• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Kraljevi talijanske kuhinje: 11 prefinih sireva koje obožava cijeli svijet

Mladi, odležani, topivi, lagano hrskavi, pikantni, dimljeni, bijeli, zlaćani... Čizma je raj za ljubitelje sireva, u kojima možete okusiti tradiciju svake regije.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 29.01.2023 07:20 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Lampion - 9 Nostalgija u tanjuru Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane Tulsi - 5 Lijek iz vrta Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi Planinska kuća na Velebitu s pogledom na more, na ruti Via Dinarica, Airbnb - 2 Ovo se zove odmor! Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more

Odležali parmezan za puna usta umamija, nježna burrata koja se topi u ustima, kremasti mascarpone u omiljenom cheesecakeu – Italija je zadužila svijet za sireve koji su duša mnogih jela. Ima ih na stotine vrsta, a za mnoge se zna izvan Čizme. Doista, svaka vinska regija i gurmanski grad u Italiji ima svoje domaće sireve karakteristične za taj kraj i mnogi od njih proizvode ih od pradavnih vremena.

Nađete li se u Italiji, dobro je znati da Talijani imaju dvije riječi za sir i oba vuku latinske korijene: formaggio i cacio. Potonji je manje poznat, ali možete ga prepoznati u slavnom rimskom jelu: cacio e pepe – radi se o fantastičnoj tjestenini koja osim sira ima i papar. Najpopularniji talijanski sirevi su mozzarella, parmigiano reggiano, gorgonzola i ricotta. Neki od njih najbolji su na hrskavom kruhu, dok se drugi dodaju nadjevima za tjesteninu, desertima i brojnim drugim jelima.

A koje sireve nikako ne treba zaobići? Krenimo!

Burrata

Burrata je mekani, bijeli i kremasti talijanski sir koji se u počecima pravio na području Murgie 1950-ih kako bi se smanjilo bacanje hrane. Pripremljene od kravljeg mlijeka, loptice burrate sastoje se od vanjske mozzarelle i kremastog srca - skute. Tekstura je slična maslacu, odnosno svježem vrhnju. Obično se jede bez dodataka, ali odlična je i uz bruschette ili salatu caprese .

Makaroni Hrana i piće Švicarski grenadirmarš: Recept za alpske makarone koji će vam dati dovoljno energije za čitav dan u prirodi

Mozzarella

Mozzarella, najpopularniji talijanski sir, tradicionalno se priprema od bivoljeg mlijeka, ali češće možete pronaći kravlju. Mozzarella di bufala prirodno je kremastija i laganija i, kako bi neki rekli, prava stvar – a mozzarella fior di latte nešto neutralnija. Okruglasti bijeli sir mnogi vole zbog nježnog okusa i jedinstvene teksture. Kao i burrata, poznato je da svježa mozzarella ispušta malo tekućine kada je narezana. Mozzarella je odlično predjelo, a često se poslužuje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem ili u salatama, a na pizzi je nezaobilazna.

Mascarpone

Popis talijanskih sireva ne bi bio potpun bez mascarponea. Mnogi bi ovaj poznati kravlji talijanski sir iz Lombardije usporedili s vrhnjem. Zbog svoje kremoznosti čini ga savršenim za mazanje na sve, od tosta do krekera. Međutim, najčešće se koristi za pripremu talijanskih deserata poput tiramisua. Postoje dvije glavne teorije o tome kako je ovaj gusti, bogati sir dobio ime. Prva teorija otkriva da se mascherpa odnosi na mliječno vrhnje. No možda je istina u tome da je sir toliko očarao španjolskog plemića da je povikao: "Mas que bueno!", što znači 'više nego dobro'.

Stracciatella

Svježa, tekuća i prekrasno kremaste teksture, stracciatella je ono što ide u raskošnu unutrašnjost klasične burrate. Dobiva se tako da se svježa mozzarella nareže na niti i pomiješa s vrhnjem. Taj meki talijanski sir dolazi s juga Čizme iz regije Apulije. Ono što stracciatellu čini jedinstvenom je njegova tekstura. Za savršeno predjelo dovoljno ju je preliti dobrim maslinovim uljem i posoliti. Također je ukusna na vrhu svježe pizze ili tjestenine

Ricotta

Sa Sicilije dolazi omiljeni talijanski mliječni proizvod - ricotta, divan zrnati sir bogatog i kremastog okusa. Iako tehnički nije toliko sir koliko je mliječni nusproizvod napravljen od sirutke, ricotta od ovčjeg mlijeka često se nalazi kao bitan sastojak mnogih talijanskih recepata za deserte. U slatkim jelima često se miješa s cimetom i drugim začinima. Ricotta se tradicionalno radila od ovčjeg i kozjeg mlijeka, no vrsta koja se danas prodaje u trgovinama vjerojatnije je napravljena od kravljeg ili bivoljeg mlijeka.

Gorgonzola

Iz grada Gorgonzole u jednoj od najplodnijih vinskih regija Italije dolazi kultni plavi sir. Zahvaljujući svojoj mekoj i kremastoj teksturi fantastičan je na pizzi. Gorgonzola je izrazito raznolika - postoje slatke i ljute verzije. Pikantna gorgonzola često miriše na vrganje i začinsko bilje. Slađa sorta, s druge strane, ima nježniji profil okusa.

Fontina

U Dolini Aoste pronaći ćete sir koji ima "Denominazione di Origine Protetta", oznaku koja štiti izvornost. Fontina se proizvodi od kravljeg mlijeka kojem se dodaju sol i voda, a zatim se kuha dok ne postane slatka i elastična. Nakon toga odležava do tri mjeseca kako bi bila spremna za jelo. Fontina je izvrsna kao predjelo, ali je možete dodati i odrescima, juhama i salatama za dodatni kick. Lijepo se topi, što je čini izvrsnim dodatkom brojnim jelima.

Taleggio

Taleggio je slastan kravlji sir iz sjeverne Italije, točnije iz regije Lombardije. Ima karakterističan miris, blagog je okusa i mekane korice. Taleggio je odličan sir za topljenje. Dobro se slaže s pizzama, palentom i rižotima, no iznenadit ćete se koliko dobro paše i s jelima od bundeve i gljiva.

Scamorza

Kruškolike loptice koje vise s konopa ljubiteljima sira praznik su za oči. Cijenjena scamorza, koja u doslovnom prijevodu znači 'obezglavljena' zbog svojeg izgleda, radi se ponajprije na talijanskom jugu, u Apuliji, Kampaniji i Moliseu. Za taj polutvrdi sir Talijani uglavnom koriste kravlje mlijeko, ali postoje i varijacije s bivoljim ili ovčjim. Proizodi se metodom sličnom kao mozzarella. U tom se procesu skuta rasteže i mijesi dok ne postane meka, zatim se oblikuje u loptice koje se vežu užetom i vješaju kako bi se osušile na zraku. Nakon dva tjedna spremna je za prodaju ili se dimi iznad užarene slame te dobiva oznaku scamorza affumicata. Dok je obična scamorza elastične teksture, bijele boje, mliječne arome i kremastog, suptilno slatkastog okusa, dimljeni sir izvana je smeđ, a iznutra žućkast. Orašasta je mirisa i arome po dimu te podsjeća na križanca između mozzarelle i zrelog cheddara. Scamorza je slađa i kremastija od mozzarelle te manje mokra, što je čini idealnom za pečenje jer se dobro topi, a nije previše tekuća.

Slika nije dostupna Hrana i piće Ne izlijevajte je u sudoper: 7 stvari koje možete napraviti s tekućinom od feta sira

Parmigiano Reggiano

Često nazivan parmezanom, ovaj kultni sir proizvodi se od 13. stoljeća, a u literaturi se spominje češće nego bilo koji drugi sir na svijetu. Njegovo je pravo ime Parmigiano Reggiano jer se proizvodi u regijama Parma i Reggio Emilia. Mnogi će reći da je Parmigiano Reggiano kralj sireva, a jedinstvenim ga, među ostalim, čini to što je način na koji se proizvodi gotovo potpuno prirodan, čak i danas. Parmigiano Reggiano može se naći u Parmi, Reggio Emiliji i Modeni te dijelu Mantove (s desne obale rijeke Po) i Bolognii (s lijeve obale rijeke Reno). Dobro je znati da nije svaki parmezan - Parmigiano Reggiano, pa želite li biti sigurni da kupujete pravu stvar, potražite oznaku geografskog podrijetla DOP (Denominazione di Origine Protetta) i nikada nemojte birati naribani sir jer je on lošije kvalitete. Mlijeko koje se koristi za proizvodnju Parmigiana Reggiana dolazi samo od krava koje pasu isključivo livadnu travu i sijeno, a pravilo je i da sazrijeva najmanje 12 mjeseci te da se u proizvodnji ne smiju koristiti aditivi, no najčešće se ostavlja da sazrije 24 mjeseca.

Grana padano

Iako grana padano izgleda vrlo slično parmezanu i ima gotovo istu teksturu, razlika je u tome što kraće odležava. To ga čini blažim, kao i znatno lakšim i jeftinijim za proizvodnju. Dobro je kod ovog sira to što se može proizvoditi tijekom cijele godine od obranog kravljeg mlijeka, a rezultat i kvaliteta ovise samo o sezoni u kojoj se proizvodi. Izvrstan je za upotrebu u svim jelima u kojima se koristi i parmezan. Grana padano možemo naći u 33 talijanske provincije, među ostalim u Lombardiji, Veneti, Pijemontu, Emilia Romagni i Trentina Alto Adigi (pokrajina Trento i neke općine u pokrajini Bolzano). Dok se Parmigiano Reggiano proizvodi bez aditiva, grana padano dopušta korištenje lizozima, proteina ekstrahiranog iz bjelanjka jajeta kako bi se kontrolirala fermentacija.

  • #kako kuhati
  • #što kuhati
  • #sir
  • #parmezan
  • #mozzarella
  • #mascarpone
  • #Italija
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Gotov za tren
Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Santa elisabetta
Vinska premijera koja se čekala s nestrpljenjem: Perjanica vinarije Benvenuti je konačno vani i može se kušati po prijateljskim cijenama
Novi kviz općeg znanja: Za razgibavanje vijuga i dobru zabavu
15 pitanja za zabavu
Prihvaćate li izazov? Novi kviz općeg znanja koji neće baš svi riješiti 100 posto
Dan dan rezanci recept s mljevnom piletinom
Dan dan
Bolje nego iz dostave: Recept za kineske rezance koji će biti gotovi u pola sata
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Do isteka zaliha
Besplatan ručak za goste kafića: Kod Cvokonje se petkom nazdravlja uz domaći buncek, češnjovke, kotlovinu...
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Čokoladni kolač recept
Savršenstvo bez mane
Ovako sočne čokoladne kolače još nismo probali! Biskvit je natopljen jednom, a prekriven drugom kremom
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Kaos na hitnoj: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Gužvetina
VIDEO Kaos pred najvećom zagrebačkom bolnicom: Pristižu stotine pacijenata, vozila hitne stoje u kolonama
Ove predmete nikad ne smijete imati u automobilu
Vozači, oprez!
ADAC objavio što nikad ne smijete imati u automobilu: Policija vas može kazniti i s 10.000 eura
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
Novi detalji
Šokantno otkriće: Hitlerov DNK otkriva mračne tajne koje je skrivao cijeli život
show
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Lauru Gnjatović iznenadilo pitanje o njoj na kvizu
''I onda - bam!''
Našu misicu iznenadila neočekivana situacija: ''O, Bože, jesam li ja upravo ušla u povijest?''
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač
pogledajte video!
Zavirite u luksuzni stan Sonje Kovač: Ima 130 kvadrata, a otvoreno je progovorila i o financijama!
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
Šokantni učinci
E-cigarete nisu bezopasne: Ovo se događa s vašim srcem dok “vejpate”!
zabava
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Čovječe…
Medvjed im ušetao u kuću, ali nije bio spreman na ovakav otpor
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Neslavni pad
Skrivao se satima, a onda spektakularno pao, i to u ruke SWAT-a
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
Opcija u razvoju
Korisnici WhatsAppa bit će oduševljeni: Evo što će koristiti umjesto telefonskih brojeva
sport
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Sve je poznato
Detalji o ždrijebu novog izdanja Lige nacija: Hrvatska će biti u drugom potu
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
razljutio španjolce
Livaković povukao radikalan potez za spas karijere: "Situacija je postala vrlo neugodna..."
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
nisu saudijci
Igor Tudor pred novim poslom: Odlazak onamo sve bi iznenadio
tv
Kumovi: Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
KUMOVI
Prežalio je i majku i oca, ali njega neće
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
KUMOVI
Kumovi: Tko je ona i što radi u njihovoj kući?
Kumovi: Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
KUMOVI
Ovo je možda zadnji razgovor oca i sina
putovanja
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
Lijek iz vrta
Sveti bosiljak: Čistač jetre i antidepresiv iz vrta koji je osobito omiljen zimi
novac
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
Europa dominira
Objavljena lista 100 najboljih gradova za život
lifestyle
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Recept za mekani kuglof sa sirom i čokoladom
Uz kavu
Biskvit je tako mekan, ali krema je božanstvena: Pročitajte recept za najfiniji kuglof
Kultne frizure 80-ih i 90-ih
Bile su hit
Nisu za zaborav: Odaberite najljepšu frizuru iz 80-ih i 90-ih
sve
Ljupka Gojić Mikić otvara pizzeriju u Zagrebu
''Sretno!''
Ljupka Gojić Mikić i naš proslavljeni nogometaš objavili veliku vijest: ''Još malo...''
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Kraljica Letizia u kaputu ukrašenom cvjetnim uzorkom
BAŠ JE WOW
Ružičasta haljina kraljice Letizije stvarno je lijepa, ali kaput - kaput je spektakl
Slika nije dostupna
Topi se u ustima

U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima

Kravlji, odnosno bivolji sir koji je najjednostavnije opisati kao mozzarellu meke unutrašnosti koja podsjeća na maslac i vrhnje – nastao je na jugu Italije, u Murgiji... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Parmigiano Reggiano Hrana i piće
    Kako odabrati original?

    Kultni talijanski sirevi: Koja je razlika između Parmigiana Reggiana i Grana Padana?

  • Slika nije dostupna Hrana i piće
    Topi se u ustima

    U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima

  • Kesteni - 4 Hrana i piće
    Zlatni savjeti

    10 pogrešaka zbog kojih pečeni ili kuhani kesteni nisu dovoljno ukusni

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close