisuća godina: Oblaci puni pepela putuju nebom preko kontinenata
Svinjski file u umaku od piva i luka: Rakošno jelo gotovo za samo 45 minuta recept
Umak iz raja
Svinjski file u umaku od piva i luka: Raskošno jelo gotovo za samo 45 minuta
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Oglas
PIK šunke potvrđuju status broj jedan: potrošači biraju kvalitetu kojoj vjeruju
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Zimska čarolija
Adventska bajka u Samoboru: Dođite na klizanje, koncerte i uzbudljive radionice
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Veselimo se reprizi
Rizling Raj(n)ski: Festival posvećen velikoj sorti koji je oduševio vinske poznavatelje
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Otok Migingo je najnaseljeniji otok na svijetu
A gdje je kladionica!?
4 kafića, javna kuća i ljekarna: Je li ovo najnaseljeniji otok na svijetu?
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Tjedni jelovnik jela za zimu od 24.11. do 30.11.2025.
Tjedni jelovnik
Ova fina jela na žlicu baš dobro griju! Izdvojili smo 7 recepata koje ćemo kuhati ovog tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Brutalni napad u Rimu: Migranti silovali 18-godišnjakinju pred zaručnikom
ITALIJA U ŠOKU
Horor u Rimu: Par napadnut u parku, djevojka silovana pred nemoćnim zaručnikom
Thompson poručio Tomaševiću: "Pozivam ga na razum, inače ćemo povući puno radikalnije poteze"
"neće mu se svidjeti"
Thompson sazvao izvanrednu presicu i zaprijetio Tomaševiću: "U protivnom ćemo povući puno radikalnije poteze"
Provjerite zalihe! Povlači se popularni začin, nije siguran za konzumaciju
Javlja DIRH
Provjerite zalihe: Povlači se popularni začin, nemojte ga stavljati u jelo!
show
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Nenad Tatarinov privukao pažnju najnovijom fotografijom na Instagramu
''Čestitke''
Nova fotka bivšeg supruga Maje Šuput otkrila promjenu u njegovu životu
Sreća u domu Mile i Ivane Kekin
''odmah sam znala!''
Sreća u domu Kekinovih! Predivnim videom naša političarka otkrila vijest
zdravlje
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Upozorava stručnjakinja
6 namirnica koje nikad ne biste smjeli čuvati u plastici
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
Nevjerojatno otkriće
Zmijska mokraća ključ za liječenje bubrežnih kamenaca i gihta?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kako je to moguće?
"Bruka i sramota": Pokazala stepenice od 1600 eura, cijela regija je traži ime majstora
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
Kakav potez...
Kad su vidjeli što je gorila napravila, nisu znali bi li se razbježali ili prasnuli u smijeh
tech
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
100 miljardi svijetlih točkica
Japanski znanstvenici uspjeli ostvariti nešto dosad neizvedivo: Napravljena simulacija naše čitave galaksije - do zadnje zvijezde
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
Malo tko ga ne voli
Otkriven iznenađujući utjecaj sira na zdravlje mozga
sport
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
Pogledajte golove
VIDEO Blamaža Guardiole i Cityja, Kovačeva Borussija pomela hit-momčad
VIDEO Što to radiš, Sane?! Neprimjeren potez pred djecom šokirao gledatelje Lige prvaka
kakav primitivac
VIDEO Što to radiš, Sane?! Neprimjeren potez pred djecom šokirao gledatelje Lige prvaka
tv
MasterChef: Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
SAZNAJTE KOJE!
Vjekoslav Krsnik nakon eliminacije: "Radije bih preskočio to pitanje!"
MasterChef: Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
ODUŠEVILA!
Antonijino remek-djelo na tanjuru zaslužilo pljesak! "Ovo je po meni spektakl!"
MasterChef: Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
NE PROPUSTITE!
Renata će predstaviti tanjur inspiriran bivšim mužem: "Ovo je moje najbolje jelo u MasterChefu!"
putovanja
Traži se sretnik koji će doživotno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Pical Resort
Traži se sretnik koji će doživotno besplatno ljetovati u najluksuznijem istarskom resortu
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Advent u Samoboru
Advent u Samoboru
Provjerite zašto je ovaj hrvatski grad postao hit Adventa, spremaju čaroliju
Adventski vijenci iz ponude domaćih cvjećarnica za 2025. godinu
SAVRŠENI SU
Zavirite u svijet adventskih vijenaca: Hrvatski kreativci pokazuju svoje najljepše komade
Promjena na vrhu: Ime Mia više nije najpopularniji odabir za djevojčice
NIŠTA NIJE KONAČNO
Nakon nekoliko godina promijenilo se najpopularnije ime za djevojčice u Hrvatskoj. Koje vam je ljepše?
sve
Tim Marka Perkovića Thompsona sazvao izvanrednu presicu
što se događa?
Thompsonovog koncerta u Areni Zagreb nema na rasporedu, njegov tim sazvao izvanrednu presicu
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
počivao u miru
Preminula legenda svima znanog prezimena, jedan od najvećih talijanskih golmana svih vremena
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Zima
U hladnoću na skandinavski način

Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane

Friluftsliv je dio norveške tradicije i duboko je utisnut u običaje zemlje. Riječ je o prihvaćanju boravka vani, čak i na hladnim temperaturama, u svrhu što boljeg povezivanja s prirodom i opuštanja... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Zima Zanimljivosti
    U hladnoću na skandinavski način

    Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane

  • Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama Hrana i piće
    Pokrovitelj Mastercard

    Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama

  • Stari grad Dubovac Hrana i piće
    Kastel

    Bajka za gurmane: Utvrda zbog koje vrijedi krenuti prema Karlovcu i otkrivati uzbudljive okuse

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close